Ik ben Lieneke
yoga beoefenaar en schrijver
Yoga heeft vanaf het begin een magische aantrekkingskracht op mij gehad. Het heeft mijn leven veranderd op manieren die ik niet voor mogelijk had gehouden. Laten we het maar meteen persoonlijk maken. Dit is mijn yoga weg!
Na een lastige start in het leven met niet de makkelijkste jeugd, vond ik yoga. Al mijn pijn heb ik gebruikt als brandstof om te oefenen, oefenen en nog meer te oefenen. Yoga is nu al meer dan 18 jaar onderdeel van mijn leven. Yoga is datgene waar ik mijn 10.000 uur aan heb toegewijd. Elke ochtend start met meditatie en oefeningen. Ik heb mijn studietijd afgesloten met een master in Interreligieuze Spiritualiteitsstudies en onderweg heb ik honderden mensen lesgegeven en geholpen op hún yoga weg. Door middel van yogalessen, werkboeken, uitleg over techniek, inspiratie en motivatie. En dit zal ik de rest van mijn leven blijven doen.
Ik geloof dat een spirituele beoefening essentieel is. Jouw beoefening is de basis van waaruit je alles benadert, relaties, werk, maar ook de omgang met je eigen lichaam, voeding en je gedachten en gevoelens. Dit leer je niet in een opleiding van 200 uur. Het duurt alleen al jaren om te begrijpen wat yoga nu eigenlijk precies is. Samadhi? Wat betekent dat eigenlijk?
Het is mijn missie om jou hierbij te helpen. Of je nu docent bent, of dat het puur gaat om jouw eigen beoefening, je bent nooit uitgeleerd als het gaat om yoga. Op dit moment biedt de academy online yogalessen en help ik je een start maken met meditatie, voor een goede basis. In mijn werkboeken leer je de Sanskriet namen van de houdingen, het uittekenen van lessen, de techniek en alignment van de houdingen en het maken van lesseries.
Neem vooral een kijkje in de academy en kom regelmatig terug voor nieuwe boeken en blogs. Want er is voor mij niets mooiers dan yoga mogen delen!
“Bij de meeste yogalessen let de docent niet echt op de uitvoering van de houding, je krijgt zelden goede aanwijzingen en wordt bijna nooit gecorrigeerd. Dit is zeker niet het geval bij Lieneke. Zij kijkt naar iedereen op zijn/haar eigen niveau en geeft zeer duidelijke en goede aanwijzingen zodat iedereen leert en groeit in eigen tempo. Er is veel aandacht voor de basis, als deze niet goed is kom je uiteindelijk nooit tot jouw uiterste. Al mijn houdingen zijn enorm verbeterd. Ik begrijp nu ook veel beter wat belangrijk is en voel letterlijk de spieren steeds beter die ik moet aanspannen of juist los moet laten om iets dieper of beter in de houding te komen.”
– Micha van den Oord
over yoga
Mijn visie
Yoga is een spirituele beoefening, maar de meesten van ons beginnen met fysieke lessen. En geven yoga zelf ook door via fysieke lessen. Meestal door middel van asana’s en ademhalingsoefeningen, maar zelfs meditatie heeft een fysiek element. Probeer maar eens een uur stil te zitten, dat is niet zo makkelijk!
Maar wanneer ik kijk naar de gemiddelde docent en zelfs wanneer ik yoga tijdschriften doorblader, schrik ik vaak van het niveau. De houdingen worden versimpeld en de techniek wordt eruit gehaald of is ronduit verkeerd. Na een opleiding van een paar maanden kun je jezelf al yogadocent noemen. Persoonlijk vind ik het niet verantwoord om fysieke houdingen aan te bieden in een les, terwijl je de techniek van de houdingen eigenlijk niet goed kent. Ook al geef je een hele zachte les en ben je vooral bezig met de ademhaling, dan nog wil je iemand corrigeren als je ziet dat ze spanning vasthoudt in de liezen tijdens het vooroverbuigen. Of haar knie te ver draait in Virasana. Of de schouders optilt in de hondhouding.
Ik wil hier graag verandering in brengen, al is het maar een hele kleine verandering. Ik wil je helpen een fantastische yogadocent te worden, door je alles te leren wat ik weet over de techniek en alignment, en het maken van goede lessen. Maar het liefst wil ik je inspireren om zelf te oefenen. Om elke dag op je mat te gaan staan en te voelen en ervaren wat yoga daadwerkelijk voor jou kan betekenen.
Het maakt jouw studenten niet uit hoeveel opleidingen je hebt gevolgd of hoeveel diploma’s je hebt. Persoonlijke aandacht, correcties in houdingen, aanwijzingen waardoor ze vooruit gaan, hulp bij blessures, dat is wat een goede docent onderscheidt van een gemiddelde docent. En de meeste van deze kennis doe je op door zelf te oefenen. Je gaat jouw studenten letterlijk voor. Dit leer je niet in een cursus van een aantal maanden, maar door 10.000 uur te oefenen, te studeren en les te geven.
