Yoga boeken voor inspiratie

De onderwerpen yoga, spiritualiteit en zingeving kun je eindeloos bestuderen; hieronder een aantal boeken om je te helpen in je studie. Onderverdeeld in de categorieën yogahoudingen, filosofie, voeding & inspiratie. Veel leesplezier!

Yogahoudingen

De Yoga Dipika is het yogaboek dat ik het meest gebruik; met honderden yogahoudingen uitgebreid beschreven en de yogaseries (voor gevorderden) achterin, is dit een onmisbaar boek geworden voor mij. 

De series achterin het boek heb ik uitgetekend in stick-figures. Deze kun je hier downloaden.

The woman’s yoga book is een fantastisch boek om te hebben! Boordevol handige tips voor yoga tijdens de menstruatie en alle mogelijke klachten die hierbij komen kijken.

Lees ook de blog over dit onderwerp of oefen een van de yogaseries uit dit boek op YouTube

The path to holistic health is een compleet boek, met uitgebreide uitleg over talloze yogahoudingen, adviezen rondom de gezondheid, de ademhaling, etc. Meer dan de Yoga Dipika is dit boek heel geschikt voor beginners. 

Iyengar yoga for motherhood heb ik zelf nooit nodig gehad, maar dit boek wordt aangeraden door al mijn (ooit zwangere) vriendinnen en mede-yogadocenten. 

Zwangerschap betekent niet dat je stopt met yoga, maar dat je anders oefent. En dit boek begeleidt je stap voor stap door je zwangerschap, en de periode erna. 

Yoga filosofie

De Yoga Sutra’s van Patanjali met uitgebreid commentaar van Taimni is een van de betere boeken over de yoga sutra’s. Geschreven in begrijpelijke taal, is dit een boek om keer op keer opnieuw te lezen, zodat de filosofie steeds beter kan bezinken.

Yoga als levenskunst is een heel toegankelijk boek voor degenen die nog niet bekend zijn met de yogafilosofie. Echt een aanrader! Ook voor degenen die al langer bezig zijn met yoga is dit een heel interessant boek. 

Yoga morality is een boek over de Yama’s en de Niyama’s, ofwel de basis van de yogafilosofie. Vaak wordt hier snel overheen gegaan bij het behandelen van het achtvoudige pad. Dit is een van de weinige boeken die dit onderwerp echt onder handen neemt, en je leert om vanuit verschillende perspectieven naar moraliteit te kijken. 

Gezondheid

Wanneer het lichaam uiteindelijk nee zegt, zijn we van binnen al 100 keer over een grens gegaan. Emoties onderdrukken, ongezonde situaties blijven accepteren; onze copingsmechanismen ‘werken’, totdat het lichaam ziek wordt. 

Ben je chronisch ziek of heb je interesse in gezondheid? When the body says No, is een must read! 

In zijn laatste boek gaat Gabor Maté meer in op de relatie tussen onze ongezonde leefomgeving en het effect hiervan op onze gezondheid. 

Zijn inzichten zijn van waarde voor iedereen die probeert te functioneren in een systeem dat eigenlijk niet gezond is voor de meeste mensen. The myth of normal is een toepasselijke titel!

Yoga voeding

Yoga ON én OFF the mat, daar hoort natuurlijk ook een gezond dieet bij. Ik ben helemaal fan van dit kookboek. Vegetarian Viet Nam is volledig veganistisch, glutenvrij, en boordevol originele gerechten. Wel veel gerechten met tofu – die ik overigens nog nooit zo lekker gegeten heb (vooral de tamarinde tofu is een echte aanrader!).

Rosa’s Thai Cafe heeft een speciale plek in mijn hart. Toen ik dit restaurant ontdekte in Londen, was ik meteen helemaal fan. Dit is ook echt een fantastisch kookboek, vol met al die heerlijke Thaise gerechten, maar dan zonder vissaus 🙂

Yoga inspiratie

Wat als je alles kwijtraakt? Je huis, je familie, de controle over je eigen lichaam, je leven? Wat is het leven dan nog waard? Hoe overleef zo’n situatie? Het boek Man’s search for meaning geeft een unieke kijk in het leven van een Joodse man, voor, tijdens en na zijn leven in een concentratiekamp. Dit boek kan niet anders dan inspireren tot een betekenisvol leven. 

Ook al zijn we bevrijd van de grootste invloed van het Christendom, toch wordt in onze maatschappij seksualiteit nog altijd geassocieerd met zonde. In dit boek laat Georg Feuerstein zien dat seksualiteit en spiritualiteit inherent met elkaar verweven zijn. Sacred sexuality, ofwel heilige seksualiteit laat je de positieve kant zien van seksualiteit, ook in de yogatraditie. 

Wat is flow nu eigenlijk? En hoe bereik je een staat van flow? Misschien heb je het eens ervaren door het doen van yogahoudingen, of in meditatie, of spontaan in een andere activiteit. In het boek Flow wordt uitgebreid beschreven onder welke voorwaarde een staat van flow ontstaat, en hoe je deze in het leven zo goed mogelijk vasthoudt – om een betekenisvol leven voor jezelf te kunnen creëren. 

The productivity project is niet geschreven vanuit het idee van meer meer méér – zoals veel van dit soort boeken nastreven. Het laat juist zien hoe minder werk en dus meer ontspanning en tijd voor jezelf leidt tot een vergroting van de productiviteit. Door goed voor jezelf te kaderen wanneer je werkt, en vooral wanneer niet, zodat je echt tot rust komt, bereik je op de lange termijn juist veel meer. Een aanrader voor iedereen die moeite heeft om werk los te laten!