Werkboek Alignment & Sequencing

voor docenten, die fantastische kwaliteit yogalessen willen geven

wat is yoga alignment

Er wordt tegenwoordig veel gevraagd van een yogadocent. Voordat je je mat hebt uitgerold, word je al benaderd door een student die een blessure heeft. Hier probeer je zo goed mogelijk rekening mee te houden tijdens de les.

Tegelijkertijd is er die jonge, flexibele student die zich soms verveelt. Je wilt wel meer uitdagende houdingen toevoegen in je lessen, maar dan zouden een aantal anderen nauwelijks meer mee kunnen doen. Hier probeer je ook een goede balans in te vinden. 

Yogales geven is bovendien fysiek best zwaar. Je zou graag meer rondlopen tijdens de les om houdingen te corrigeren, maar je twijfelt aan jouw aanwijzingen. Dus je blijft de oefeningen veelal voordoen op je eigen mat. Wat meer kennis zou jou zekerder maken!

Hiervoor volg je regelmatig workshops en je hebt thuis een mooi anatomie boek liggen. Maar het blijft lastig om de theorie te koppelen aan de praktijk van jouw lessen. Je bent op zoek naar een betere oplossing!

Je wilt een autoriteit worden op het gebied van yogahoudingen. Je wilt volle lessen en goede antwoorden kunnen geven op de vragen van jouw studenten. En je wilt vooral zelf groeien in je yogabeoefening. Mijn werkboek gaat jou hiermee helpen! 

De nieuwe druk

Eind juni wordt het werkboek opnieuw gedrukt

Reserveer alvast jouw exemplaar !

Ik stuur je persoonlijk een email zodra het werkboek weer beschikbaar is

** jouw email adres wordt nergens anders voor gebruikt

“Dit boek is echt een aanvulling op de bestaande yoga literatuur. Deze keer niet een boek met foto’s van de diverse houdingen en daarbij een beschrijving maar meer diepgang over de techniek bij de houdingen. De zelfreflectie vragen zetten je serieus aan het denken hoe je zelf in een houding staat.

Verder geeft de sequencing je de mogelijkheid om op maat series te bedenken voor jezelf of voor een ander. Verder lijkt het me ook uitstekende lesstof voor in een yoga opleiding of een prima naslagwerk voor een yogadocent.”

“Ik ben echt heel blij dat ik dit werkboek heb gekocht. Er werd niet veel aandacht besteed aan de techniek van de houdingen in mijn yoga-opleiding, dus dit was voor mij een goede aanvulling. Tijdens het maken van de opdrachten in het werkboek werd ik me bewust van een aantal ‘fouten’ die ik maakte bij mijn eigen houdingen. Daar ben ik nu mee aan het werken, waardoor ik het gevoel heb dat ik weer wat stappen maak. Ook heb ik een aantal van mijn studenten kunnen helpen, ik weet nu o.a. welke aanwijzingen ik kan geven bij overstrekte knieën! Dankjewel Lieneke voor dit fijne werkboek!”

Studie van Asana's

waarom anatomie en alignment zo belangrijk zijn

trianga mukha eka pada paschimottanasana

In een van mijn eerste yogalessen op een sportschool, wilde ik de houding Trianga Mukha Eka Pada Paschimottanasana geven. Niet één van de studenten in de les kon met de houding meedoen. Daar stond ik dan, 23 jaar, met mijn handen in het haar. Ik heb zo snel mogelijk geschakeld en doorgegaan naar de volgende oefening, maar dit bracht me wel aan het denken.

Het is moeilijk om klassieke yogahoudingen te geven. Heel erg moeilijk. De meeste mensen zitten de hele dag op stoelen en velen kampen met blessures. Wat ik veel zag in andere yogalessen is dat houdingen worden versimpeld en yoga werd gereduceerd tot een vorm van bewegingstherapie of kunstjes doen. Dat is niet wat ik wilde.

Dus ik heb gestudeerd..! Thuis op mijn eigen mat de houding opgebroken in onderdelen. De vragen van mijn studenten in mijn achterhoofd gehouden terwijl ik zelf oefende. Welke spieren moest ik verlengen/versterken voor de houding? Welke houdingen kon ik hiervoor gebruiken, die wel toegankelijk zouden zijn voor mijn studenten? Welke aanwijzingen kan ik geven zodat ze beter weten wat ze moeten doen?

Veel docenten zijn bang dat hun lessen saai zijn. Ze proberen ‘leuke’ houdingen aan te bieden om hun lessen interessant te houden. Maar dit is een valkuil waar je niet in wilt stappen. Na een aantal maanden had ik mijn hele groep in Trianga Mukha zitten, op 2 of 3 studenten na die wat moeite bleven houden. Dit was niet alleen een omslagpunt voor mij, maar vooral voor mijn studenten. Ik was trots op mezelf en mijn studenten, en zij ook! Door het volgen van mijn lessen voelden ze dat ze centimeters maakten, elke les weer. En dat is alles behalve saai! 

