Yoga met Lieneke

Lieneke is in 2005 begonnen met yoga, en geeft les vanaf haar 23e, sinds 2008. Ze heeft haar primaire yoga-opleiding gevolgd bij Ron van der Post in Nijmegen.

Haar academische achtergrond was een zoektocht naar kennis en zelfontwikkeling. Na verschillende studies te hebben geprobeerd (Sociale Wetenschappen, Media en Cultuur, Gezondheidswetenschappen en Filosofie) heeft ze uiteindelijk een bachelor gehaald in Religiewetenschappen. Haar studietijd sloot ze af met een master in Interreligieuze Spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

In haar studietijd begon ze met lesgeven op verschillende locaties in en rondom Den Bosch. Dat groeide steeds maar groter, en uiteindelijk startte ze haar eigen studio, Lieneke’s Yoga Company. 

Nu heeft ze de overstap gemaakt naar online. Met de Yoga Academy – online yogalessen en bijscholingsmateriaal voor studenten en yogadocenten – hoopt ze bij te dragen aan de Nederlandse yoga gemeenschap met kwalitatief hoogwaardig onderwijsmateriaal. 

yoga lieneke instagram

Mijn stijl

De stijl van yoga waarin ik lesgeef is een combinatie van intensieve Hatha Yoga en Iyengar Yoga (met minimaal gebruik van props). Beide vormen van yoga zijn fysiek gericht, intensief, reinigend, aardend, en geven kracht, stabiliteit, flexibiliteit en openheid aan het lichaam. 

Mijn eerste ervaring met echt serieuze yogabeoefening was binnen de Iyengar Yoga. Toen begon ik te voelen wat een transformerende werking de yoga in zich heeft. Ik hou van de aandacht voor de techniek en de precisie waarmee er gewerkt wordt in de Iyengar Yoga. Deze kennis geeft mij een hele goede basis voor mijn eigen beoefening en het lesgeven. Maar deze precisie werkt naar mijn mening maar tot op een zekere hoogte. Regelmatig heb ik mensen zien vastlopen in het perfect willen doen van de houdingen, waardoor ze zichzelf beperken in hun beoefening. Alignment is heel erg belangrijk, maar staat wat mij betreft niet boven de mentale transformatie van yoga.

In de Hatha Yoga opleiding die ik heb gevolgd bij Ron van der Post, was het vooral doen, doen, en nog meer doen. Wat ik fantastisch vond! In deze opleiding was er naast het zeer intensief beoefenen van houdingen veel aandacht voor meditatie en de yogafilosofie. 

Deze combinatie van aandacht hebben voor techniek met een doen-doen-doen mentaliteit is wat mij betreft een ideale vorm van yoga. Mijn lessen zijn dynamisch, intensief en uitdagend, en hebben daardoor een diepe uitwerking. Tegelijkertijd zijn ze beheerst, goed opgebouwd, is er een goede balans tussen inspanning en ontspanning, en word je ondersteund waar nodig. 

LYC Website

Waar is het allemaal begonnen? Bezoek de originele website.

Connect op Social Media

Volg @lienekesyogacompany op FB of IG en blijf op de hoogte wanneer er iets nieuws uitkomt!

YouTube

youtube video

Abonneer je op het YouTube kanaal voor gratis yoga video’s om thuis mee te oefenen!

Bij de meeste yogalessen let de docent niet echt op de uitvoering van de houding, je krijgt zelden goede aanwijzingen en wordt bijna nooit gecorrigeerd. Dit is zeker niet het geval bij Lieneke. Zij kijkt naar iedereen op zijn/haar eigen niveau en geeft zeer duidelijke en goede aanwijzingen zodat iedereen leert en groeit in eigen tempo. Er is veel aandacht voor de basis, als deze niet goed is kom je uiteindelijk nooit tot jouw uiterste. Ik ben in mei begonnen en al mijn houdingen zijn enorm verbeterd. Ik begrijp nu ook veel beter wat belangrijk is en voel letterlijk de spieren steeds beter die ik moet aanspannen of juist los moet laten om iets dieper of beter in de houding te komen. Ik raad iedereen aan die interesse heeft in yoga of meer wil leren om eens een les van Lieneke mee te doen.

Micha van den Oord

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang 4x per jaar de nieuwsbrief