Wat zijn de beste anatomie boeken voor yoga?
- Yoga met Lieneke
Wanneer je start met een yoga opleiding of zelfstandig de yogahoudingen gaat bestuderen, hoort een studie van anatomie er natuurlijk ook bij. Het hoeft niet: je kunt ook prima alleen de alignment van de houdingen leren, zodat je weet hoe je de houdingen moet uitvoeren. Kennis van anatomie brengt je net een stap verder: je weet dan ook waarom je houdingen op een bepaalde manier moet uitvoeren.
Als je in de hoofdstand staat en jouw handen in een kommetje op de grond staan, kan je onderste pink klem komen te zitten. Dit voelt voor veel mensen vervelend aan en daarom verzetten ze de pink van onder de handen, naar de binnenzijde van de hand. Dit geeft onmiddellijke verlichting, maar op lange termijn kan dit leiden tot pijn in de schouders. Eén kleine verandering in alignment kan dus al een groot effect hebben. Het doel is om dit te leren begrijpen, zodat je de juiste aanwijzingen en uitleg kan geven aan jouw studenten.
Als je net zoals ik jaren geleden begint met het bestuderen van anatomie, kan het voelen alsof je door de bomen het bos niet meer ziet. De boeken over anatomie zijn óf geschreven door artsen, veel te ingewikkeld en niet direct toepasbaar op de yogahoudingen. Of, de boeken zijn juist heel erg versimpeld, vol met mooie plaatjes van houdingen met de spieren erin getekend. In deze boeken mis je bijna altijd de informatie die je nodig hebt om de acties in de houdingen (dus wat de spieren zouden moeten doen) te begrijpen.
In mijn eigen studie heb ik twee belangrijke bronnen gebruikt. De eerste is de website yoganatomy.com van David Keil. Hij heeft ook een anatomie boek geschreven (hierboven), maar zijn artikelen vind ik persoonlijk veel waardevoller dan het boek zelf. Hij beschrijft in zijn artikelen de anatomie van individuele houdingen, waarbij hij ook hun alignment en mogelijke blessures meeneemt. Hij legt dus echt de link tussen anatomie en de alignment van de houdingen. Toegegeven, soms met iets te veel detail.
Een andere bron die voor mij van grote waarde is geweest is geweest zijn artikelen van senior Iyengar docenten op websites zoals yogajournal.com. De kennis die een senior Iyengar docent heeft over de yogahoudingen is ongeëvenaard in alle andere stromingen van yoga. Heb je de kans om een workshop te volgen, of lessen te nemen bij een senior docent? Ook al leer je dan niet direct iets over anatomie, ik raad het je toch van harte aan!
Terug naar het beste anatomie boek voor yoga. Ik moet bekennen, ik heb er heel veel gezien, maar er is er niet één waar ik alle informatie uit kon halen die ik zocht. Dus heb ik zelf een werkboek gemaakt, waarbij ik alle kennis die ik heb opgedaan uit boeken, artikelen, workshops en het geven van mijn eigen lessen, heb gebundeld.
Alignment staat bij mij voorop, dat blijft nummer één. Maar omdat ik ook wil dat je snapt waarom je bepaalde acties uitvoert in houdingen en waarom een blessure zich kan ontwikkelen, onderbouw ik alle theorie over de alignment met kennis van de anatomie.
Ik hoop dat dit artikel je een stap verder heeft geholpen. Heel veel succes in je verdere studie van yoga!
© 2024 Lieneke’s Yoga Company