Er wordt veel van je gevraagd als yogadocent. Voordat de les begint, word je benaderd door een student met een nieuwe blessure. Hier probeer je zo goed mogelijk rekening mee te houden.
Tegelijkertijd is er die flexibele student die zich soms verveelt. Je wilt wel meer uitdagende houdingen toevoegen in je lessen, maar dan komen anderen in de problemen. Hier probeer je een goede balans in te vinden.
Lesgeven is bovendien fysiek best zwaar. Je zou graag meer rondlopen tijdens de les om houdingen te corrigeren, maar je twijfelt aan jouw aanwijzingen. Dus je blijft de oefeningen veelal voordoen op je eigen mat. Wat meer kennis zou jou zekerder maken.
Je wilt goede antwoorden kunnen geven op de vragen van jouw studenten. En je wilt vooral zelf groeien in je yogabeoefening. Mijn werkboek gaat jou hiermee helpen!
“Dit boek is echt een aanvulling op de bestaande yoga literatuur. Deze keer niet een boek met foto’s van de diverse houdingen en daarbij een beschrijving maar meer diepgang over de techniek bij de houdingen. De zelfreflectie vragen zetten je serieus aan het denken hoe je zelf in een houding staat.
Verder geeft de sequencing je de mogelijkheid om op maat series te bedenken voor jezelf of voor een ander. Verder lijkt het me ook uitstekende lesstof voor in een yoga opleiding of een prima naslagwerk voor een yogadocent.”
“Ik ben echt heel blij dat ik dit werkboek heb gekocht. Er werd niet veel aandacht besteed aan de techniek van de houdingen in mijn yoga-opleiding, dus dit was voor mij een goede aanvulling. Tijdens het maken van de opdrachten in het werkboek werd ik me bewust van een aantal ‘fouten’ die ik maakte bij mijn eigen houdingen. Daar ben ik nu mee aan het werken, waardoor ik het gevoel heb dat ik weer wat stappen maak. Ook heb ik een aantal van mijn studenten kunnen helpen, ik weet nu o.a. welke aanwijzingen ik kan geven bij overstrekte knieën! Dankjewel Lieneke voor dit fijne werkboek!”
“Dit werkboek voldoet helemaal aan mijn verwachting. In het kader van mijn yogaopleiding ben ik op zoek naar meer kennis over de werking van de spieren, pezen en het skelet. Je heldere uitleg over de werking van spieren in houdingen en waarom sommige klachten ontstaan en hoe deze te voorkomen, was voor mij een eye opener en soms ook een bevestiging van een vermoeden. En goed en vooral belangrijk om te lezen dat stabiliseren alvorens de flexibiliteit in de spieren op te zoeken, de juiste volgorde is. In mijn eigen practice is dit op dit moment aan de orde: ik begin wat blessures te ontwikkelen en kom er bij het lezen van dit boek achter dat ik veel te weinig stabiliseer. Bedankt voor je boek.”
Studie van Asana's
waarom anatomie en alignment zo belangrijk zijn
In een van mijn eerste yogalessen op een sportschool, wilde ik de houding Trianga Mukha Eka Pada Paschimottanasana geven. Niet één van de studenten in de les kon met de houding meedoen. Daar stond ik dan, 23 jaar, met mijn handen in het haar. Ik heb zo snel mogelijk geschakeld en doorgegaan naar de volgende oefening, maar dit bracht me wel aan het denken.
Het is moeilijk om klassieke yogahoudingen te geven. Heel erg moeilijk. De meeste mensen zitten de hele dag op stoelen en velen kampen met blessures. Wat ik veel zag in andere yogalessen is dat houdingen worden versimpeld en yoga werd gereduceerd tot een vorm van bewegingstherapie of kunstjes doen. Dat is niet wat ik wilde.
Dus ik heb gestudeerd..! Thuis op mijn eigen mat de houding opgebroken in onderdelen. De vragen van mijn studenten in mijn achterhoofd gehouden terwijl ik zelf oefende. Welke spieren moest ik verlengen/versterken voor de houding? Welke houdingen kon ik hiervoor gebruiken, die wel toegankelijk zouden zijn voor mijn studenten? Welke aanwijzingen kan ik geven zodat ze beter weten wat ze moeten doen?
