Hoe doe je een yoga-plank?

VRAAG: Is er een speciale reden om de heupen in de plank ter hoogte van de schouders te houden? Ik heb altijd geleerd om de heupen in (diagonale) lijn met de enkels en schouders te brengen.

Een plank met een mooie diagonale lijn van schouders tot enkels is een prima plank! Hier bouw je ook kracht mee op, dus als je het liever zo doet is dat helemaal prima natuurlijk. Een ‘rechte’ plank is wat mij betreft alleen meer een fitness-plank; een plank in de yoga heeft hele andere acties. Wat bedoel ik hiermee, welke acties?

1. Strek de armen zoveel mogelijk weg (protractie van de schouders).
2. Trek de ribben helemaal naar binnen en maak de bovenrug rond.
3. Kantel het bekken terug (staartbeen eronder) en breng de buik naar binnen. 

Als je deze acties uitvoert kom je automatisch in een andere vorm van de plank terecht dan de standaard rechte plank. Ik heb dit geleerd van de instructies van Kino MacGregor, vandaar dat ik hieronder een video van haar heb toegevoegd waarin ze dit principe uitlegt.

Als je de plank op deze manier uitvoert dan ontwikkel je de kracht en leer je alvast de techniek voor de armbalans houdingen, vandaar dat ik ervoor kies om de plank op deze manier uit te voeren. Maar nogmaals, een reguliere rechte plank is ook prima om te doen!