Hi! Ik ben Lieneke. Ik help zowel studenten als yogadocenten zich verder ontwikkelen op het gebied van yoga. Lees meer over yoga in mijn blogs, werkboeken of volg een intensieve online yogales.  Op het moment ben ik bezig met het schrijven van mijn eerste echte boek. En daar word ik echt gelukkig van!

Maar hoe ben ik hier gekomen? Ik vertel je graag iets meer over mijn yoga-weg. Laten we beginnen bij het begin.

yoga met lieneke

Mijn eerste yogales

Direct na mijn allereerste yogales, wist ik dat ik iets heel bijzonders had gevonden. Ik stond letterlijk te springen bij de bushalte onderweg terug naar mijn studentenkamer. Na een aantal maanden lessen te hebben gevolgd, begon ik ook de mentale voordelen van yoga te voelen. Ik was minder angstig, zat lekkerder in mijn vel en kon me beter concentreren. Toen er onverwachts een wekelijkse les uitviel, voelde ik dat gemis heel erg. Ik voelde me net iets meer gestressed dan de weken daarvoor, en dat was echt niet fijn.

Ik hakte voor mezelf direct de knoop door; ik wilde leren hoe ik zelf yoga kon doen, zodat ik net zoveel kon oefenen als ik wilde, en er nooit meer afhankelijk van hoefde te zijn of een les doorging of niet. Ik besloot om een opleiding te gaan volgen.

Yoga opleiding

Tijdens het intakegesprek van mijn yoga-opleiding viel er een heel belangrijk kwartje voor mij. Ik hoefde geen yoga ‘te leren’ om elke dag te kunnen oefenen, het enige wat ik hoefde te doen – was gewoon beginnen! Dus dat heb ik toen gedaan. Naast de 3-jarige opleiding van Ron van der Post was ik uren en uren per dag aan het oefenen, zowel yoga als meditatie. En de transformatie, van mijn lichaam én hoe ik me voelde, was ongelofelijk.

indiareis ron van der post
yoga nieuwsbrief

Yoga verandert alles

Al heel snel draaide mijn hele leven om mijn yogabeoefening. Ik heb ook gewisseld van studierichting en ben uiteindelijk afgestudeerd in Religiewetenschappen met een Master Interreligieuze Spiritualiteitsstudies. Mijn scripties gingen, uiteraard, over yoga.

Na het afronden van de yoga-opleiding werd ik gevraagd om les te gaan geven. Dit begon als een bijbaan om mijn studie te kunnen betalen, maar liep al snel ‘uit de hand.’ Op het hoogtepunt draaide ik 22 tot 24 lessen per week, echt heel erg veel. Ik wist dat er iets moest veranderen. Toen ik een jaar na mijn afstuderen de mogelijkheid zag om een studio te starten, heb ik dat natuurlijk met beide handen aangegrepen. 

Van fysiek naar online

De studio opstarten en runnen was niet altijd makkelijk, maar ik vond het wel enorm leuk om te doen. Uiteindelijk heb ik de studio 4 jaar lang met succes gedraaid, totdat het voor mijn gevoel echt op was. Ik had inmiddels 10 jaar yogalessen gegeven en het vormde geen uitdaging meer. Ook miste ik het studeren, lezen en schrijven; ik wilde meer doen dan alleen maar lesgeven!

Achteraf gezien – vooral gezien de corona crisis – heb ik de juiste keuze gemaakt én mijn leven helemaal veranderd. Op het moment geef ik geen fysieke lessen meer, werk ik part-time en probeer ik een boek te schrijven. Ook deze website heeft een update gekregen, mijn werkboeken worden opnieuw (professioneel) opgemaakt en de cursussen zijn voortaan gratis toegankelijk. 

Tot die tijd hoop ik jou te inspireren om met yoga te beginnen, of een al bestaande discipline uit te bouwen. Ook wil ik je graag helpen om je houdingen te verbeteren, en je kennis van Sanskriet, meditatie en anatomie te vergroten. Heel veel plezier op deze website en mocht je vragen of opmerkingen hebben, ik hoor graag van je.

Dankjewel voor het lezen van mijn bio!

Liefs, Lieneke

Bij de meeste yogalessen let de docent niet echt op de uitvoering van de houding, je krijgt zelden goede aanwijzingen en wordt bijna nooit gecorrigeerd. Dit is zeker niet het geval bij Lieneke. Zij kijkt naar iedereen op zijn/haar eigen niveau en geeft zeer duidelijke en goede aanwijzingen zodat iedereen leert en groeit in eigen tempo. Er is veel aandacht voor de basis, als deze niet goed is kom je uiteindelijk nooit tot jouw uiterste. Ik ben in mei begonnen en al mijn houdingen zijn enorm verbeterd. Ik begrijp nu ook veel beter wat belangrijk is en voel letterlijk de spieren steeds beter die ik moet aanspannen of juist los moet laten om iets dieper of beter in de houding te komen. Ik raad iedereen aan die interesse heeft in yoga of meer wil leren om eens een les van Lieneke mee te doen.

Mijn stijl

De stijl van yoga waarin ik lesgeef is een combinatie van intensieve Hatha Yoga en Iyengar Yoga (met minimaal gebruik van props). Beide vormen van yoga zijn fysiek gericht, intensief, reinigend, aardend, en geven kracht, stabiliteit, flexibiliteit en openheid aan het lichaam. 

Mijn eerste ervaring met echt serieuze yogabeoefening was binnen de Iyengar Yoga. Toen begon ik te voelen wat een transformerende werking de yoga in zich heeft. Ik hou van de aandacht voor de techniek en de precisie waarmee er gewerkt wordt in de Iyengar Yoga. Deze kennis geeft mij een hele goede basis voor mijn eigen beoefening en het lesgeven. Maar deze precisie werkt naar mijn mening maar tot op een zekere hoogte. Regelmatig heb ik mensen zien vastlopen in het perfect willen doen van de houdingen, waardoor ze zichzelf beperken in hun beoefening. Alignment is heel erg belangrijk, maar staat wat mij betreft niet boven de mentale transformatie van yoga.

In de Hatha Yoga opleiding die ik heb gevolgd bij Ron van der Post, was het vooral doen, doen, en nog meer doen. Wat ik fantastisch vond! In deze opleiding was er naast het zeer intensief beoefenen van houdingen veel aandacht voor meditatie en de yogafilosofie. 

Deze combinatie van aandacht hebben voor techniek met een doen-doen-doen mentaliteit is wat mij betreft een ideale vorm van yoga. Mijn lessen zijn dynamisch, intensief en uitdagend, en hebben daardoor een diepe uitwerking. Tegelijkertijd zijn ze beheerst, goed opgebouwd, is er een goede balans tussen inspanning en ontspanning, en word je ondersteund waar nodig. 

© 2024 Lieneke’s Yoga Company