De Academy

De academy is géén opleiding. Je bent jouw eigen beste docent. Kies de onderdelen die jij nodig hebt.

Beginnen bij de basis

De basis van de yoga is jouw beoefening. De yogahoudingen geven je lichaamsbewustzijn, breken spanning af en houden je gezond. Met meditatie train je je geest voor meer rust, inzicht en gronding. Wil je yoga onderdeel maken van jouw leven? Een gezonde ochtend routine creëren? Dan is dit de plek om te beginnen!

Je hoeft niet in mijn stijl te oefenen om gebruik te kunnen maken van mijn boeken, maar je wil wél oefenen. Het liefst dagelijks!

Het Asana Program is voor diegenen die graat thuis oefenen en niet bang zijn voor een beetje spierpijn. In 36 lessen intensieve Hatha Yoga transformeer ik jouw beoefening!

yoga cursus online yogalessen

Lees meer over het Asana Program

Van series voor beginners naar uitdagende lessen met gevorderde eindhoudingen, dit lesseries boek heeft het allemaal.

Elke dag opnieuw bedenken wat je wilt oefenen is ineens heel makkelijk met dit lesseries boek vol inspiratie!

Hatha yoga lesseries boek

Lees meer over het Hatha Yoga Lesseries boek

5 minuten per dag geeft je al zo veel positieve effecten: betere concentratie, minder stress en positievere gedachten. Maar waar begin je en wat is mediteren eigenlijk?

In de cursus leg ik je alles uit en introduceer ik verschillende technieken. Kies er één die het beste aansluit en ga hiermee de diepte in!

meditatie online cursus

Lees meer over de meditatiecursus

Een goede voorbereiding

Je begint met een wekelijkse les. Dan ga je thuis oefenen. Vervolgens ga je nadenken over een opleiding en uiteindelijk ben je zelf de docent!

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ongeacht waar je bent in jouw proces, deze tools gaan jou helpen.


Je wilt effectief kunnen communiceren over de houdingen en overkomen als een professional. Daarnaast wil je yogalessen snel en overzichtelijk op papier kunnen zetten.

Het werkboek leert jou deze vaardigheden: Je leert de Sanskriet namen van 108 klassieke yogahoudingen én deze houdingen uittekenen als stick-figures.

yoga werkboek namen van de asana's
Lees meer over het werkboek Namen van de Asana’s


Wanneer je even geen motivatie hebt, werkt jouw discipline door. En wanneer je je discipline kwijtraakt, helpt motivatie je weer op weg. Zonder deze twee kom je niet ver, niet in het leven en niet in de yoga.

Oefen elke dag, al is het maar een paar minuten. Consequent oefenen is ongelofelijk belangrijk in een spirituele beoefening.

Ik werk momenteel aan een planner / motivatie werkboek om je te ondersteunen. Iedereen kan extra motivatie gebruiken! Deze planner heb ik gepland staan voor 2025.

Van student naar docent

Wanneer je eenmaal de overstap maakt van student naar docent, krijg je er behoorlijk wat verantwoordelijkheden bij. Lesgeven is niet makkelijk en er komen ineens veel vragen naar je toe waar je in het begin nog helemaal geen antwoord op hebt. Het antwoord is heel veel oefenen en studeren!  


Om stappen te kunnen maken in de houdingen en om een goede yogales te kunnen geven, is kennis nodig van de houdingen. Techniek, alignment, opbouw van houdingen: dit is de kern van een goede asana beoefening en dat wat een gemiddelde docent onderscheidt van een goede docent.

Het Alignment & Sequencing werkboek biedt jou precies dit, zodat jij fantastische yogalessen kan geven!

wat is yoga alignment

Lees meer over het werkboek Alignment en Sequencing


Blessures zijn helaas een gegeven bij elke fysieke activiteit, ook bij yoga. Een van de meest voorkomende blessures in de yoga is de hamstring aanhechting blessure. Niet omdat je hier veel risico op hebt, maar als je eenmaal pijn hebt bij de zitbotten, kom je er moeilijk vanaf. Ook veel docenten hebben deze blessure.

e-book yoga blessure hamstring aanhechting

Lees meer over het E-book de hamstring aanhechting blessure

In de toekomst komen er meer e-boeken bij met andere yoga blessures. Je kunt al veel informatie vinden in mijn blogs!


