Geloof jij in vorige levens?

Reïncarnatie is het geloof dat je vele levens hebt geleefd en dat jouw huidige lichaam slechts een incarnatie (‘vleeswording’) is van een onsterfelijke ziel. De ziel sterft niet, maar gaat tijdelijk naar een hemel, of hel, totdat het tijd is om weer geboren te worden. Zo evolueert de ziel zich, duizenden levens lang, totdat deze uiteindelijk verlichting bereikt. Sommige mensen geloven zelfs dat de ziel de huidige geboorte kan kiezen, om bepaalde lessen te kunnen leren en zo dichter bij het doel van verlichting te kunnen komen. 

Het idee van reïncarnatie betekent dat we niet geboren worden als tabula rasa, een onbeschreven blad, maar dat we indrukken van vorige levens meenemen naar ons huidige leven. Of je nu goed karma of slecht karma hebt, ons huidige leven wordt bepaald door de acties die we hebben ondernomen en de indrukken die we hebben opgedaan in vorige levens. De acties en ervaringen in dit leven bepalen vervolgens weer hoe de volgende levens eruit gaan zien.

Yogasutra 2.12:
Kleśa-mūlaḥ karmāśayo dṛṣṭādṛṣṭa-janma-vedanīyaḥ
Het opgeslagen karma, voortgekomen uit de klesha’s, wordt ervaren in huidige (geziene) en toekomstige (ongeziene) levens.

Deze sutra zegt dat wanneer we handelen vanuit de vijf klesha’s, onwetendheid, ik-besef, verlangen, afkeer en angst voor verlies, we steeds weer nieuw karma opbouwen. Dit karma wordt opgeslagen totdat het ervaren kan worden in toekomstige (ongeziene) levens. 

Je kunt sutra 2.12 op twee manieren interpreteren. Wanneer je gelooft in reïncarnatie, ga je uit van individueel karma, dat dan weer ervaren gaat worden door jouw eigen individuele ziel. Dit zou betekenen dat er in de toekomst iemand geboren wordt die precies aansluit bij het karma van jouw ziel, met alle indrukken die jij hebt opgedaan, waardoor jouw ziel kan leren van het leven in een nieuw lichaam. 

Maar, als je net zoals ik niet gelooft in reïncarnatie, kun je deze sutra ook anders interpreteren. Ik denk niet dat ik het karma heb overgenomen van eerdere incarnaties van mijn eigen individuele ziel. Ik denk dat ik een klein onderdeel ben van een veel groter geheel en dat ik niet (alleen) mijn eigen karma ervaar, maar dat ik met name het karma ervaar van mijn ouders en mijn voorouders. 

We bestaan letterlijk en figuurlijk, fysiek en mentaal-emotioneel, uit onze voorouders. We nemen delen van hun karma letterlijk en figuurlijk over. Wanneer je een goede jeugd hebt gehad is het een prettig idee, dat je de kwaliteiten van jouw ouders overneemt. Voor anderen kan het een bittere pil zijn om te moeten slikken. 

Wanneer we er voor kiezen om kinderen te krijgen, geven we alles wat we niet verwerkt hebben (en alles wat onze directe voorouders niet verwerkt hebben), weer door aan de volgende generaties. Zo blijft de cyclus van het leven, het karmische wiel, voortgaan.

Negatieve gebeurtenissen maken veel meer indruk dan positieve gebeurtenissen. Evolutionair gezien vergroot dit onze levenskansen, zodat we ons niet twee keer branden aan hetzelfde gevaar, maar dit betekent ook dat de kans groter is dat je negatieve eigenschappen overneemt. Ziekten, depressie, angsten, agressie, relatieproblemen, financiële problemen en trauma’s, kunnen en worden allemaal doorgegeven in de familielijn. 

Misschien heb je een talent of andere bijzondere eigenschappen die je niet direct kunt verklaren. Je hoeft hier niet voor te leren, het is alsof deze dingen ‘vanzelf’ gaan. Maar waarschijnlijk heb je ook angsten, spanningen en patronen, die je – ondanks vele pogingen – maar niet kunt doorbreken. Mark Wolynn geeft in zijn boek, ‘It didn’t start with you’ een methode en stappenplan om dit karma te kunnen verwerken. 

Een van de eerste stappen, die vaak al een wereld van verschil maakt, is dat je je realiseert dat het patroon, of de angst, of gedrag dat je vertoont, niet van jou is. Door jouw eigen familiegeschiedenis na te gaan, ontdek je soms al waar bepaald gedrag vandaan komt. Dit besef kan al genoeg zijn om een patroon (deels) te doorbreken. Daarnaast wil je je vooral bewust worden van jouw onbewuste gedachtengang. De vraag is niet, waarom denk je altijd dat je (bijvoorbeeld) niet genoeg bent. De vraag is, wat denk je, wanneer je denkt dat je niet genoeg bent? Wat zijn jouw letterlijke woorden, wat zeg je daadwerkelijk tegen jezelf? Jouw woordkeuze kan je in de juiste richting wijzen, naar de juiste gebeurtenis in de familie, of naar de juiste voorouder. Wanneer je leert waar jouw gedachten vandaan komen, kun je ze ook los gaan laten. Want ze waren nooit van jou.

Ik wil je het boek dan ook van harte aanraden (link hieronder). We hebben allemaal wel wat karma om te doorbreken!

Maar eerst de conclusie van deze blog. Zoals ik al gezegd heb, ik geloof niet in vorige levens. Maar wel dat de levens voor ons een enorm grote invloed hebben op hoe wij zelf het leven ervaren. Het is voor mij de meest logische en voor de hand liggende verklaring. Maar het betekent ook dat soulmates niet echt bestaan. Dat er niet zoiets bestaat als een individuele ziel, of het eeuwige leven. Het maakt de kans kleiner dat er zoiets bestaat als een hemel, of een hel. En dat maakt het leven toch een stuk minder magisch. 

Verder lezen

Het boek is confronterend, maar van grote waarde als je jezelf beter wilt leren begrijpen.  

Klik hier voor de Nederlandse versie van het boek. 

© 2024 Lieneke’s Yoga Company