Hoe stel je doelen voor yoga?

Doelen stellen is niet synoniem aan hard werken. Wel is het een voorwaarde voor efficiënt werken, en effectief zijn in de stappen die je zet. Je gaat niet zomaar oefenen, maar met een duidelijk doel voor ogen, en met duidelijke stappen om daar te komen. 

Do, every day, all that you can do that day, and do each act in an efficient manner.
Do all that you can do in a perfect manner every day, but do it without haste, worry or fear. Go as fast as you can, but never hurry.

Efficiënt werken betekent dat je doet wat je aankunt, niet meer dan dat, maar ook niet minder. Het betekent niet dat je het werk van morgen, vandaag al doet. Yoga heeft geen haast. Het gaat niet om de hoeveelheid oefeningen, maar om de kwaliteit van je oefenen én de juiste keuze van de oefeningen.

Wil je meer rust en energie, dan wil je jezelf ‘s ochtends niet uitputten met een yogaserie van 1,5 uur. Ook wil je geen ontspanningsoefeningen doen waarvan je alleen maar suf wordt. Het is goed om jouw doelen voor ogen te houden. Zie jezelf als de persoon die je wil zijn, wat zou deze persoon oefenen? Wat voor ochtendritueel heeft jouw toekomstige zelf?

Zeg niet ‘ik wil flexibel worden,’ alsof dit een doel is die buiten jezelf staat. Je hebt al flexibiliteit, je bent al flexibel! Je hebt al focus, je hebt al rust in je. Het is alleen een kwestie van deze kwaliteiten vergroten. 

En dit betekent dat je je doel voor ogen houdt – meer stabiliteit, standvastigheid, meer rust, meer energie – terwijl je oefent. Zie jezelf als een flexibel persoon, sterk, ontspannen en klaar voor de wereld. En dat is de persoon die je zal worden. 

Een begin maken

Een voorbeeld:
DOEL:  Schouderpijn verminderen / schouders leren ontspannen
Habit 1: Yogaoefeningen doen voor de schouders
Habit 2: Minder tijd achter beeldschermen doorbrengen
Habit 3: Mediteren (om te ontdekken waarom je spanning opslaat in de schouders)

Wanneer je jouw doelen hebt geformuleerd, is het tijd om te gaan kijken hoe jouw ideale (werk)dag eruit ziet. Dit is geen fantasiedag natuurlijk, maar een gewone dag waarin jij voor jezelf (en je gezin) zorgt, naar je werk gaat, en hopelijk tijd kunt maken voor yoga. Heel belangrijk, zorg er ook voor dat je genoeg slaap krijgt!

Verandert je dag, of wil je je ideale dag gewoon opnieuw invullen? Download dan hieronder een los bestand: 

Neem jezelf voor, dat je vanaf nu elke dag, alles gaat doen wat je die dag kunt doen, om jouw doelen te bereiken.

Er zijn twee soorten trackers, in de eerste (hierboven) kleur je elke dag in waarop je (bijvoorbeeld) je schouderoefeningen, of je meditatie hebt gedaan. 

In de tweede tracker (hieronder) hou je niet alleen je goede gewoontes bij, maar ook hoeveel uur je hebt geslapen, je stemming (mood) en je stressniveau (geef deze een cijfer van 1 tot 10). Op deze manier kun je meten of je goede gewoontes invloed uitoefenen op deze 3 belangrijke factoren. 

Uiteraard kun je meer habits kiezen dan die je bij je doelen hebt ingevuld. Voorbeelden van andere ‘activiteiten’ die je kunt bijhouden: Rustdag, zwemmen (of een andere sport), in bad gaan (of een andere ontspannende activiteit), menstruatie/ziekte/hoofdpijn. Enzovoorts!

Ook kun je in de tweede tracker stemming (mood) of stress vervangen door bijvoorbeeld schouderpijn of productiviteit. Zorg ervoor dat de trackers voor jou gaan werken, in plaats van andersom!

Zelfstudie

Naast praktijk is er natuurlijk ook theorie. Maak een begin met het leren van de Sanskriet namen van de yogahoudingen en start je meditatiebeoefening!