Een goede yogadocent heeft een ijzersterke eigen beoefening. Maar hier kunnen we allemaal wel wat hulp bij gebruiken!

Eind 2024 komt er een nieuw werkboek uit: maak je eigen yogaserie, waarin ik je leer een persoonlijke beoefening te creëren, met precies die houdingen die jouw lichaam nodig heeft. 

De filosofie

Misschien ben je begonnen met yoga als een spirituele beoefening. Of je bent met yoga begonnen voor je gezondheid en ontwikkelt gaandeweg een interesse voor spiritualiteit. Hoe dan ook, een begrip van het filosofie is een essentieel onderdeel van de yoga. 


Dit is mijn passie project. Ik ben al jaren bezig met een boek over de yama’s, de basis van de yogafilosofie. Ik durf niet te zeggen wanneer dit boek en bijbehorend werkboek klaar gaan zijn.

Wil je alvast een kleine indruk opdoen? Lees dan de blogs oude spiritualiteit en niyama santosha

Asana Program

voor enthousiaste yoga beoefenaars die houden van hard werken en niet bang zijn voor een beetje spierpijn

yoga cursus online navasana

Waarom oefen je yoga? Soms wil je rust, soms wil je fysiek heel hard werken en je grenzen opzoeken. Soms wil je simpelweg je schouders losmaken omdat je de hele week achter een scherm hebt gezeten. Wat je nodig hebt is altijd een momentopname!

Een goede yogales is de plek waar je in het moment komt, waarin je echt in je lichaam komt en even niet bezig bent met de wereld. Het enige wat telt is de oefening en je ademhaling. Die focus brengt je weer terug tot jezelf. 

In mijn lessen spreek ik de houdingen zo in, dat je eigenlijk niet meer naar het scherm hoeft te kijken. Ook ben ik niet onnodig aan het vertellen. Ik vertel je niet hoe je je moet voelen, maar bied je de ruimte om daarin jezelf te vinden, zodat jij helemaal in jouw ‘zone’ kan zijn en blijven. 

Daarnaast besteed ik wel voldoende aandacht aan de techniek, zodat jij goed weet wat je moet doen en je groeit in de houdingen. Dit maakt de lessen nog niet makkelijk, maar wel effectief.

Mijn yogalessen vind je op YouTube. Een groot aantal lessen zijn uiteraard gratis, maar mijn volledige cursus is alleen toegankelijk met een lidmaatschap. Dit heeft een aantal voordelen. Je betaalt maar een klein bedrag per maand, in plaats van een grote investering vooraf, en je kunt pauzeren en opzeggen wanneer je wilt. Ook kun je de YouTube video’s casten op je televisie, zodat je in alle comfort en privacy van je eigen woonkamer kunt oefenen.

Probeer een proefles

Het Asana Program bestaat uit 36 yogalessen, verdeeld over 12 weken. De yogalessen zijn intensief, maar zeker geschikt voor beginners met een goede conditie. Elke week heeft een beginnersles, een intermediate les, en een korte les van gemengd niveau. Hieronder twee proeflessen:

De allereerste les van het Asana Program! Deze les geeft een goed beeld van de cursus. Intensief, maar zeer toegankelijk. De lessen zijn zo opgebouwd dat je goed opgewarmd bent en klaar bent voor de diepere strekkingen. Probeer deze proefles gratis op mijn YouTube kanaal! 

De tweede proefles is een stuk uitdagender. Deze les is de beginnersles van week 5, waar we de hamstrings openen en de bovenbeenspieren oprekken. In de intermediate les van week 5 ga je pas werken aan de spagaat, geen zorgen! Eerst een goede basis, dan komen de eindhoudingen vanzelf. 