Veel docenten zijn bang dat hun lessen saai zijn. Ze proberen ‘leuke’ houdingen aan te bieden om hun lessen interessant te houden. Maar dit is een valkuil waar je niet in wilt stappen. Na een aantal maanden had ik mijn hele groep in Trianga Mukha zitten, op 2 of 3 studenten na die wat moeite bleven houden. Dit was niet alleen een omslagpunt voor mij, maar vooral voor mijn studenten. Ik was trots op mezelf en mijn studenten, en zij ook! Door het volgen van mijn lessen voelden ze dat ze centimeters maakten, elke les weer. En dat is alles behalve saai!
Oefenen én studeren
de juiste kennis tilt jouw lessen en jouw beoefening naar een ander niveau
Twee dingen onderscheiden een goede yogadocent van een gemiddelde yogadocent. De eerste is werken aan een goede basis. Dit betekent zelf, thuis, oefenen en nog eens oefenen. De tweede is kennis van de houdingen en de techniek van de houdingen. Kennis van de anatomie en de belangrijkste alignment principes is onmisbaar voor elke yogadocent.
In het werkboek heb ik alle kennis die ik heb opgedaan door 10+ jaar lesgeven en 18+ jaar oefenen, voor je samengevat. Dit werkboek is anders dan andere yoga / anatomie boeken. Ik werk niet een aantal individuele houdingen uit, waardoor je uiteindelijk maar heel weinig leert en het heel moeilijk blijft om die kennis toe te passen. Ik geef je in het werkboek de belangrijkste alignment principes, die van toepassing zijn op álle yogahoudingen. Ik leer je de techniek van het vooroverbuigen, die je kunt gebruiken in alle vooroverbuigingen. Ik leer je de juiste alignment van de schouders, voor achteroverbuigingen, schouderopeners, maar ook staande en zittende houdingen, inversies, etc.
Daarbij leer je de belangrijkste spieren en acties, dus welke spieren je wilt aanspannen en ontspannen voor een gewenst resultaat in de houdingen. Uiteraard bespreken we ook de volgorde van yogahoudingen (sequencing) en ga je oefenen met het afbreken van eindhoudingen in onderdelen en het maken van lessen.
Door deze kennis gaan jouw lessen aanzienlijk verbeteren en kun je jouw studenten beter helpen. Maar wat ik persoonlijk nog belangrijker vindt, is dat jouw eigen beoefening er ook rijker van wordt. Misschien zit je vast in een bepaalde houding en kom je maar niet vooruit, of heb je een blessure door verkeerde techniek waar je je niet bewust van bent. Het werkboek is misschien bedoeld voor docenten, maar we zijn op de eerste plaats natuurlijk ook zelf studenten!
Inhoud van het werkboek
Deel 1: Alignment
In het eerste deel van het werkboek leer je alles over de alignment en anatomie van de yogahoudingen. Alignment in de yoga betekent dat je het lichaam uitlijnt. Alignment principes zijn dus regels die ervoor zorgen dat een houding juist uitgevoerd wordt, veilig is, energetisch klopt en een positief effect geeft.
HOOFDSTUK 1:
Leer de benen goed strekken, niet overstrekken. Anatomie van de knie, hamstrings en quadriceps.
HOOFDSTUK 2:
De techniek van de vooroverbuiging. Wanneer ga je te ver, waarom kom je juist níet verder en mogelijke blessures.
HOOFDSTUK 3:
Alles over heupopeners, externe rotatie en interne rotatie van de benen en waarom je de heupen helemaal niet kan ‘openen’.
HOOFDSTUK 4:
De anatomie van de rug. Leer goede techniek voor twistings, zijopeners en achteroverbuigingen. Maak de rug op een veilige manier sterk en flexibel.
HOOFDSTUK 5:
Leer over kracht en flexibiliteit in de schouders en bestudeer de bewegingen van de schouderbladen.
Het werkboek staat vol met voorbeelden van (goede en ‘foute’) alignment, foto’s en instructies. Ook stel ik vragen zodat je echt oefent met de stof en het beter onthoudt. Elk hoofdstuk sluit af met een grote reflectieopdracht zodat je ook je eigen beoefening gaat bestuderen. Het is een echt WERKboek!
