Het zuiverende effect van yoga twistings?

Binnen de yogawereld heerst het idee dat je je lichaam kan ontgiften (detox) met behulp van twistings. Wanneer je het bovenlichaam draait zouden de organen als het ware samengeperst worden zoals je een handdoek zou uitwringen. Maar het is niet mogelijk om je nieren of je lever ‘uit te wringen.’ Net zoals je je hart niet letterlijk opent in achteroverbuigingen, twist je de buikorganen natuurlijk ook niet. In twistings worden de organen naar een zijde van het lichaam bewogen, maar dit betekent niet dat de organen ook gezuiverd worden door deze beweging. De enige mogelijke uitzondering hierop is de dikke darm. De draaiende beweging in de buik kan ervoor zorgen dat de stoelgang verbetert. 

Het oefenen van twistings heeft veel positieve effecten: Ze stimuleren de stoelgang, verbeteren de bloedsomloop, creëren hitte in het lichaam en laten uiteraard spanning los in de spieren bij de ruggengraat, ribbenkast, en in de gehele rug. Ook versterken actieve twistings de buikspieren en verbeteren ze de ademhaling. Maar er is geen sprake van een daadwerkelijke ‘detox’ door het doen van twistings, niet meer dan het geval zou zijn bij de andere categoriën yogahoudingen.

halve lotus

Andere houdingen, zoals bijvoorbeeld Ardha Baddha Padma Paschimottanasana, halve lotus in het kort, hebben namelijk ook een stimulerend effect op het buikgebied. Door de voet in halve lotus te leggen en voorover te buigen drukt de hiel namelijk in de onderbuik. Dit brengt de buik dieper naar binnen en confronteert je met eventuele spanning die je daar vasthoudt. In alle (zittende) vooroverbuigingen breng je de buik bovendien naar binnen, waardoor ook de buik gestimuleerd en versterkt wordt.

De houding die voor mij het meeste veranderd heeft in mijn buik – en ook de heftigste reacties heeft opgeroepen – is Mayurasana. In deze armbalans houding drukken je ellebogen in je buik terwijl je je buikspieren naar buiten drukt. 

Het heeft mij jaren gekost voordat ik eindelijk sterk genoeg was om mijn benen van de grond te tillen. In een studio in Londen, kreeg ik van een heel ervaren docent de gouden tip. Door mijn buikspieren niet alleen aan te spannen maar juist naar buiten te duwen, kon ik eindelijk de kracht vinden om mezelf van de grond te tillen. 

mayurasana

Wil je wel degelijk detoxen met yoga? Dan wil je intensief oefenen! De natuurlijke manieren om je lichaam te ontgiften: zweten, een goede ademhaling, spijsvertering en stoelgang. Deze zet je allemaal in gang door je conditie te verbeteren, sterker te worden en het lichaam soepel te houden. Met ál de yogahoudingen. Niet alleen de twistings.