Zij gingen je voor

“Het online Asana program zorgt ervoor dat ik dus écht thuis oefen. Het programma is van hoge kwaliteit, helder en duidelijk en opbouwend opgesteld. Mooi hoe per week steeds een ander thema wordt belicht in een beginners, gevorderde en een verkorte versie, dit laatste is ideaal als je een keer wat minder tijd hebt maar toch wilt blijven oefenen. Je ‘groeit’ echt als het ware gedurende deze twaalf weken. Na de twaalf weken vind ik het zelf fijn om de thema’s door elkaar te husselen en steeds weer één te kiezen waar ik behoefte aan heb.

In de online lessen wordt je door Lieneke zeer vakkundig en nauwkeurig in de poses gesproken en je wordt ook echt gestimuleerd, ook als het wat moeilijker wordt blijf ik hierdoor – langer- in de pose.

Vooral de aandacht die Lieneke schenkt aan allerlei details wat betreft de lichaamshouding werkt heel goed bij mij, hierdoor word ik nog bewuster van mijn houding.

Maar het allerfijnste van het programma vind ik dat ik er tijdens de online sessie er helemaal ‘in zit’, het is net of Lieneke zelf les aan het geven is in real life, gewoon bij mij thuis…”

Monique Kampmann – Rosmalen

cursus opbouw

yoga cursus online yogalessen

In de cursus komen alle onderdelen van yoga aan bod. Houdingen voor de benen en buikspieren, heupopeners, twistings, schouderopeners, inversies, balans en armbalans. 

Elke week heeft een eigen thema en vormt het fundament voor de week erna. De lessen zijn bovendien verdeeld in beginners en intermediatie houdingen. Dus zijn jouw heupen heel openen, maar jouw schouders stijf? Geen probleem, oefen je de intermediate les voor de heupen en de beginnersles voor de schouders. 

Week 1: Baddha Konasana

In de eerste week beginnen we met heupopeners, specifiek voor de binnenbenen. We oefenen de spreidstand, spreidzit en natuurlijk Baddha Konasana. 

Week 2: Ardha Matsyendrasana

De tweede week werken we aan twistings. We openen de buitenzijde van de heupen, de zij en de schouders, met als eindhouding deze mooie twisting, Ardha Matsyendrasana.

Week 3: Navasana

In week 3 is het tijd voor wat krachtopbouw, en maken we een begin met de buikspieren. Ook werken we aan de lengte in de hamstrings, voor de eindhouding Navasana.

Week 4: Padmasana

Het programma zou niet compleet zijn zonder de lotus, hier geven we aandacht aan in week 4. We gaan de buitenzijde van de heupen goed openen voor deze mooie zithouding.

Week 5: Hanumanasana

In week 5 verlengen we de hamstrings en de bovenbeen spieren. In de intermediatie les ga je de spagaat proberen, in de beginnersles blijft het bij de voorbereiding.

Week 6: Ustrasana

In de 6e week introduceren we de achteroverbuiging. We gaan de rug versterken en de schouders en de borst openen, met als eindhouding de kameel. 

Week 7: Gomukhasana

Week 7 staat geheel in het thema van de schouders. We maken gebruik van de ruimte uit week 6, om de borst nog meer te openen. Gomukhasana is daarvoor de beste houding!

Week 8: Ardha Baddha Chandrasana

Vanaf week 8 worden de lessen aanzienlijk moeilijker. We nemen nu ook meer kracht en balans mee in de houdingen. Kun jij je been van de grond tillen in deze eindhouding?

Week 9: Bakasana

Bakasana is natuurlijk een fantastische armbalans om te oefenen, deze kon niet ontbreken in het programma. We bouwen deze in de beginnersles rustig op. 

Week 10: Sirsasana

In week 10 oefenen we voor het eerst de hoofdstand. We nemen in deze lessen ook de buikspieren, hamstrings en de schouders mee. Los in de ruimte is het doel!

