Wat is Kriya Yoga?

Wanneer je net begint met het bestuderen van de yogafilosofie, leer je al snel over het achtvoudige pad uit de Yoga Sutra’s, de Ashtanga Yoga. Dit zijn 8 stappen die de beginnende beoefenaar helpen naar een staat van Samadhi, eenwording, de achtste stap. Maar nog voordat Patanjali het achtvoudige pad omschrijft, noemt hij helemaal aan het begin van het tweede hoofdstuk van de Yoga Sutra’s een andere methode, namelijk Kriya Yoga. 

Tapas, Svadhyaya en Isvara Pranidhana vormen Kriya Yoga.
Het doel [van Kriya Yoga] is het bereiken van Samadhi en het minimaliseren van de Klesha’s.

Wat is Kriya Yoga? Letterlijk betekent Kriya actie, praktijk of beoefening. Van deze vertaling leren we niet zo veel, behalve dat je Kriya yoga echt wilt doen. Het bestaat uit 3 onderdelen: Tapas, discipline, Svadhyaya, zelfstudie en Isvara Pranidhana, overgave. Wanneer je bekend bent met het achtvoudige pad zie je hopelijk direct dat deze 3 onderdelen hetzelfde zijn als de laatste 3 Niyama’s, de tweede stap van het achtvoudige pad. 

Dit betekent dat het doel van Samadhi, bereikt kan worden via de lange weg van het achtvoudige pad, of door middel van de 3 onderdelen van Kriya Yoga. Wat zijn Tapas, Svadhyaya en Isvara-Pranidhana, en waarom zijn ze zo belangrijk?

Tapas

Tapas verwijdert onzuiverheden zodat je het lichaam en de zintuigen kunt beheersen (Sutra 2.43). De eerste stap van Kriya Yoga is discipline, onthouding, training van de zintuigen, ascetisme, soberheid en zelfbeheersing; letterlijk betekent Tapas hitte of branden. Door de beoefening van Tapas verbrand je jouw onzuiverheden, mentaal en fysiek. Het resultaat is een perfecte controle over het lichaam, de gedachten en de emoties. 

Hoe breng je dit nu in praktijk – wáár moet je beginnen? Denk aan een gewoonte die je graag zou willen doorbreken. Misschien ligt het op het gebied van voeding, misschien wil je minder schermtijd, of beter slapen. Misschien wil je dagelijks mediteren of oefeningen doen. Wat het ook is, elke stap van zelfbeheersing is een stap de goede richting in. 

Svadhyaya

Door Svadhyaya kom je in contact met Ishta-Devata (Sutra 2.44). Svadhyaya heeft twee mogelijk verschillende betekenissen. Sva betekent eigen, zelf, of ziel. Adhyaya betekent les of geschrift. Dhyaya betekent mediteren op. Svadhyaya kan daarom de studie van geschriften betekenen om over het zelf te leren, maar ook zelfstudie, zelfreflectie of mediteren op het zelf. 

Het doel van deze zelfstudie is in contact komen met Ishta-Devata. Letterlijk vertaald betekent dit de verlangde godheid, de god of godin waar jij de meeste aansluiting bij voelt. Dit betekent niet dat je in ‘god’ hoeft te geloven. Het tegenovergestelde is waar. Omdat het heel moeilijk is om je te verbinden met een abstracte realiteit of bewustzijn, verbind je je met een personificatie hiervan. De mens is niet in ‘het beeld van god geschapen’, de mens heeft goden geschapen in het beeld van zichzelf. 

In de praktijk betekent dit dat je religieuze, spirituele en filosofische teksten kunt lezen om de aard van jouw zelf en de aard van het leven te gaan begrijpen. Daarnaast speelt persoonlijke zelfreflectie een essentiële rol. Of dit nu de vorm aanneemt van therapie, de studie van psychologie, sociologie, biologie, antropologie of geschiedenis, meditatie, het opdoen van zelfinzicht; elke kleine stap die jou meer over jezelf leert is belangrijk. 

Isvara-Pranidha

Isvara-Pranidhana brengt Samadhi tot stand (Sutra 2.45). Samadhi heb ik hierboven al genoemd als het doel van Kriya Yoga en als de laatste stap van het achtvoudige pad. Het lijkt daarom net dat Samadhi het einddoel van yoga is, maar dit is niet zo. Samadhi is een staat van perfecte concentratie, een hogere staat van mediatie en bestaat zelf weer uit verschillende stadia. Het bereiken van Samadhi is het punt waarop yoga, eenwording, kan beginnen. 

Isvara-Pranidhana is jezelf overgeven aan, jezelf toewijden aan, devoot zijn aan of berusten in Isvara. 

Isvara is een bijzonder centrum van bewustzijn, onaangeraakt door de klesha’s, karma’s en de verzameling van hun indrukken.

Isvara is de bron van het leven, het hoogste bewustzijn, de hoogste leraar, letterlijk ‘eigenaar’ of ‘heerser’. Het is belangrijk om hier een onderscheid te maken tussen de verlangde godheid waarmee je contact legt door middel van Svadhyaya en jezelf volledig overgeven aan een staat van hoger bewustzijn. Hierbij laat je jouw zelf, jouw persoonlijkheid volledig los en laat je deze opgaan in de bron. 

Wanneer alleen hetzelfde punt verschijnt in meditatie, alsof [de geest] leeg is van de eigen vorm, dat is Samadhi.

Hoe je dit doet? Zodra ik het weet schrijf ik er meer over 🙂 Dankjewel voor het lezen!

© 2024 Lieneke’s Yoga Company