Hoofdpijn na de yogales

Hoofdpijn na de yogales

Misschien heb je wel een last van hoofdpijn na een yogales, maar kun je niet goed verklaren waarom? Deze blog geeft je een aantal redenen waarom je hoofd opspeelt na de yoga.

Spanning in de nek

urdhva dhanurasana yogahouding achteroverbuiging

De houding die regelmatig een oorzaak kan zijn van hoofdpijn, is Urdhva Dhanurasana. Het probleem is niet de houding zelf, maar de alignment in de houding. Wanneer je de schouders optilt, of de bovenarmen indraait tijdens het achteroverbuigen, komt er spanning op de nek te staan, en deze spanning kan direct of naderhand hoofdpijn veroorzaken.

Gelijksoortige spanning kan in allerlei verschillende houdingen opspelen, zoals de hondhouding, de hoofdstand, andere achteroverbuigingen, en zelfs vooroverbuigingen, wanneer je de neiging hebt om je schouders erg op te trekken wanneer je voorover buigt. Leer daarom de schouders goed in de rug houden!

Spanning afbreken

halasana ploeg

Een tweede reden van hoofdpijn na de yogales is niet het opbouwen van spanning in de nekspieren, maar het afbreken van spanning. Wanneer je bijvoorbeeld de ploeg of de schouderstand doet, rek je de nekspieren behoorlijk op. Uiteraard wil je dit met beleid en voorzichtig doen (vooral als je bestaande nekklachten hebt!), maar soms is het ook iets ‘waar je doorheen wilt.’ Het voelt een beetje gevaarlijk om dit zo te schrijven, omdat ik weet dat niet iedereen dit voor zichzelf even goed kan inschatten. Vraag altijd een docent om advies als je twijfelt, en zorg ervoor dat je alignment klopt in de houdingen! Dat gezegd hebbende, het kan zo zijn dat je na 2 of 3 keer oefenen van een ploeg of schouderstand in de les, al geen hoofdpijn meer ervaart. De spanning is er dan letterlijk vanaf.

Voeding

Een laatste reden waardoor mensen last kunnen krijgen van hoofdpijn (en misselijkheid) tijdens of na een yogales, is door ‘s ochtends op een lege maag koffie of thee te drinken voor een les, of doordat ze ontbijten met iets waar ze (onbewust) allergisch voor zijn. Naast dat koffie en thee het lichaam uitdrogen, word je door het doen van yoga veel gevoeliger voor alles wat er zich in je maag bevindt. Niet alleen het lichaamsbewustzijn van je spieren gaat omhoog 🙂 Ga voor jezelf dus goed na wat je gegeten of gedronken hebt voor (en soms ook direct na) een yogales, om klachten in de toekomst te voorkomen.

Water drinken

Tot slot een makkelijke tip, water drinken! De belangrijkste oorzaak van hoofdpijn is dehydratie, ofwel uitdroging. Wanneer je na een uurtje yoga al uitgedroogd bent, betekent dit dat je gedurende de dag veel te weinig water drinkt. Natuurlijk is het goed om na een yogales extra water te drinken, maar in principe is dit niet nodig – als je ervoor zorgt dat je altijd genoeg drinkt.

Heb je vaker hoofdpijn? Zie dan ook deze blog, Yoga serie tegen hoofdpijn. De serie kun je gratis printen. 

Werkboeken, online yogalessen,
cursussen & lesseries boeken.

info@lienekesyogacompany.nl

socials

© 2020 Lieneke’s Yoga Company