Week 11: Urdhva Dhanurasana

Week 11 is de laatste intensieve week. Nogmaals een achteroverbuiging, Urdhva Dhanurasana. Kracht en flexibiliteit in de schouders en bovenbenen is de sleutel!

Week 12: Halasana

Na al die werken intensief oefenen sluit je af met restoratieve, ontspannende yogalessen. Met behulp van props ondersteun je jezelf in de houdingen voor maximale ontspanning.

Hoe wil je oefenen?

Asana program lesseries e-book

Het Asana Program Lesseries E-book bevat de 36 basislessen van de cursus, uitgewerkt in duidelijke foto’s. Ook geef ik voor elke week een korte introductie met de belangrijkste aandachtspunten.  Bedoeld ter ondersteuning van de YouTube lessen, maar natuurlijk kun je er ook zelfstandig mee oefenen. 

Youtube lidmaatschap

Volg mijn lessen thuis in jouw eigen woonkamer! Neem de gelegenheid om al jouw vragen te stellen over de houdingen en oefen zo vaak en zo lang je wilt.  

Wat maakt mijn stijl van yoga bijzonder?

Intensieve Hatha Yoga

Mijn lessen zijn een intensieve stijl van yoga, maar niet zo intensief als bijvoorbeeld de ashtanga yoga series. Om deze als voorbeeld te nemen: Hier werk je wel met een intensieve warming up, maar is er verder geen voorbereiding voor bepaalde houdingen. Je gaat in één keer in de (staande) halve lotus, terwijl je lichaam daar misschien nog niet klaar voor is. Dit betekent dat je niet zo snel vooruit gaat en een groter risico loopt op blessures.

Het voordeel van mijn lessen is dat je intensief oefent, maar dan gerichter. De lessen zitten qua opbouw zo in elkaar, dat de ene houding voorbereidt op de andere. Dit geldt ook voor het programma zelf: de eerste week in het programma bereidt je voor op de tweede week, die je weer voorbereidt op de derde week, etc.

Je kunt de weken aanhouden, maar je kunt de lessen ook langere tijd oefenen en dan pas door gaan naar de volgende week. Dit bepaal je helemaal zelf. Op die manier werk je aan een echt fundament, een sterke basis voor de klassieke en zeer intensieve yogahoudingen. Dit geldt uiteraard zowel voor flexibiliteit als kracht en balans. Dit bouw ik elk op een eigen manier voor je op.

Techniek van de houdingen

Het tweede punt van belang in mijn lessen, is dat ik veel aandacht besteed aan techniek. Ik spreek de houdingen zo goed mogelijk in, élke keer, en ik geef je gerichte aanwijzingen waar je op wilt letten in de houdingen.

Het intensieve karakter van klassieke Hatha yogahoudingen uit mijn opleiding combineer ik met de details die ik heb geleerd bij Iyengar yoga. Want naast het intensief oefenen zelf zijn het de acties ín de houdingen die je verder brengen. Door te snel je neus naar je bovenbeen toe te brengen in een vooroverbuiging, verleng je de rug niet meer. Houd daarom altijd je borst open, de schouders in de rug en de rug relatief recht, én de onderbuik naar binnen, als je voorover buigt. Compenseer nooit door de knieën te buigen, dat kan leiden tot blessures. Dit is maar één voorbeeld, maar zo zijn er honderden kleine dingen waardoor je elke keer net iets verder kunt komen in een houding en je veiliger oefent. 

Deze cursus past bij jou, want..

Ook voor mannen!

“Wat betreft yoga in het algemeen in de westerse wereld, dat is er ook voor mannen als je het mij vraagt. En als je niet als (onervaren) man met 20 dames in de klas wilt staan dan is dit programma voor thuis op de buis een prima oplossing.

