Wat is de beste yogamat?

Ben je op zoek naar een goede yogamat? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen, of waar je op wilt letten? En wat is nu de beste yogamat (voor jou)? Een ding wil ik je afraden. Koop nooit een yogamat van een sportzaak, of bij de Action, de Hema, of de Blokker. Dit zijn geen echte yogamatten, en zijn vaak van slechte kwaliteit. Een echte yogamat is een stuk duurder, maar als je een goede mat aanschaft hoef je deze investering maar één keer te doen. Ja het kost wat meer geld, maar je kunt er de rest van je leven yoga op doen. Een goedkopere mat is al snel kapot. Beter investeren!

Er zijn talloze webwinkels die yogamatten verkopen. Wanneer je zoekt op ‘yogamat kopen’ in google word je overweldigd met opties. Waar wil je op letten? Hieronder een aantal vragen die je jezelf kunt stellen tijdens het zoeken naar jouw yogamat:

  1. Is de yogamat alleen voor thuis? Of is de yogamat om mee te reizen / mee te nemen naar een studio? Voor thuis kun je het beste een dikkere mat aanschaffen (5-6 mm), voor meer comfort. Maar deze zijn erg zwaar om mee te nemen; kies in dat geval voor een lichtere mat (1-4 mm).

  2. Heb je snel last van je knieën, of ellebogen? Of doe je een vorm van yoga die vooral gericht is op ontspanning? Neem dan een mat van 6 mm dik voor extra comfort en goede ondersteuning.

  3. Ben je erg lang? Neem dan een extra lange yogamat, zoals de Manduka Pro Long (216 x 66 cm), zodat je niet van je mat af stapt tijdens het oefenen. De meeste matten zijn rond de 180-185 cm lang, en tussen de 61-70 cm breed.

  4. Hoe intensief ga je de mat gebruiken? En hoe lang wil je dat deze meegaat? Kies je voor een mat met een leuke print, of toch voor kwaliteit? Wanneer je de mat intensief wil gaan gebruiken is mijn advies om voor hoge kwaliteit te gaan, en een egale, donkere kleur te kiezen. Een mat met een lichte kleur of leuke print ziet er leuk uit, maar wordt snel vies en is vaak niet functioneel.

Tips voor je nieuwe yogamat

  • De meeste nieuwe yogamatten hebben nog een klein laagje was, waardoor de mat in het begin niet helemaal slipvast is. Maak je mat een aantal keer goed schoon met afwasmiddel of groene zeep, dat werkt het beste. Soms wordt ook zout aangeraden, maar in mijn ervaring is dit niet heel effectief. De mat veel gebruiken werkt natuurlijk het beste!

  • Om de mat schoon te maken heb je speciale mat cleaners.. maar deze zijn vooral heel duur en werken niet beter dan het bovengenoemde afwasmiddel.

  • Blijf je ook na een tijdje uitglijden op je yogamat? Let dan op het gebruik van handlotions of andere crèmes. Het is ook handig om je handen te wassen voordat je gaat oefenen, zodat ze stroever zijn. Blijf je uitglijden door zweethanden? Dan is het gebruik van een yogamat handdoek een goede optie.

Wat is de beste yogamat? Liforme!

Het antwoord op de vraag ‘Wat is de beste yogamat?’ is heel simpel: De Liforme yogamat! Deze mat is comfortabel, geeft een goede ondersteuning, en is absoluut slipvast (ook wanneer de mat helemaal nieuw is, en zelfs met de ergste zweethanden). Ook is de mat erg mooi, en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Het enige minpunt aan deze mat is.. de prijs. 

Een van de beste yogamatten: De Manduka Pro

Misschien niet de allerbeste, maar zeker één van de beste yogamatten is de Manduka Pro. Deze mat is heel stevig, geeft een goede ondersteuning, is geschikt voor alle soorten yoga en gaat een leven lang mee. Kies wel voor een donkere kleur; mijn lichtblauwe mat in de foto hierboven is inmiddels lichtgrijs 🙂

Het enige nadeel van deze mat is dat deze niet volledig slipvast is, zelfs niet na langdurig gebruik. Wanneer je last hebt van zweethanden is het daarom een goed idee om een yoga handdoek op de mat te plaatsen tijdens intensief oefenen. Ondanks dat de mat soms nog glijdt, blijft het een fantastische mat.

De Manduka Pro is niet de enige fijne yogamat van Manduka. De Manduka Pro Long is dezelfde mat, maar dan langer (216 x 66 cm). Voor de lange mensen onder ons (of als je het gewoon fijn vindt om wat meer ruimte te hebben). Daarnaast hebben ze ook een goede reismat – die trouwens wel echt 100% slipvast is – de Manduka Eko Superlite.

Op de derde plek, de Ecoyogi Pro Grip

De laatste van de ‘beste’ yogamatten is de Ecoyogi Pro Grip. Dit is een hele goede yogamat, voor een hele redelijke prijs. Vergelijkbaar qua uiterlijk met de Liforme mat, is ook deze yogamat erg slipvast. Een echte aanrader! 

Yogamatten voor in de studio

In de studio had ik Black Mat Pro yogamatten. Deze zijn te bestellen via yoga-props.eu, een Iyengar Yoga website. Mijn allereerste yogamat was ook een Black Mat Pro, en 14 jaar later, gebruik ik deze nog steeds. Deze matten worden alleen maar beter hoe vaker je ze gebruikt! Ben je dus op zoek naar kwaliteit matten voor jouw studio? Neem de Black Mat Pro.

Ik ben Lieneke

yoga beoefenaar en schrijver

yoga lieneke

Yoga heeft vanaf het begin een magische aantrekkingskracht op mij gehad. Het heeft mijn leven veranderd op manieren die ik niet voor mogelijk had gehouden. 

Yoga is nu al meer dan 18 jaar onderdeel van mijn leven, het is datgene waar ik mijn 10.000 uur aan heb toegewijd. Naast het volgen van een yogaopleiding en talloze workshops, heb ik religiewetenschappen gestudeerd, afgesloten met een master in Interreligieuze Spiritualiteitsstudies.

Onderweg heb ik honderden mensen lesgegeven en geholpen op hún yoga weg. Het begon met lesgeven in sportscholen en buurthuizen, daarna heb ik een eigen studio gerund en nu werk ik online. Met mijn werkboeken hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan de kwaliteit van yoga in Nederland. Door docenten te helpen fantastische yogalessen te geven.   

Je bent nooit uitgeleerd als het gaat om yoga! Neem vooral een kijkje in de academy en kom regelmatig terug voor nieuwe boeken en blogs. Want er is voor mij niets mooiers dan yoga mogen delen.