Vooroverbuigen in de spreidzit

Tijdens de spreidzit zie ik in de spiegel dat ik mijn rug niet recht krijg, en dat daardoor vooroverbuigen er al helemaal niet in zit. Ik probeer mijn bekken te kantelen en rug te rechten maar krijg het niet voor elkaar. Heb je nog een tip hiervoor?

Mijn belangrijkste tip zou vooral zijn om heel consequent te zijn met je beoefening. De heupen vormen het grootste gebied in het lichaam, en daarmee wordt er ook de meeste spanning opgeslagen. Als je een aantal dagen mist, wanneer je toch niet regelmatig oefent, kan het aanvoelen alsof je elke keer weer opnieuw moet beginnen. Het tweede punt is proberen die knop te vinden waarmee je de spanning los kunt gaan laten. Je kunt wel duwen en trekken, maar als je het niet voelt (wat vaak het geval is als je niet voorover kunt buigen in de spreidzit), dan kom je ook niet vooruit. 

Daarom is het verstandig om de spreidzit, als je het gevoel hebt dat je hierin vastloopt, tijdelijk vervangt door een andere houding: 

spreidzit tutorial

1. Mijn voorkeur heeft de spreidstand, waarin je gewoon uithangt naar voren.

spreidzit binnenbeenspieren yogahouding

2. Liggen met de rug op de grond en de benen in een spreidstand tegen de muur. Werkt goed voor de binnenbenen, maar veel minder voor de hamstrings.

spreidzit tutorial

3. Toch proberen te zitten in de spreidzit? Zet de handen achter je op de vingers, zet af vanuit de handen en til de borst. Het is zwaar om zo rechtop te zitten, maar is tegelijkertijd een goede training voor de rug!

spreidzit tutorial

4. Liever iets rustiger aan? Gewoon rechtop zitten met de rug tegen de muur. En concentreren op wat je wel of niet voelt.

Maak kennis met de Academy

Download het gratis e-book met daarin tutorials van twee voorbeeldhoudingen, de spreidstand en de spreidzit. Leer de Sanskriet namen van deze houdingen, hun alignment en de belangrijkste anatomie. Maak de stof bovendien helemaal eigen met de bijbehorende opdrachten. Ook vind je in het e-book een yogales volledig voor de binnenbenen.