Verder is yoga voor alle leeftijden dus of je nu 5 bent of 85 schroom niet om eens wat nieuws te proberen. Het lespakket is veelzijdig en voor verschillende niveaus samengesteld. Uiteindelijk is het doel om de 12 eindhoudingen te kunnen uitvoeren, maar de weg er naartoe, met de vele variaties en tussen-houdingen, is alleen al de moeite waard. Je leert er je grenzen mee kennen, geduld te bewaren en te volharden om uiteindelijk de eindhouding te bereiken.

Ondertussen heb ik na veel oefenen de eindhoudingen onder de knie. Nu is dit pakket een goede basis om de opgebouwde flexibiliteit, kracht en balans op peil te houden. Ik maak hierbij ook graag gebruik van de hand-outs zodat ik in mijn eigen tempo kan oefenen.

Aangezien er in de yoga nog veel meer eindhoudingen zijn dan deze 12 hoop ik dat er nog een vervolg pakket komt, dan sta ik vooraan in de rij om het aan te schaffen.”

Joris van Poppel – Liempde

“Ik heb een stressvolle kantoorbaan, waarbij ik de hele dag zit en veel verantwoording draag. Persoonlijk ben ik Lieneke dan ook erg dankbaar dat ik dankzij haar lessen zowel fysiek als mentaal even helemaal op kan laden, en zij mij inspireert om yoga te blijven beoefenen.

De lessen zijn vrij intensief, maar Lieneke motiveert je om door te gaan tot het einde. Daar eenmaal aangekomen is er nog een korte rustige afsluiting, en stap je vol energie van de mat af.”

Wesley Belzer – Den Bosch

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag hier niet bij? neem je contact met me op?


Hoe vaak je oefent bepaal je helemaal zelf, ik geef je hier hooguit een aantal richtlijnen.

Als je als echte beginner start, oefen je de eerste les en kijk je hoeveel spierpijn je hebt. Wanneer je spierpijn (bijna) over is, kun je dezelfde les weer oefenen.

Wanneer je maar minimaal spierpijn hebt, oefen je de lessen 2-3 keer per week. 

Uiteindelijk wil je 6 dagen in de week oefenen, met voldoende rustmomenten tussendoor. Wanneer het lichaam hier om vraagt, tijdens je menstruatie of tijdens ziekte, vanwege een blessure, neem je rust!


Nee, dat hoeft niet. Ik wil het je wel aanraden om dit de eerste keer te doen. Volg alle beginnerslessen en ga pas door naar de volgende les als je ze redelijk onder de knie hebt.

Daarna kun je de lessen gebruiken zoals je zelf het beste lijkt en langzaam opwerken naar de intermediate lessen.

Wanneer je ergens vastloopt, oefen dan de lessen vóór die les. Mijn opbouw is er niet voor niets! Maar je hebt ook altijd de gelegenheid om vragen te stellen, daar help je anderen ook mee. 


Ja, dat kan! Maar alleen als je een goede conditie hebt. Zo niet dan raad ik je aan om eerst met een rustige vorm van yoga te beginnen. 

Zelfs voor mensen die al jaren oefenen, kunnen de houdingen zwaar zijn. 

Tegelijkertijd is dit geen echt gevorderd programma. Ik geef beginnershoudingen en een aantal intermediate houdingen. Alleen de spagaat is een echt gevorderde houding, maar ook deze is relatief makkelijk. 

Het probleem is dat ons lichaam door een westerse levensstijl niets gewend is en dat daarom ook de beginnershoudingen vaak heel erg tegenvallen. Geef je lichaam daarom de tijd en wees eerlijk tegen jezelf. Je helpt jezelf niet door boven je macht te werken. 


Je kunt de cursus volgen als je lid wordt van mijn YouTube kanaal. De kosten hiervoor zijn 4,99 euro per maand. 

Je kunt op elk moment starten en op elk moment opzeggen. Ook staan er twee gratis proeflessen voor het programma op YouTube. 

Yoga Academy

Een goede yogadocent zijn begint bij een ijzersterke eigen beoefening.

