Ontspanning versus productiviteit

De titel van deze blog is eigenlijk een beetje misleidend. Het is niet ontspanning versus productiviteit, maar door ontspanning vergroot je juist je productiviteit. Door op momenten helemaal af te schakelen zijn we juist extra productief wanneer we weer aan het werk zijn. Less is more. Dit klinkt heel logisch, maar waarom doen we dan juist vaak het tegenovergestelde? Als minder werken betekent dat we productiever zijn, waarom werken we dan nog steeds zo’n lange dagen? 

Vorig jaar liep ik helemaal vast. Ik probeerde al een hele tijd een werkboek te schrijven over de alignment van de yogahoudingen, maar het kwam maar niet uit mijn handen. Ik werd ‘afgeleid’ door de honderd dingen die ik elke dag te doen had: social media, blogs, emails, administratie, het bijhouden van de website en ga zo nog maar even door. Allemaal hele nuttige dingen, die allemaal moesten gebeuren, maar tegelijkertijd kwam ik maar niet vooruit. Ik wist dat er iets moest gaan veranderen. 

Na een korte zoektocht kwam ik uit bij twee boeken, The Productivity Project van Chris Bailey en Deep Work van Cal Newport. Het boek Deep Work opende mijn ogen voor het belang van onafgeleid en ononderbroken werken aan één bepaalde taak. We hebben namelijk geen oneindige wilskracht en discipline. Het is niet makkelijk om je te concentreren op een groot project. Als je thuis aan het werk bent is het heel makkelijk om je telefoon erbij te pakken, tussendoor social media of email te checken, muziek te luisteren, of even iets op te zoeken op het internet. Maar wanneer je je tussendoor laat afleiden door de honderd andere dingen die om je aandacht vragen, kost het je telkens extra wilskracht en energie om je weer (in mijn geval) op het schrijven van een boek te concentreren. 

De beste manieren om deze afleidingen uit te bannen zijn a. je telefoon wegleggen. Dit betekent niet alleen je telefoon op stil zetten, maar deze uit het zicht neerleggen. Wanneer je je telefoon op je bureau hebt liggen, wordt je aandacht daar toch onbewust naartoe getrokken en het moment waarop je even je concentratie verliest, heb je deze weer in je hand. b. Kies muziek zonder zang, zodat je niet afgeleid wordt door de lyrics. c. Plan speciale momenten in, bijvoorbeeld in de ochtend en aan het einde van de dag, om je email te checken en allerlei kleine zaken die nu eenmaal moeten gebeuren af te ronden.

d. Word slechter bereikbaar. Voor mij betekende dit dat ik mijn telefoonnummer van mijn website heb gehaald voor mensen die mij ‘even wilde spreken.’ Ook vraag ik iedereen om voor werkgerelateerde dingen mij alleen te mailen, nooit te appen. Op deze manier heb ik veel meer controle over de hoeveelheid ‘stoorzenders’ per dag. Maar je kunt bijvoorbeeld ook stoppen met social media, of aangeven dat je niet reageert op (bepaalde) verzoeken via email. Ook al is het mogelijk om op verschillende manieren en/of de hele dag bereikbaar te zijn, dat wil nog niet zeggen dat dit ook goed is om te doen!

e. Maak van je deep work momenten een echt ritueel. Bedenk waar je die dag aan werkt, zorg voor een opgeruimde werkruimte en bepaal van tevoren hoe lang je werkt aan je project. f. Kijk daarbij heel kritisch naar alle werkzaamheden die je dagelijks doet en welke daarvan echt noodzakelijk zijn. Na meer dan een jaar doe ik dit nog steeds. Elke week maak ik een nieuwe planning, waarbij ik mezelf de vraag stel wat die week de meest belangrijke werkzaamheden zijn. En dan houd ik me aan deze planning.

g. De laatste en meest belangrijke tip is dat wanneer je vrij bent, je ook echt je werk los wilt laten. Dus niet laat in de avond je email nog even checken, of kijken hoeveel bezoekers je website die dag heeft gehad. Lui zijn, niet werken, dat is heel belangrijk voor deep work. Zonder genoeg rust heb je de volgende dag ook geen goede concentratie, wat afdoet aan de kwaliteit van je werk. 

Dit loskoppelen van je werk is niet altijd even makkelijk. Probeer daarom aan het einde van elke dag, of aan het einde van elke week, alvast een nieuwe planning te maken voor de volgende dag of week. Op deze manier hoef je niet na te denken over wat je allemaal nog moet doen, dat lees je wanneer je weer start precies terug in je agenda. Ook is het een goed idee om een notitieblok naast je bank of bed neer te leggen. Wanneer je dan een idee krijgt voor je werk, of je je ergens zorgen over maakt, schrijf je dit op en laat je het vervolgens meteen weer los. 

Ontspanning, lui zijn, met momenten helemaal niets doen, goed voor jezelf zorgen, niet gevangen raken in de stress van continue bereikbaar zijn, stoppen met alle ballen in de lucht proberen te houden, dat is bevorderlijk voor deep work en dus voor je productiviteit. Maar is productiviteit nu de belangrijkste reden om al de bovenstaande tips toe te gaan passen in jouw leven? Nee, dat is het niet! Deep work maakt je niet alleen productiever, maar ook gelukkiger. Niet omdat je meer gedaan krijgt, al is dat natuurlijk fijn, maar omdat je je meer concentreert op de dingen die voor jou belangrijk zijn, waar jij een goed gevoel van krijgt.

Hopelijk heb ik je overtuigd om meer ruimte te gaan maken in jouw leven, minder te gaan werken, en je meer te gaan concentreren op de taken die er voor jou echt toe doen. Dankjewel voor het lezen van de blog! 

© 2022 Lieneke’s Yoga Company