Heb jij genoeg discipline voor yoga?

Heb jij genoeg discipline voor yoga? Lukt het jou om elke dag te oefenen? Heb je hier genoeg tijd of ruimte voor in jouw leven? Heb je het geprobeerd, maar wil het maar niet lukken? 

Discipline en hard werken zijn zo verweven met de huidige moraal in de samenleving, dat veel mensen dit ook proberen toe te passen op hun yogabeoefening. Men begint een paar weken net iets te enthousiast met oefenen en/of mediteren, waarna ze het weer loslaten. Doordat het leven weer drukker wordt, door een slechte week, door ziekte of menstruatie, of doordat de discipline is opgebrand. Je hebt gewoon geen zin meer om te oefenen, het kost teveel energie.

Discipline en yoga – gaan deze eigenlijk wel goed samen? Ja, en nee. Ja, omdat je toch ergens moet beginnen, en een dagelijkse discipline ontwikkelen nu eenmaal discipline kost. Nee, omdat de ‘hard werken en doorzetten wanneer het moeilijk wordt’ mentaliteit je uiteindelijk opbreekt. En, omdat yoga deze mentaliteit steen voor steen afbreekt. Yoga is wat dit betreft uniek, omdat mediteren en de houdingen oefenen niet alleen ‘werk’ is, maar tegelijkertijd ook ontspannend werkt. Yoga is hard werken, maar leert jou tegelijkertijd om minder hard te werken. Je yogabeoefening kost misschien inspanning, maar geeft rust, waardoor je hopelijk ook andere keuzes gaat maken, en meer rustmomenten voor jezelf in gaat plannen, zodat die rust als vanzelf steeds groter wordt. 

Maar de meeste mensen komen niet op dit punt uit, omdat hier meer dan een paar weken voor nodig is. Het duurt 3 maanden tot een jaar om te wennen aan verandering. Dit betekent dat je minimaal 3 maanden je wilskracht wilt inzetten om een nieuwe gezonde gewoonte te kunnen implementeren in jouw leven. Wanneer je je weerstand voor deze verandering eenmaal kwijt bent – want dat is wat er gebeurt, jouw lichaam en gedachtepatronen veranderen nu eenmaal niet graag – dan veranderen de discipline en de wilskracht in intrinsieke motivatie. En wanneer je eenmaal intrinsiek gemotiveerd bent, kun je alles aan. Dan maakt het niet uit als je een weekje ziek bent geweest, je pakt je beoefening daarna gewoon weer op. Waarom? Omdat je je daar zo goed bij voelt. Moet dat van jezelf, of probeer je te voldoen aan een ideaal van buitenaf? Nee, met behulp van intrinsieke motivatie oefen je omdat jij iemand bent die dagelijks yoga beoefent, dat past bij jou. Je kunt je leven niet meer voorstellen zonder. Je zit heerlijk in je vel en voelt de rust zich uitbreiden over alle gebieden van je leven.