Wat is Alignment?
- Yoga met Lieneke
Wat is alignment? Alignment is niets anders dan het uitlijnen van het lichaam, dat wil zeggen het uitlijnen van de botten ten opzichte van elkaar. Een goede alignment is belangrijk om de gewrichten te beschermen, druk op banden en pezen te verminderen, de kans op blessures te verkleinen en om flexibiliteit en kracht te vergroten. Door te werken aan alignment zal je lichaam een betere balans vinden tussen inspanning en ontspanning in de houdingen.
Alignment betekent niet dat je een houding maar op één specifieke manier kan doen. Alignment principes zijn regels die ervoor zorgen dat een houding juist uitgevoerd wordt, veilig is, energetisch klopt en zo een positief effect kan hebben op degene die oefent. Maar dit betekent dus niet dat er maar één manier is om een houding te doen. Er zijn vele verschillende manieren om houdingen uit te voeren, tussen yogastromingen, maar zelfs ook binnen yogastromingen. Een houding kun je op twintig verschillende manieren doen, maar dan nog gelden dezelfde alignment principes. Zie hieronder 3 voorbeelden van Trikonasana:
Iyengar Yoga
Ashtanga yoga
hatha yoga
In elk van deze 3 variaties van Trikonasana is de alignment (bijna helemaal) juist! De reden om te kiezen voor een andere uitvoering van een houding, is het verschil in effect dat dit geeft. Hou daarom niet vast aan een specifieke uitvoering van een houding, maar leer begrijpen waarom je een houding op een bepaalde manier uitvoert. Deze kennis is enorm waardevol. Want naast verschillende manieren van uitvoering, is ook nog elk lichaam anders, en heeft iedereen een ander niveau van beoefening. Het effect van de houding is van elk van deze factoren afhankelijk. Maar, alignment is altijd aanwezig, onafhankelijk van niveau, fysiek uitgangspunt, etc!
De negatieve kant van alignment
Alignment is heel erg belangrijk bij het doen van yogaoefeningen, maar dit betekent niet dat het juist uitvoeren van de houding een doel op zich moet worden. Een houding helemaal perfect willen uitvoeren is een mooi streven, maar dit kan ook afleiden van de beoefening van yoga. Zelf heb ik lessen en docenten meegemaakt waar overmatige aandacht voor alignment betekende dat je continue gestoord werd in je concentratie en lessen voortdurend werden onderbroken voor aanwijzingen. Passende aanwijzingen geven zodat je studenten veilig oefenen en vorderingen maken, is zeker belangrijk. Maar dit mag met tijden plaats maken voor ‘vrij oefenen’, waar je studenten de ruimte geeft om op te gaan in de houdingen, en je alleen waar nodig corrigeert. Of, als het gaat om zelfstandig oefenen, dat er aandacht is voor acties die de houding verdiepen, afgewisseld met momenten van samensmelting met je lichaam, je adem en het wegvallen van gedachten.
Het tegenovergestelde – weinig tot geen aandacht voor alignment – is ook niet aan te raden. Jijzelf en/of jouw studenten zullen zonder correcte alignment nooit de werkelijke effecten van een houding kunnen ervaren, of, in het ergste geval, pijnklachten of blessures ontwikkelen. Het is belangrijk om een aantal basisprincipes van alignment goed te kennen, en ze te kunnen toepassen. Of dit nu is in je eigen beoefening, of tijdens het lesgeven.
Werkboek Alignment & Sequencing
Wil je graag meer leren over de alignment van de yogahoudingen? In het eerste deel van het werkboek Alignment & Sequencing leer je alles over de techniek, alignment en anatomie van de yogahoudingen. Je kunt dit werkboek gebruiken om je lesgeven te versterken, en natuurlijk om je eigen beoefening te verrijken. Niet alleen beschrijf ik namelijk de techniek van de houdingen, maar ik leg ook uit wáárom je deze techniek toepast. In combinatie met het maken van de opdrachten betekent dit dat de stof gaat leven, doordat je reflecteert en inzichten opdoet.
In deel 2 van het werkboek leer je over de effecten van de houdingen, ga je je eigen yogaseries maken en leer je eindhoudingen opdelen in haalbare stappen. Neem een kijkje in het werkboek en download alvast een aantal gratis voorbeeldopdrachten.
© 2024 Lieneke’s Yoga Company