Bij de meeste yogalessen let de docent niet echt op de uitvoering van de houding, je krijgt zelden goede aanwijzingen en wordt bijna nooit gecorrigeerd. Dit is zeker niet het geval bij Lieneke. Zij kijkt naar iedereen op zijn/haar eigen niveau en geeft zeer duidelijke en goede aanwijzingen zodat iedereen leert en groeit in eigen tempo. Er is veel aandacht voor de basis, als deze niet goed is kom je uiteindelijk nooit tot jouw uiterste. Ik ben in mei begonnen en al mijn houdingen zijn enorm verbeterd. Ik begrijp nu ook veel beter wat belangrijk is en voel letterlijk de spieren steeds beter die ik moet aanspannen of juist los moet laten om iets dieper of beter in de houding te komen. Ik raad iedereen aan die interesse heeft in yoga of meer wil leren om eens een les van Lieneke mee te doen.

“Ben zo blij met dit programma! Het fijne is, je hoeft er de deur niet voor uit. Heb ik niet zoveel zin in een intensieve les, neem ik een beginnersles, heb ik niet veel tijd maar toch wat willen doen, dan neem ik de verkorte les. Ik neem de video mee naar m’n mat, maar hoef er niet naar te kijken. De stem van Lieneke is al voldoende. Ze legt heel rustig en duidelijk de houdingen uit zodat je in de flow van de les blijft.

Kortom een echte aanrader waar je absoluut geen spijt van krijgt.”

Annet Bijlsma – Engelen

Waarom is Alignment belangrijk?

Vooruitgang in de houdingen

In sommige stromingen van yoga is er heel weinig aandacht voor alignment en de techniek van de houding. Zelf heb ik daar heel veel aandacht voor. In mijn live lessen liep ik dan ook continue rond om mensen te corrigeren en op die manier vooruit te helpen. In mijn online lessen doe ik dat door de houding zo goed mogelijk in te spreken en aandacht te geven aan acties in de houding. Want wanneer je een houding goed uitvoert, dan vorder je daar ook veel sneller in.

Mijn yoga-weg
Zelf heb ik veel geluk gehad op mijn yoga-weg wat betreft de alignment. Een van mijn eerste docenten was een strenge Iyengar Yoga docente, die een cursus aanbood op de universiteit waar ik toen studeerde. Misschien ben je bekend met de Iyengar Yoga methode, zo niet – in deze stroming is alignment bijna heilig. Er is enorm veel aandacht voor elk klein detail van de houding. Ook worden er props (yoga hulpmiddelen) gebruikt om de houdingen nog beter te kunnen doen.

De lessen waren echt heel goed, maar na een tijdje begon het gebruik van de props me te storen. Een groot deel van de lestijd ging op aan het sjouwen met hulpmiddelen, en de overmatige aandacht voor elk detail en de constante herhaling van elke houding begon me te irriteren. Ik wilde vooruit!

Dit is de reden waarom ik voor een Hatha Yoga opleiding heb gekozen, niet voor een Iyengar opleiding. En, niet zomaar een opleiding, maar een hele intensieve vorm van Hatha Yoga. De focus lag hier vooral op het doen doen doen van de houdingen; er was weinig tot geen aandacht voor alignment. Zelf vond ik dit toen helemaal fantastisch, maar ik merkte bij de andere studenten dat zij regelmatig vastliepen, terwijl ik door mijn kennis van de techniek juist sneller vooruit ging.

Één centimeter kan namelijk al een heel groot verschil maken in een houding. Wanneer je weet hoe je je bovenbenen uitdraait, kom je veel dieper in heupopeners. Wanneer je de acties van de schouderbladen kent, zijn houdingen als de hoofdstand en achteroverbuigingen ineens veel makkelijker. Enzovoorts!