Deel 2: Sequencing
Het tweede deel van het werkboek behandelt sequencing, de volgorde van de yogahoudingen. Hier zijn geen vaste regels voor dus die geef ik je ook niet, maar ik geef je wel duidelijke richtlijnen bij het maken van een yogales of persoonlijke yogaserie.
HOOFDSTUK 1 en 2:
Wat zijn de effecten van de yogahoudingen? Hoe zet je deze kennis in bij het maken van yogaseries? Wat heeft jouw lichaam nodig? Hoe kun je het beste series maken voor jezelf? Al deze vragen gaan we beantwoorden!
HOOFDSTUK 3:
In het laatste hoofdstuk gaan we yogaseries maken op basis van eindhoudingen. Door deze houdingen af te breken in stappen, spiergroepen en alignment principes, kun je voor elke houding een persoonlijk plan of een mooie yogales maken. In het werkboek gaan we oefenen met de lotus, de spagaat en de duif.
Anatomie en spierlegenda
Zoals je misschien al gezien had, de alignment hoofdstukken staan vol met anatomie. Alle alignment kennis wordt dan ook onderbouwd en uitgelegd met behulp van anatomie. Je leert de belangrijkste spieren en gewrichten kennen, en deze kennis ga je direct toepassen op de houdingen.
Het werkboek sluit af met een spierlegenda, een overzicht van alle anatomie in het werkboek. Ook staan hier weer vragen bij om extra te kunnen oefenen.
Dit werkboek is voor jou, want..
- Je wilt graag meer leren over de houdingen. Je voelt dat je op dit gebied nog veel te leren hebt, maar vooral dat er nog veel winst te halen is!
- Je krijgt vragen van je studenten waar je geen antwoord op hebt, of je hebt zelf vragen. Je wilt een autoriteit worden op het gebied van de houdingen.
- De kwaliteit van jouw lessen is belangrijk voor je. Je wilt graag klassieke houdingen oefenen, maar het gaat niet zo snel en zo soepel als je had gehoopt. Goede techniek gaat je hier heel erg bij helpen.
- Je kampt met blessures of krijgt met blessures van studenten te maken in jouw lessen. Je wilt graag weten wat de oorzaak is en hoe je deze kunt voorkomen en genezen.
- Je bent niet bang voor een beetje studie! Je wilt graag meer leren over yoga, maar je bent klaar met boeken die of te technisch zijn en niet aansluiten bij de houdingen, óf zo simpel zijn dat je er eigenlijk niets van leert.
- Je wilt een hele goede docent zijn, met bomvolle lessen!
bestel jouw werkboek
€ 42,95
Het werkboek past door de brievenbus!
Verzending NL 3,95 euro en BE 6,95
Gratis verzendkosten vanaf 50 euro (NL)
Jazeker! Ik richt me vooral op yogadocenten omdat voor hen de techniek essentieel is. Als je zelf lessen volgt kun je daarvoor bij jouw eigen docent terecht.
Maar wanneer je meer wilt weten over de houdingen, echt wilt groeien en/of een persoonlijke beoefening wilt starten, dan ga jij ook heel veel aan het werkboek hebben!
Het werkboek is helemaal opnieuw opgemaakt, maar nee, dit is het originele werkboek uit 2020, maar dan met een nieuw jasje!
De inhoud is grotendeels hetzelfde gebleven, de vormgeving is alleen 10x zo mooi!
Ja, dat kan! Het werkboek is niet bedoeld voor een specifieke stijl. Neem het voorbeeld van de alignment van de schouders. Kennis hiervan heb je nodig voor intensieve armbalans, maar ook voor een simpele hondhouding.
Wel ga ik uit van de klassieke houdingen, dus als je een mengvorm van yoga volgt of geeft, bijvoorbeeld gecombineerd met veel dans- of flowbewegingen, dan sluit het mogelijk minder goed aan.
Natuurlijk! Dat is precies waar het werkboek voor bedoeld is. Deel het met je studenten en gebruik de lessen uit het werkboek hoe je wilt.
Wil je meerdere boeken bestellen? Stuur me dan even een mail of neem contact op voor de mogelijkheden.
© 2024 Lieneke’s Yoga Company