Namen van de Asana's

yoga werkboek: Studeer sanskriet en leer de namen van de yoga houdingen

yoga werkboek namen van de asana's

Je hebt vast wel eens een workshop gevolgd, of een artikel gelezen, waar de Sanskriet namen van de yoga houdingen worden gebruikt. Misschien volg je zelfs al een opleiding, waarin verwacht wordt dat je de namen kent.

Wanneer je met anderen praat over de houdingen, moet je ze nog helemaal uitleggen. Dat is die houding met één been voor en beide handen tegen elkaar op de rug.. Welke houding? Hoe fijn zou het zijn om Parsvottanasana niet meer uit te hoeven leggen, maar te kunnen benoemen? 

Sanskriet is een essentieel onderdeel van yoga. De westerse namen gebruiken kan natuurlijk ook, maar daardoor doe je af aan de oorsprong van yoga. Daarbij geven de Sanskiet namen meer informatie over de houdingen en dus verdieping aan jouw beoefening – en jouw lessen. 

Maar dit is niet altijd even makkelijk. Het onthouden van woorden in het Sanskriet kan al een flinke opgave zijn. Hier kun je wel wat hulp bij gebruiken, in de vorm van een handig werkboek vol met opdrachten! 

yoga stick figures

Als grote bonus leer je tegelijkertijd een andere belangrijke vaardigheid, het tekenen van de stick-figures. Zodat je na het maken van de opdrachten niet alleen goed kan communiceren over de houdingen, maar ook snel en overzichtelijk yogalessen en yoga series kunt uittekenen.

"Ik heb de opdrachten met veel plezier gemaakt, het is een heel fijn boek. Ik had het werkboek vooral gekocht om te oefenen met het tekenen van de stick-figures, het leren van de namen was voor mij een bonus. Nu gebruik ik het vooral om inspiratie voor houdingen mee op te doen. Het overzicht voorin is super handig!"
Anne Kuijs

Inhoud van het werkboek

Leer de sanskriet namen

yoga werkboek namen van de asana's

Het werkboek begint met een uitgebreid overzicht van 108 klassieke yogahoudingen. Met foto’s van de houdingen, hun bijbehorende stick-figures, de Nederlandse namen en natuurlijk de Sanskiet namen. De Sanskiet namen worden vervolgens afgebroken in individuele woorden en deze vind je terug in 3 verschillende woordenlijsten.

Na het overzicht volgen de (invul)opdrachten. Dit deel van het werkboek bestaat uit 6 hoofdstukken, waarin we elke keer 18 yogahoudingen behandelen. Je leert de Sanskiet namen herkennen, gaat deze afbreken in individuele woorden, vertalen en vooral heel veel oefenen met de namen!

yoga werkboek namen van de asana's

teken de stick figures

yoga werkboek namen van de asana's

Om de opdrachten te kunnen maken heb je een specifieke vaardigheid nodig: het kunnen uittekenen van de houdingen in stick-figures

Hiervoor heeft het werkboek een korte inleiding met uitleg hoe je dit het beste aanpakt en waar je op wilt letten bij het tekenen. Daarna is het vooral heel veel oefenen!

namen van de yoga houdingen werkboek

Download Gratis Voorbeeld

yoga werkboek namen van de asana's

Met deze voorbeeldopdrachten krijg je een idee wat het werkboek jou te bieden heeft en oefen je direct een aantal Sanskriet namen! 

Dit werkboek is voor jou, want..

Bestel jouw werkboek

€ 26,95

Verzending binnen 2-4 werkdagen.
Het werkboek past gewoon door de brievenbus. 

Verzendkosten NL € 3,95 / BE € 6,95
Gratis va € 50,- (NL)

Ik ben Lieneke

yoga beoefenaar en schrijver

lieneke yoga

Yoga heeft vanaf het begin een magische aantrekkingskracht op mij gehad. Het heeft mijn leven veranderd op manieren die ik niet voor mogelijk had gehouden. Laten we het maar meteen persoonlijk maken. Dit is mijn yoga weg!

Na een lastige start in het leven met niet de makkelijkste jeugd, vond ik yoga. Al mijn pijn heb ik gebruikt als brandstof om te oefenen, oefenen en nog meer te oefenen. Yoga is nu al meer dan 18 jaar onderdeel van mijn leven. Yoga is datgene waar ik mijn 10.000 uur aan heb toegewijd. Elke ochtend start met meditatie en oefeningen. Ik heb mijn studietijd afgesloten met een master in Interreligieuze Spiritualiteitsstudies en onderweg heb ik honderden mensen lesgegeven en geholpen op hún yoga weg. Door middel van yogalessen, werkboeken, uitleg over techniek,  inspiratie en motivatie. En dit zal ik de rest van mijn leven blijven doen. 

Ik geloof dat een spirituele beoefening essentieel is. Jouw beoefening is de basis van waaruit je alles benadert, relaties, werk, maar ook de omgang met je eigen lichaam, voeding en je gedachten en gevoelens. Dit leer je niet in een opleiding van 200 uur. Het duurt alleen al jaren om te begrijpen wat yoga nu eigenlijk precies is. Samadhi? Wat betekent dat eigenlijk? 

Het is mijn missie om jou hierbij te helpen. Of je nu docent bent, of dat het puur gaat om jouw eigen beoefening, je bent nooit uitgeleerd als het gaat om yoga. Op dit moment biedt de academy online yogalessen en help ik je een start maken met meditatie, voor een goede basis. In mijn werkboeken leer je de Sanskriet namen van de houdingen, het uittekenen van lessen, de techniek en alignment van de houdingen en het maken van lesseries.

Neem vooral een kijkje in de academy en kom regelmatig terug voor nieuwe boeken en blogs. Want er is voor mij niets mooiers dan yoga mogen delen!

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag hier niet bij? neem je contact met me op?

Het werkboek is alleen gedrukt beschikbaar, niet als e-book.


Zowel in dit werkboek als in het Alignment en Sequencing werkboek geef ik een korte introductie en uitleg over de stick-figures. Met name in dit werkboek heb je voor de opdrachten de stick-figures nodig, dus je gaat hier heel veel mee oefenen!

Maar helaas heb ik dit niet als een los boek(je) te koop. 


In dit werkboek leer je 108 namen van klassieke yogahoudingen, dus niet alle namen. Ik heb hiervoor alle basishoudingen gekozen en een selectie gemaakt in de meest geoefende gevorderde houdingen. 

Wel leer je de lange Sanskriet namen opbreken in de individuele woorden, zodat je ook namen kunt ontleden en vertalen die ik niet behandel in dit werkboek. 


Natuurlijk! Dat is precies waar het werkboek voor bedoeld is. Deel het met je studenten en gebruik de opdrachten uit het werkboek hoe je wilt. 

Wil je meerdere boeken bestellen? Stuur me dan even een mail of neem contact op voor de mogelijkheden.