Oefenen én studeren

de juiste kennis tilt jouw lessen en jouw beoefening naar een ander niveau

supta padangusthasana 4

Twee dingen onderscheiden een goede yogadocent van een gemiddelde yogadocent. De eerste is werken aan een goede basis. Dit betekent zelf, thuis, oefenen en nog eens oefenen. De tweede is kennis van de houdingen en de techniek van de houdingen. Kennis van de anatomie en de belangrijkste alignment principes is onmisbaar voor elke yogadocent.

In het werkboek heb ik alle kennis die ik heb opgedaan door 10+ jaar lesgeven en 18+ jaar oefenen, voor je samengevat. Dit werkboek is anders dan andere yoga / anatomie boeken. Ik werk niet een aantal individuele houdingen uit, waardoor je uiteindelijk maar heel weinig leert en het heel moeilijk blijft om die kennis toe te passen. Ik geef je in het werkboek de belangrijkste alignment principes, die van toepassing zijn op álle yogahoudingen. Ik leer je de techniek van het vooroverbuigen, die je kunt gebruiken in alle vooroverbuigingen. Ik leer je de juiste alignment van de schouders, voor achteroverbuigingen, schouderopeners, maar ook staande en zittende houdingen, inversies, etc. 

Daarbij leer je de belangrijkste spieren en acties, dus welke spieren je wilt aanspannen en ontspannen voor een gewenst resultaat in de houdingen. Uiteraard bespreken we ook de volgorde van yogahoudingen (sequencing) en ga je oefenen met het afbreken van eindhoudingen in onderdelen en het maken van lessen. 

Door deze kennis gaan jouw lessen aanzienlijk verbeteren en kun je jouw studenten beter helpen. Maar wat ik persoonlijk nog belangrijker vindt, is dat jouw eigen beoefening er ook rijker van wordt. Misschien zit je vast in een bepaalde houding en kom je maar niet vooruit, of heb je een blessure door verkeerde techniek waar je je niet bewust van bent. Het werkboek is misschien bedoeld voor docenten, maar we zijn op de eerste plaats natuurlijk ook zelf studenten!

Inhoud van het werkboek

Deel 1: Alignment

In het eerste deel van het werkboek leer je alles over de alignment en anatomie van de yogahoudingen. Alignment in de yoga betekent dat je het lichaam uitlijnt. Alignment principes zijn dus regels die ervoor zorgen dat een houding juist uitgevoerd wordt, veilig is, energetisch klopt en een positief effect geeft.

Hoofdstuk 1:
Leer de benen goed strekken, niet overstrekken. Anatomie van de knie, hamstrings en quadriceps. 

Hoofdstuk 2:
De techniek van de vooroverbuiging. Wanneer ga je te ver, waarom kom je juist níet verder en mogelijke blessures.

Hoofdstuk 3:
Alles over heupopeners, externe rotatie en interne rotatie van de benen en waarom je de heupen helemaal niet kan ‘openen’. 

Hoofdstuk 4:
De anatomie van de rug. Leer goede techniek voor twistings, zijopeners en achteroverbuigingen. Maak de rug op een veilige manier sterk en flexibel.  

Hoofdstuk 5:
Leer over kracht en flexibiliteit in de schouders en bestudeer de bewegingen van de schouderbladen.

Het werkboek staat vol met voorbeelden van (goede en ‘foute’) alignment, foto’s en instructies. Ook stel ik vragen zodat je echt oefent met de stof en het beter onthoudt. Elk hoofdstuk sluit af met een grote reflectieopdracht zodat je ook je eigen beoefening gaat bestuderen. Het is een echt WERKboek! 

Deel 2: Sequencing

yogales lieneke

Het tweede deel van het werkboek behandelt sequencing, de volgorde van de yogahoudingen. Hier zijn geen vaste regels voor dus die geef ik je ook niet, maar ik geef je wel duidelijke richtlijnen bij het maken van een yogales of persoonlijke yogaserie.

Hoofdstuk 1 en 2: 
Wat zijn de effecten van de yogahoudingen? Hoe zet je deze kennis in bij het maken van yogaseries? Wat heeft jouw lichaam nodig? Hoe kun je het beste series maken voor jezelf? Al deze vragen gaan we beantwoorden!

Hoofdstuk 3:
In het laatste hoofdstuk gaan we yogaseries maken op basis van eindhoudingen. Door deze houdingen af te breken in stappen, spiergroepen en alignment principes, kun je voor elke houding een persoonlijk plan of een mooie yogales maken. In het werkboek gaan we oefenen met de lotus, de spagaat en de duif. 