Nodig bij het lesgeven

trianga mukha eka pada paschimottanasana

Ik zal het nooit vergeten; in een van mijn allereerste grote groepslessen op een nieuwe sportschool stond ik met mijn mond vol tanden. Ik had met veel enthousiasme net Trianga Mukha Eka Pada Paschimottanasana voorgedaan (de foto hierboven), en misschien één of twee van de 20 studenten konden hun knie op deze manier buigen. Euhhhmm ok volgende houding!

Dit is maar één voorbeeld, maar mijn eerste jaren lesgeven zat vol met momenten zoals deze. Daarnaast kreeg ik met regelmaat vragen waar ik geen antwoord op had. Dat betekende voor mij teruggaan naar de basis, waarin ik alle houdingen voor mezelf opbrak in voorbereidende houdingen. Want wat heb je in de bovenstaande houding nodig? Lengte in de hamstrings, lengte in de bovenbenen en het vermogen om de knie diep te kunnen buigen. Dus hier werkte ik aan met mijn studenten. En wanneer iemand pijn had in de knie, wist ik dat dit kwam doordat het bovenbeen ingedraaid is, waardoor er een draaiing ontstaat in de binnenknie. Om dit op te lossen liet ik ze op een blok zitten, waardoor ze hun bovenbeen wel recht konden houden. Wanneer er genoeg ruimte was in de heup, kon het blok weer weggelaten worden.

Nog geen half jaar later kreeg ik bijna iedereen van de groep in deze houding. En daar was ik best een beetje trots op!

Hopelijk laat ik met deze voorbeelden goed zien wat een immens voordeel het is wanneer je kennis hebt van de alignment van de houdingen. En hoe fijn het is om de houdingen op te kunnen delen in gebieden, zodat je heel gericht kunt werken (dit leer je in het 2e deel van het werkboek, de sequencing).

Bewustwording van het lichaam

Zoals gezegd is er in redelijk wat stromingen binnen de yoga weinig tot geen aandacht voor de techniek en alignment van de yogahoudingen. Kennis en techniek van de houdingen zijn daar ondergeschikt aan het motto: je moet vooral doen ‘wat goed voelt.’ Ik kan het hier niet minder mee eens zijn!

Ja, natuurlijk kunnen de yogahoudingen heel goed voelen, gelukkig maar! Maar alleen maar doen wat goed voelt, betekent dat je een groot deel van de pijnpunten en spanningsplekken in jouw lichaam negeert of overslaat. Yoga is dan niet langer een methode van bewustwording, maar een vorm van ontspanningstherapie.

Een tweede punt dat belangrijk is om te begrijpen is dat wat voor jou goed, natuurlijk of juist aanvoelt, soms helemaal niet goed, natuurlijk of juist is. Laat me proberen uit te leggen wat ik hiermee bedoel, aan de hand van twee voorbeelden.

Redelijk wat studenten hebben overstrekte knieën. Wanneer ik tegen deze studenten in een les zeg dat ze hun benen moeten strekken, zal het merendeel hun knieën te ver door strekken. Ze zijn niet in staat om het verschil te voelen tussen een gestrekt been, en een overstrekt been. Om hun benen op een goede manier te ‘strekken’ willen zij juist gaan stabiliseren, niet strekken. Dit betekent dat ze hun Quadriceps op zo’n manier willen leren gebruiken, zodat deze spiergroep de overstrekking afremt.  Aan dit nieuwe gevoel, van een recht been, in plaats van een overstrekt been, moeten ze vervolgens wennen, voordat dit het nieuwe natuurlijke gevoel kan worden.

Dit lijkt misschien een simpel voorbeeld, maar als docent kom je dit continue tegen. Hoe meer gevorderd de student en de houdingen, hoe dieper deze bewustwording kan en moet gaan. Als ik de studenten in mijn les gewoon hun eigen gang zou laten gaan, niet zou corrigeren en zelfs aan zou moedigen om alleen te doen wat voor hen goed voelt, dan ontneem ik hen de kans om op deze manier bewust te worden van hun lichaam.

