5 tips om (snel) flexibel te worden

‘Hoe word ik snel flexibel?’ is een vraag die ik regelmatig krijg. Ik ben geen fan van ‘snel’, omdat dit kan leiden tot blessures en je het doel van yoga zo voorbij gaat. 

Maar er zijn zeker dingen die je kunt doen, om sneller flexibel te worden. Dus in deze blogs 5 tips om flexibel te worden, waardoor je sneller vooruit gaat. 

1. Consequent zijn

Als je maar één tip om flexibel te worden meeneemt, kies dan voor deze. Wanneer je serieus flexibel wilt worden, dan wil je consequent oefenen. Dit betekent dat je elke dag wilt oefenen. Niet 2 keer per week 2 uur, maar élke dag 2 uur.

Je eerste reactie is waarschijnlijk dat je geen tijd hebt om elke dag 2 uur te oefenen. Dat hebben de meeste mensen niet. Oefen dan elke dag 20 minuten, of hoeveel tijd je dan ook hebt. Maar oefen elke dag. 

Elke dag 20 minuten oefenen heeft namelijk meer effect dan elke week 2 uur oefenen. Wanneer je elke dag een aantal centimeter, of millimeter, winst maakt, is jouw lichaam na een jaar echt veranderd. Wanneer je maar af en toe oefent, maak je ook maar af en toe winst – en verlies je flexibiliteit op de dagen die je niet oefent. Dus, ben consequent. 

2. Oefen dezelfde houdingen

Met enige regelmaat zie ik foto’s voorbij komen van de duifhouding, waar mensen met de heup van de grond net bij hun voet kunnen. Het ziet er leuk uit en het is een leuke houding om te oefenen, maar je wordt er niet snel flexibel van. 

Zonder een goed fundament kun je niet bouwen. De houdingen die je daarom wilt kiezen zijn de houdingen die jouw lichaam nodig heeft, niet de houdingen die je zou willen kunnen doen. Dit voelt misschien tegen intuïtief, maar je hoeft geen gevorderde houdingen te oefenen om ze uiteindelijk te kunnen. 

Wat wil je dan wel doen? Maak een serie yogahoudingen voor jezelf, die volledig aansluiten bij wat jouw lichaam nodig heeft. Heb je korte hamstrings? Oefen dan elke dag minimaal één houding voor de hamstrings. Strakke binnenbeenspieren? Idem. Etcetera. 

Wanneer je snel vooruit wilt, is dat wat je oefent niet spannend of leuk, maar het zijn elke dag weer dezelfde oefeningen. Heel erg saai, maar effectief. 

3. Creëer geen onnodige spanning

In de eerste tip heb ik dit al kort aangekaart. Wanneer je niet elke dag je flexibiliteit traint, betekent dit dat er dagen zijn waarop je flexibiliteit verliest. 

Wanneer dit een hele ontspannen dag is, waarop je misschien wel gemasseerd wordt en daarna lekker in de zon hebt gewandeld, dan is dat niet zo erg. Maar hoeveel dagen zoals deze hebben we nu echt? 

Misschien werk je achter een beeldscherm en creëer je zo veel spanning in de armen, schouders en de nek. Of misschien houd je heel erg van hardlopen en heb je strakke hamstrings, bovenbenen en heupen. Wat het ook is, je wilt proberen om deze bronnen van spanning aan te pakken. Stop met hardlopen, of spendeer minimaal evenveel tijd aan het trainen van je flexibiliteit die dag als dat je hardloopt. Verander van baan, of neem elke dag een diepe ontspanning, bijvoorbeeld een yoga nidra, voor of na het werk. 

Mijn leraar noemde dit dweilen met de kraan open. Waarom zou je blijven dweilen (werken aan je flexibiliteit) als je ook de kraan dicht kan doen (het opbouwen van spanning in het lichaam)?

4. Begin bij de benen

Heel veel mensen hebben last van spanning in de schouders en oefenen dan ook gericht op de schouders. Toch is dit niet heel effectief. 

De oorzaak van spanning in de schouders ligt namelijk vaak in de benen, heupen of de rug. Werk daarom eerst aan de spanning in je hamstrings, voordat je gaat werken aan de bovenrug. Open de heupen, voordat je de schouders aanpakt. Houd hier rekening mee wanneer je een serie houdingen voor jezelf maakt. 

5. Neem rust

Ja, je wilt elke dag oefenen. Maar je kunt niet elke dag super intensief oefenen. Creëer daarom een serie waarmee je vooruit gaat, zonder dat je er spierpijn van krijgt of dat je er teveel van bij moet komen. Of, creëer meerdere series, zwaar en mild, die toch dezelfde gebieden openen. Werk met je lichaam, voor je lichaam. Niet andersom!

Een van de moeilijkste dingen om te doen wanneer je vooruit wilt, is een stap terugdoen. Maar soms is dat juist wat ons vooruit helpt. Wanneer je een blessure hebt, moet je hier goed voor zorgen. Te vaak zie ik dat mensen doorgaan en de blessure zo erg laten worden dat ze geen andere keus hebben. Probeer dit voor te zijn en negeer nooit de signalen die jouw lichaam geeft. 

Werk aan je techniek in de houdingen, kom meteen uit een houding wanneer je een verkeerde pijn voelt en vergelijk jezelf nooit met anderen. Maar ook, stop met die stressvolle baan. Zeg nee als je iets niet wilt doen. Gun jezelf tijd om ‘niet productief’ te zijn. 

Doorzetten, doorduwen, weerstand, vasthouden, vechten, verharden, doorstaan, doorbijten, schouders eronder, vluchten. Voel je deze woorden in je lichaam? Leer luisteren naar je lichaam, zeg nee wanneer het nee zegt, stop wanneer het moe is, neem rust. 

 

© 2024 Lieneke’s Yoga Company