Pijn in de liezen door yoga

Wat als je na het doen van de spreidzit of andere heupopeners pijn in de liezen ontwikkelt? Wat gaat er mis, en hoe kun je een verergering van de pijn voorkomen?

De eerste foto hierboven is een voorbeeld van het te ver naar voren kantelen van de heupen (je hoeft niet helemaal voorover te kunnen buigen in de houding om deze ‘fout’ te maken). Hopelijk kun je zien dat mijn zitbotten hier van de grond komen, en dat mijn voorste heupbotten in mijn bovenbenen drukken / richting de grond bewegen. Dit kan leiden tot twee verschillende pijnpunten, bij de zitbotten (zie hiervoor de blog Hamstring aanhechting blessure) en in de liezen.

Pijn in de liezen wordt veroorzaakt door een knelling aan de voorzijde van de heupen: doordat de heupbotten te ver naar voren kantelen zetten deze letterlijk de spieren die door de lies lopen, klem. Wat kun je nu doen om deze pijn te voorkomen? Je wilt ten eerste altijd op je zitbotten blijven zitten, en je onderbuik goed inhouden, zodat je spieren in de lies de ruimte hebben om te ontspannen, en niet samengedrukt worden. Dit is niet makkelijk om te corrigeren. Het beste is om iets minder ver voorover te buigen dan je kunt, totdat de pijn helemaal niet meer terug komt. Maar voordat je weer doorgaat met oefenen is het een goed idee om de lies een paar dagen rust te gunnen.

Een andere heupopener waarin regelmatig last wordt ervaren in de liezen is Sukhasana. Redelijk wat studenten hebben de neiging om in deze houding het bekken te ver naar voren te kantelen, terwijl ze daarbij de bovenbenen (onterecht) indraaien. Hierdoor ‘sluit’ de lies, dat wil zeggen dat de toppen van de heupbotten de bovenbenen raken. Dit veroorzaakt eenzelfde knelling en spanning in de spieren aan de voorzijde van de heupen.

Wanneer er langere tijd zo geoefend wordt, en de spanning in een of meerdere van deze spieren chronisch wordt, is er sprake van een blessure in de lies. Alle houdingen waarin het bekken ook maar iets te ver naar voren gekanteld is, worden dan pijnlijk. Het is daarom belangrijk om op tijd een stap terug te nemen, rust te nemen, en meer aandacht te geven aan de techniek van het vooroverbuigen (hoofdstuk 2, werkboek Alignment & Sequencing).

sukhasana yogahouding
Sukhasana

Tot slot, wat zijn de liezen? De lies is geen spier, of zelfs geen spiergroep. De lies is een gebied, namelijk tussen de buik en het bovenbeen. De belangrijkste spieren die door de lies lopen zijn de Pectineus, de Adductor Brevis en de Adductor Longis (van de adductor groep). Ook de Illiopsoas, de Sartorius en de Rectus Femoris lopen door de lies.