Een goede alignment is voor mij dus geen doel op zich, het dient een hoger doel. Iedere student heeft een ander niveau en heeft dus ook andere aanwijzingen nodig (zoals in het voorbeeld van de overstrekte knie). Daarbij kun je de houdingen zelf op veel verschillende manieren uitvoeren, er is geen ‘one size fits all’ als het gaat om de yogahoudingen. Probeer je lichaam dus ook niet te laten werken voor de houding, maar laat de houding werken voor jouw lichaam! Het proces van bewustwording is wat telt. Het gaat erom een bepaalde fijngevoeligheid te ontwikkelen die jou weer in contact brengt met jouw lichaam en hoe je je voelt.

In mijn werkboek over de alignment staan dus ook niet de houdingen centraal, maar jouw lichaam. Ik leer je de belangrijkste alignment principes, die je vervolgens toe kunt passen op alle houdingen.

Namen van de Asana's

Lees je wel eens een artikel over yoga, maar weet je niet direct over welke houdingen het gaat? Of loop je vast in een gesprek over yoga, omdat je niet kunt communiceren welke houding je precies bedoelt?

Dit is slechts één van de redenen om de Sanskriet namen van de houdingen (Asana’s) te leren. De Sanskriet namen kennen is namelijk niet alleen praktisch, maar geven je daarnaast ook waardevolle informatie over de eigenschappen van de houding.

Leer met behulp van de opdrachten uit dit werkboek de namen van 108 klassieke yogahoudingen, én oefen met het tekenen van de stick-figures!

Maak kennis met de Academy

Je hoofd op de grond zetten in de spreidstand en je buik op de grond leggen in de spreidzit.. Het is mogelijk voor iedereen!

In dit gratis e-book werk ik deze twee houdingen helemaal voor je uit. Door de houdingen af te breken in stappen en de techniek en alignment in de houdingen te bestuderen, merk je dat je ineens veel verder komt! 

Als kers op de taart heeft het e-book ook nog een complete yogales voor de binnenbenen. Geen excuses om niet meteen te beginnen met oefenen!

Hamstring aanhechting blessure

Heb je wel eens pijn onderaan één of beide zitbotten? Wordt deze pijn erger door het doen van yoga, met name vooroverbuigingen? Dan kan het zijn dat je last hebt van de hamstring aanhechting blessure. 

De hamstring aanhechting blessure is een van de meest voorkomende blessures binnen de yoga. Vooral veel docenten worstelen met deze blessure, mede omdat deze zo lastig te genezen is. Om deze reden heb ik speciaal voor deze blessure een heel e-book geschreven.

Hatha Yoga Lesseries Boek

Ben je op zoek naar inspiratie om zelf thuis yoga te oefenen, of om je lessen vorm te geven? Als je graag intensieve yoga beoefent, dan is dit het boek voor jou! 

In dit handige lesseries boek vind je 62 complete yogalessen: Reguliere lessen, extra lange lessen en restoratieve lessen. Daarnaast bevat het boek maandprogramma’s, een overzicht van alle Hatha Yoga houdingen gebruikt in het boek, en een uitgebreide inleiding met uitleg en tips. 

Alignment & Sequencing

Alignment, ofwel uitlijning in de yogahouding, is ontzettend belangrijk. Laat me je uitleggen waarom:

Heb je wel eens vastgezeten in een houding, of het gevoel gehad dat je niet verder kwam, ook al oefende je wel? Of pijn gehad tijdens of na het oefenen, zonder te weten waarom, zonder oplossing? Of, krijg je wel eens vragen van jouw studenten, waar je geen antwoord op hebt? 

Kennis over de techniek van de yogahoudingen versterkt jouw lesgeven, jouw eigen beoefening én voorkomt of geneest blessures. In het werkboek leer je de belangrijkste punten van alignment, die elke student / docent zou moeten weten!

Je leert bovendien niet alleen de alignment en techniek van de houdingen, maar ook de effecten van de houdingen, én hoe je een goede yogales in elkaar zet.