Yoga asana werkboek

Alignment & Sequencing

Ben je bezig met een opleiding? Of ben je al docent? Wil je je verdiepen in de alignment en techniek van de yogahoudingen? Dan is dit het werkboek voor jou! 

In deel 1 van dit uitgebreide werkboek leer je alles over de techniek, alignment en anatomie van de yogahoudingen. Je leest de tekst, maakt de vragen, en past de kennis direct toe met behulp van zelfreflectie opdrachten. In deel 2 van het werkboek leer je over de effecten van de houdingen, ga je je eigen yogaseries maken en leer je eindhoudingen opdelen in haalbare stappen. 

Inhoud van het werkboek

Het werkboek bestaat uit 2 delen. Deel 1 van het werkboek gaat over de alignment; met daarin de uitlijning, techniek en anatomie van de yogahoudingen. In het tweede deel van het werkboek komt sequencing aan bod, ofwel de volgorde waarin je yogahoudingen plaatst. 

Het werkboek komt met een los antwoordenboekje, zodat je met gemak de vragen en opdrachten na kunt kijken. Ook heeft het werkboek een ‘spierlegenda’, waar je je anatomische kennis nog eens kan toetsen, en leer je de stick-figures van de houdingen tekenen, zodat je deze kunt gebruiken bij het invullen van een aantal opdrachten. 

Dit werkboek is het resultaat van alle kennis die ik de afgelopen 15 jaar heb opgedaan over de anatomie, alignment, techniek, effecten en sequencing van de yogahoudingen. Je kunt dit werkboek gebruiken om je lesgeven te versterken, en natuurlijk om je eigen beoefening te verrijken. Niet alleen beschrijf ik namelijk de techniek van de houdingen, maar ik leg ook uit wáárom je deze techniek toepast. In combinatie met het maken van de opdrachten betekent dit dat de stof gaat leven, doordat je reflecteert en inzichten opdoet. Hierdoor onthoud je de kennis makkelijker, en kun je deze hopelijk direct toepassen in de praktijk! 

Deel 1: Alignment

In het eerste deel van het werkboek leer je alles over de alignment en anatomie van de yogahoudingen. Alignment in de yoga betekent dat je het lichaam uitlijnt: alignment principes zijn regels die ervoor zorgen dat een houding juist uitgevoerd wordt, veilig is, energetisch klopt en zo een positief effect uitoefent.

Deel 1 bestaat uit 5 uitgebreide hoofdstukken, met de onderwerpen:

 • Beenstrekkers
 • De vooroverbuiging
 • Heupopeners
 • De rug: Twistings, zijopeners en achteroverbuigingen
 • Schouders

Om de stof goed op te kunnen nemen wordt de tekst telkens afgewisseld met verschillende vragen. Elk van de hoofdstukken sluit bovendien af met een reflectieopdracht, zodat je de kennis van de houdingen helemaal eigen kunt maken. 

Alle alignment in het werkboek wordt onderbouwd en uitgelegd met behulp van anatomie. Je leert de belangrijkste spieren en gewrichten kennen, die je kunt inzetten voor het verbeteren van je yogahoudingen.

Download Gratis Voorbeeld

Neem alvast een kijkje in het werkboek en test je kennis over de alignment en sequencing van de yogahoudingen!

Deel 2: Sequencing

Het tweede deel van het werkboek gaat over sequencing, ofwel de volgorde van de yogahoudingen in een serie. Hier zijn geen vaste regels voor, maar we bespreken wel een aantal duidelijke richtlijnen die je kunnen helpen bij het maken van een yogales of persoonlijke yogaserie. Daarnaast zijn er verschillende manieren om te bepalen hoe je de volgorde van een yogaserie opbouwt: 

 • Sequencing op basis van effect
 • Sequencing op basis van behoefte
 • Sequencing op basis van een eindhouding

In het eerste hoofdstuk gaan we uitgebreid in op de effecten van de houdingen, zowel mentaal als fysiek. In hoofdstuk 2 ga je kijken naar je eigen beoefening, en in hoofdstuk 3 leer je series maken op basis van eindhoudingen. 

Wat zijn de effecten van de yogahoudingen? En hoe zet je deze kennis in bij het maken van yogaseries? Wat heeft jouw lichaam nodig? Hoe kun je het beste series maken voor jezelf? Al deze vragen proberen we in hoofdstuk 1 en 2 te beantwoorden!

yoga duifhouding

In hoofdstuk 3 gaan we yogaseries maken op basis van eindhoudingen. Door deze houdingen op te breken in stappen, spiergroepen en alignment principes, kun je voor elke houding een plan en dus series maken. In dit werkboek doen we dit voor 3 mooie voorbeeldhoudingen: de lotus, de spagaat en de duif. 

Testimonials

Wat zeggen anderen?

“Wat een prachtig werkboek! Ik vind het echt in al zijn facetten heel compleet. Het is een kloppend verhaal waarin alle invalshoeken / aspecten worden belicht. Een mooie opbouw die m.i. goed te lezen en te volgen/ begrijpen is. Heel overzichtelijk ook! Ik vind het heel verhelderend en zo mooi hoe het werkboek yoga ook vanuit een andere (anatomische) kant belicht inclusief het belang hiervan. M.i. misschien wel een ondergeschoven kind wat nu meer aandacht krijgt en mensen (mij) ook echt bewust maakt!”

Het werkboek heeft een enorme aantrekkingskracht!! Het boeit continu, het is heel helder, sluit prachtig op elkaar aan, ontzettend uitgebreid, ondersteunend materiaal (foto’s, plaatjes) is echt geweldig en ook opdrachten zijn geweldig goed en divers. Kortom: een werkboek met een gouden randje!

“De zelfreflectie is echt top! Een hele mooie manier van voelen en ervaren. Bewustwording van hoe je zelf in de houding zit en van hoe je eigen lijf werkt en hoe je dit kunt laten werken! Theorie die meteen doorwerkt op de mat: Voelen, ervaren, doen!”

“Ondanks dat ik echt 0 anatomische kennis heb en ik het daarmee ook echt hele pittige kost vind, raakt het me gekoppeld aan de yoga wel echt enorm en heb ik voor mijn gevoel toch alweer veel geleerd! Kennelijk trekt het me wel zodanig aan, ondanks de pittigheid, dat ik het afgelopen week niet los kon laten, er zonder moeite de nodige uurtjes in heb gestopt en ik al wandelend alles goed op me in heb kunnen laten werken!”

Yoga Asana Werkboek

Alignment & Sequencing van de yogahoudingen
26
95
 • Het werkboek wordt verzonden op maandag of donderdag (voor 16:00u op ma of do besteld betekent nog dezelfde dag verzonden).
 • Het werkboek (of werkboeken) past gewoon door de brievenbus.
 • Verzendkosten NL € 2,95 (gratis vanaf € 35,-)
 • Verzendkosten BE € 5,95 (gratis vanaf € 50,-)
yoga alignment

groei in je yoga beoefening

Leer alles over de alignment van de yogahoudingen, het maken van yogaseries, en vergroot je anatomische kennis.

Werkboeken, online yogalessen,
cursussen & lesseries boeken.

info@lienekesyogacompany.nl

socials

© 2020 Lieneke’s Yoga Company