Het laatste wat ik wil is je nóg een cursus aansmeren, of andere zaken die je niet nodig hebt. Maar ik wil je wel graag helpen! Zodat jij vol zelfvertrouwen voor een groep kan gaan staan en een voorbeeld kan zijn voor jouw studenten. Maar vooral zodat de yoga ook jouw wereld kan veranderen, zoals de mijne is veranderd. Zodat je anders leert voelen, zien en denken.
Op dit moment heeft de academy vooral materiaal rondom de yogahoudingen, het fysieke stuk dus. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een planner voor discipline en motivatie. Ook ben ik bezig met een (werk)boek als introductie in de yogafilosofie. Zodat ik uiteindelijk het totaalplaatje van yoga – en dat is nogal wat – kan bieden.
Nog niet uitgelezen? Hieronder lees je alles over mijn yoga weg!
Mijn eerste yogales was fantastisch! Achteraf gezien was het helemaal niet zo’n goede les, maar ik voelde alles stromen en ik stond onderweg naar huis letterlijk te springen van enthousiasme bij de bushalte. Ik had iets gevonden waardoor ik me écht goed voelde en dat mij de controle terug zou gaan geven over mijn emoties en over mijn leven.
Al snel werd ik door een vriendin overgehaald daar weg te gaan om Iyengar yoga te gaan doen. Deze lessen waren van veel hogere kwaliteit dat had meteen effect: ik voelde dat ik veranderde, niet alleen fysiek, maar vooral ook mentaal. Ik was minder negatief tegen mezelf, had minder last van angsten en ik voelde me gewoon veel en veel beter. Toen de docent een weekje afwezig was en ik daardoor twee weken geen yogales had gehad, voelde ik dat de negatieve gedachten weer omhoog wilden komen. Dit gaf mij een belangrijk inzicht. Ik wilde niet langer afhankelijk zijn van anderen voor yoga, ik wilde gaan leren ‘hoe yoga moest’.
In het begin ging ik met decimeters tegelijk vooruit in de Iyengar yoga lessen. Maar uiteindelijk ging de overmatige aandacht voor detail en de hoeveelheid tijd die elke keer verloren ging door het sjouwen met props, mij tegenstaan. Ik wilde een opleiding gaan volgen, maar wist niet goed welke. Tegelijkertijd liep ik vast in mijn studie. Ik had een propedeuse gehaald in sociale wetenschappen, maar hier zag ik voor mezelf geen toekomst in. Dus ik begon aan een andere studie, media en cultuur (ik hou ontzettend van films 🙂
Mijn yoga opleiding vond ik in Nijmegen, bij Ron van der Post. Ik kan het niet anders beschrijven dan dat ik me letterlijk aangetrokken voelde tot deze opleiding. Tijdens het intakegesprek met Ron ontving ik een tweede belangrijk inzicht. Ik hoefde niet precies te weten ‘hoe yoga moest´, ik moest gewoon beginnen!
En dit is precies wat ik gedaan heb. De ochtend erna ben ik begonnen met oefenen en nooit meer opgehouden. Ik begon met de houdingen die ik al kende en heb de hele zomer geoefend omdat ik heel erg bang was dat ik te jong was en nog niet genoeg ervaring had om aan een opleiding te beginnen.
(Eenmaal begonnen, bleek het omgekeerde waar te zijn.) Tijdens de opleiding tekende ik alle lessen uit en oefende ik deze lessen dagelijks, tot het weer tijd was voor de volgende opleidingsdag.
De stijl van de opleiding was een intensieve vorm van Hatha Yoga. Het was vooral veel doen doen en nog meer doen, maar er was weinig aandacht voor de techniek van de houdingen. Hierbij wil ik mijn leraar niet tekort doen, hij gaf echt les op een energetisch niveau en hij is een fantastische leraar. Maar ik merkte zelf dat ik door mijn achtergrond in Iyengar yoga die gaten goed kon vullen.
Door de combinatie van vooral veel doen, een goede basis van techniek, elke dag oefenen en intense intrinsieke motivatie, ging ik heel snel vooruit. In de opleiding startte ik bovendien met dagelijks mediteren (en ik ben nooit meer gestopt) en ik heb heel veel geleerd over de yogafilosofie. Deze eerste opleidingsjaren zijn transformerend geweest voor mij.
Na het behalen van een tweede propedeuse liep ik ook in deze studie vast. Ik wilde niet de film- of televisiewereld in. Weer wisselde ik van studie, dit keer werd het gezondheidswetenschappen. Hier had ik me niet meer in kunnen vergissen. De westerse wetenschap richt zich namelijk niet echt op gezondheid, maar vooral op ziekte. Toen we tijdens een diabetes practicum moesten leren hoe we mensen konden motiveren om hun medicijnen in te nemen, stortte ik mentaal een beetje in.
