Eet je gezond, maar blijf je last houden van vermoeidheid?

Er is zoveel informatie over voeding beschikbaar, dat het erg moeilijk is om te weten naar wie je wél wilt luisteren. Algemene voedingsadviezen en de medische wetenschap lopen achter de feiten aan, fabrikanten doen hun best om hun zeer bewerkte voeding te labelen als groen en gezond, en de meeste zelfuitgeroepen ‘experts’ over voeding spreken elkaar tegen.

Toch lijkt een gezond dieet volgen niet heel moeilijk. Toch? Is dat niet gewoon een kwestie van je gezonde verstand volgen? Ik denk zelf van niet. De voedingsindustrie is zo radicaal veranderd sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw, dat je aan je gezonde verstand niet meer genoeg hebt. Tenzij je al je eigen groenten en granen verbouwt, met niet hybride zaden, zonder pesticiden, gebruik van plastic of andere moderne gemakken, ben en blijf je onderdeel van een systeem dat gericht is op het maken van winst ten koste van jouw gezondheid. 

Het is dan ook een verademing om informatie tegen te komen waar je wél iets aan hebt. En op dit soort momenten ben ik ook heel erg blij dat ik een blog heb waarop ik het met anderen kan en mag delen! 

Direct na het zien van een interview met de Glucose Goddess, Jessie Inchauspé, heb ik haar boek, The Glucose Revolution, gekocht. Deze heb ik vervolgens in één dag uitgelezen, omdat ik het simpelweg niet weg kon leggen. Wie had kunnen denken dat glucose zo’n grote invloed heeft op onze gezondheid! Jessie legt een complex biologisch systeem, onze energiehuishouding, op een begrijpelijke manier uit; ik ga in deze blog proberen haar voorbeeld te volgen. Maar lees ook vooral haar boek natuurlijk.

Glucose is een vorm van suiker, een koolhydraat, dat ons lichaam omzet in energie. Wanneer we te veel glucose binnenkrijgen, maakt ons lichaam het hormoon insuline aan, dat glucose opslaat in onze spieren en in onze vetcellen. Wanneer we te veel glucose binnenkrijgen, dan raakt dit systeem overbelast. Je ontwikkelt (als je geluk hebt, alleen) overgewicht, omdat jouw lichaam de overtollige energie probeert op te slaan. Anderen worden ziek: diabetes, vermoeidheid, een constant hongergevoel, ‘brain fog’, ontstekingen, vruchtbaarheidsproblemen, huidproblemen, slaapproblemen, verergerde symptomen tijdens je menstruatie en in de menopauze, mentale gezondheidsproblemen, een niet goed werkend immuunsysteem en op de lange termijn ook mogelijke hartklachten, dementie en kanker. 

Kort gezegd, glucose heeft een enorme impact op onze fysieke en mentale gezondheid. Elke keer als je iets eet dat glucose bevat, stijgt je bloedsuikerspiegel, Jessie noemt dit een spike. Te hoge spikes door overmatige en te snelle opname van glucose in het bloed zijn de oorzaak van alle bovenstaande gezondheidsklachten en deze wil je dus zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Gelukkig heeft Jessie een aantal ‘hacks’, om de opname van glucose in ons bloed te vertragen. Ik noem er een aantal. 

Wanneer je een zoet ontbijt neemt, op een lege maag, veroorzaakt dit een enorme spike. Je krijgt heel snel heel veel energie binnen, waarna je ook weer heel snel inzakt, of weer honger krijgt. Een boterham met hagelslag of een kom met muesli is dan ook het laatste wat je nodig hebt om je dag goed te beginnen. Neem daarom een hartig ontbijt. Een andere belangrijke hack is de volgorde waarin je eet. Wanneer je heel Nederlands aardappels, tofu en groenten eet, neem dan eerst de groenten, dan de tofu en dan pas de aardappels. Of anders gezegd, eet eerst je vezels, daarna je proteïnen, dan pas je koolhydraten (aardappels = zetmeel = koolhydraten = glucose). Of, voeg een salade of andere groenten (= vezels) toe aan je maaltijd en eet deze als eerst.

Waarom is deze volgorde zo belangrijk? In de meeste producten die je tegenwoordig vindt in de supermarkt zitten geen vezels. Neem als voorbeeld bloem. Wanneer je je eigen granen zou malen zit jouw bloem vol met vezels. In de fabrieken zeven ze deze er echter uit (onder andere), omdat bloem veel sneller bederft met de vezels intact. Dit is positief voor de fabrikant, maar niet voor onze gezondheid. Vezels zijn ook koolhydraten, alleen verteert ons lichaam ze niet. Door vezelrijke voeding te eten, vertraag je de opname van glucose in het bloed.

Omdat wat we eten en hoe vaak en regelmatig we eten, zo onnatuurlijk is, is de schatting dat slechts 10 procent van de mensen metabolisch flexibel en dus metabolisch gezond is. Wanneer je chagrijnig wordt als je niet gegeten hebt, wanneer je moeite hebt om af te vallen, wanneer je vaak zin hebt in iets zoets (of hartige koolhydraten!), dan hoor je helaas bij die 90 procent. Een persoon die metabolisch flexibel is schakelt namelijk makkelijk over tussen de verbranding van glucose en de verbranding van vet. Deze persoon ervaart hierdoor geen grote schommelingen.

Want nogmaals, wanneer je een grote glucose spike hebt, dan stijgt ook jouw insuline niveau. Insuline brengt glucose naar de spieren en de vetcellen. Wanneer je veel spikes hebt, dan heb je ook veel insuline in jouw bloed. En dit betekent dat jouw lichaam niet kan overgaan op het verbranden van vet, dit kan alleen bij een laag niveau van insuline. Zelf gebruik ik een aantal van de hacks die Jessie beschrijft in haar boek, ik eet een hartig ontbijt, voeg salades toe en let op de volgorde van mijn voeding. Het resultaat is dat ik mentaal scherper ben en zonder minder te eten, ben ik ook een aantal kilo afgevallen. Het werkt! Zo simpel maar, het werkt! 

glucose revolution

Voor alle hacks en een heel begrijpelijk overzicht over de precieze werking van glucose in het lichaam wil je natuurlijk het boek zelf lezen. Zie hier de Nederlandse vertaling. 

© 2024 Lieneke’s Yoga Company