Anatomie en spierlegenda

yoga anatomie van de rug

Zoals je misschien al gezien had, de alignment hoofdstukken staan vol met anatomie. Alle alignment kennis wordt dan ook onderbouwd en uitgelegd met behulp van anatomie. Je leert de belangrijkste spieren en gewrichten kennen, en deze kennis ga je direct toepassen op de houdingen. 

Het werkboek sluit af met een spierlegenda, een overzicht van alle anatomie in het werkboek. Ook staan hier weer vragen bij om extra te kunnen oefenen. 

Download Gratis Voorbeeld

Neem alvast een kijkje in het werkboek en test je kennis over de alignment en sequencing van de yogahoudingen!

Dit werkboek is voor jou, want..

De nieuwe druk

Eind juni wordt het werkboek opnieuw gedrukt

Reserveer alvast jouw exemplaar !

Ik stuur je persoonlijk een email zodra het werkboek weer beschikbaar is

** jouw email adres wordt nergens anders voor gebruikt

Ik ben Lieneke

yoga beoefenaar en schrijver

lieneke yoga

Yoga heeft vanaf het begin een magische aantrekkingskracht op mij gehad. Het heeft mijn leven veranderd op manieren die ik niet voor mogelijk had gehouden. Laten we het maar meteen persoonlijk maken. Dit is mijn yoga weg!

Na een lastige start in het leven met niet de makkelijkste jeugd, vond ik yoga. Al mijn pijn heb ik gebruikt als brandstof om te oefenen, oefenen en nog meer te oefenen. Yoga is nu al meer dan 18 jaar onderdeel van mijn leven. Yoga is datgene waar ik mijn 10.000 uur aan heb toegewijd. Elke ochtend start met meditatie en oefeningen. Ik heb mijn studietijd afgesloten met een master in Interreligieuze Spiritualiteitsstudies en onderweg heb ik honderden mensen lesgegeven en geholpen op hún yoga weg. Door middel van yogalessen, werkboeken, uitleg over techniek,  inspiratie en motivatie. En dit zal ik de rest van mijn leven blijven doen. 

Ik geloof dat een spirituele beoefening essentieel is. Jouw beoefening is de basis van waaruit je alles benadert, relaties, werk, maar ook de omgang met je eigen lichaam, voeding en je gedachten en gevoelens. Dit leer je niet in een opleiding van 200 uur. Het duurt alleen al jaren om te begrijpen wat yoga nu eigenlijk precies is. Samadhi? Wat betekent dat eigenlijk? 

Het is mijn missie om jou hierbij te helpen. Of je nu docent bent, of dat het puur gaat om jouw eigen beoefening, je bent nooit uitgeleerd als het gaat om yoga. Op dit moment biedt de academy online yogalessen en help ik je een start maken met meditatie, voor een goede basis. In mijn werkboeken leer je de Sanskriet namen van de houdingen, het uittekenen van lessen, de techniek en alignment van de houdingen en het maken van lesseries.

Neem vooral een kijkje in de academy en kom regelmatig terug voor nieuwe boeken en blogs. Want er is voor mij niets mooiers dan yoga mogen delen!

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag hier niet bij? neem je contact met me op?


De nieuwe druk van het werkboek staat nu gepland voor eind juni. Sorry dat het zo lang op zich heeft laten wachten!

Op dit moment wordt het werkboek professioneel opnieuw opgemaakt en de nieuwe druk wordt dan ook echt een grote verbetering. Maar de inhoud blijft hetzelfde en net zo sterk als de eerste druk!


Jazeker! Ik richt me vooral op yogadocenten omdat voor hen de techniek essentieel is. Als je zelf lessen volgt kun je daarvoor bij jouw eigen docent terecht.

Maar wanneer je meer wilt weten over de houdingen, echt wilt groeien en/of een persoonlijke beoefening wilt starten, dan ga jij ook heel veel aan het werkboek hebben!


Ja, dat kan! Het werkboek is niet bedoeld voor een specifieke stijl. Neem het voorbeeld van de alignment van de schouders. Kennis hiervan heb je nodig voor intensieve armbalans, maar ook voor een simpele hondhouding. 

Wel ga ik uit van de klassieke houdingen, dus als je een mengvorm van yoga volgt of geeft, bijvoorbeeld gecombineerd met veel dans- of flowbewegingen, dan sluit het mogelijk minder goed aan. 


Natuurlijk! Dat is precies waar het werkboek voor bedoeld is. Deel het met je studenten en gebruik de lessen uit het werkboek hoe je wilt. 

Wil je meerdere boeken bestellen? Stuur me dan even een mail of neem contact op voor de mogelijkheden.