Na veel tranen en het gevoel intens gefaald te hebben ben ik na 1,5 jaar ook met die studie gestopt. Ik heb een half jaar lang meditatiecursussen gevolgd en vooral goed nagedacht wat ik wilde doen met mijn leven. Het enige antwoord wat juist leek was… yoga.
Het volgende studiejaar ben ik begonnen aan twee studies (ken uzelf..), religiewetenschappen en filosofie. Nu bleek westerse filosofie alles behalve mijn ding, maar gelukkig kon ik mezelf vinden binnen religiewetenschappen. Ik ben geen religieus persoon en ik denk dat geïnstitutionaliseerde patriarchale religies evenveel kwaad als goed doen in deze wereld, maar ik was wel geïnteresseerd in spiritualiteit en moraliteit. Ook kon ik mijn scripties en bijna alle werkstukken schrijven over yoga, dat was een mooie bonus!
Na 3 jaar intensieve Hatha yoga was mijn opleiding klaar en ik ben met een heel klein groepje vriendinnen gestart met lesgeven in een buurthuis. Ik was pas 23 jaar oud en ik had het gevoel dat ik nog zo veel te leren had. Wie was ik om anderen te vertellen wat ze moesten doen? Ook kreeg ik zo veel vragen over me heen waar ik geen antwoord op had, dat ik weer teruggreep naar de Iyengar yoga. Ik ben toen gestart met de grootste Iyengar yoga opleiding in Nederland. Dit was helaas geen goede ervaring. Er werd tegen je geschreeuwd in de lessen en je kon met momenten de angst voelen hangen in de ruimte. Ik geloof niet dat yoga soft of makkelijk hoeft te zijn, liever niet zelfs, maar dit ging echt te ver. Dus daar ben ik mee gestopt en ik heb gewoon het tweede jaar van de Hatha yoga opleiding nog een keer gedaan! Daarnaast volgde ik veel workshops in Iyengar yoga bij een fijne docent, waar ik ontzettend veel van heb geleerd.
Langzaam maar zeker begon mijn wekelijkse les te groeien. Via een oud klasgenoot kreeg ik werk aangeboden in een sportschool. Daar kwam al snel een tweede sportschool bij. Ik werd gevraagd voor 55+ lessen, een yoga studio in de buurt en ik gaf privé lessen. Toen ik afstudeerde – ik heb uiteindelijk de master Interreligieuze Spiritualiteitsstudies gedaan – was ik al voltijd yogadocent. Niet veel langer daarna kreeg ik de kans om een eigen studio te starten. Dat heb ik natuurlijk met beide handen aangegrepen, maar dit was niet makkelijk. Ik ging van veel vrijheid en losse lessen naar het runnen van een bedrijf, met klantenservice, marketing, administratie en alle andere problemen die dan op je afkomen. Tegelijkertijd was het ontzettend fijn om mijn eigen gemeenschap rondom yoga te kunnen creëren. Ik kijk nog steeds met heel veel liefde terug naar die tijd.
Net voor de corona pandemie, achteraf gezien echt een geluk, moest ik uit de ruimte van mijn studio. Ik wist al heel lang dat ik meer wilde dan alleen yogales geven. Dit had ik nu ruim 10 jaar gedaan. Ik wilde schrijven, lesmateriaal maken, docenten helpen! Om een lang verhaal kort te maken heb ik er toen voor gekozen te stoppen met de studio en me te richten op het maken van boeken en online cursussen. Maar zoals meer yogadocenten tijdens de pandemie, raakte ik mijn inkomsten kwijt van de lessen die ik nog gaf. Ik heb mijn spaargeld zien verdwijnen als sneeuw voor de zon. De afgelopen paar jaar heb ik verschillende baantjes gehad om dit weer aan te vullen. Door een nare polsblessure, waar ik voor ben geopereerd, was het niet mogelijk om weer fysieke lessen te gaan geven. Ook wil ik dat niet.
Door jaren en jaren intensieve fysieke yogabeoefening en meditatie, ben ik uit het dal van mijn jeugd geklommen. Ik hou van mijn lichaam, ik heb een positief zelfbeeld, ik heb zo veel negatieve patronen mogen doorbreken. Mijn doel van emotionele stabiliteit heb ik bereikt. Dit betekent dat mijn beoefening ook is veranderd. Ik oefen minder intensief, maar ik mediteer na 18 jaar nog altijd elke dag. Ook houdt svadhyaya nooit op, maar deze bestaat voor mij momenteel vooral uit het schrijven van een boek over de yama’s.
Yoga houdt nooit op! Dankjewel voor het lezen 🙂
© 2024 Lieneke’s Yoga Academy