Yoga Opleidingen zijn Big Business

Yoga opleidingen.. Het aanbod is immens, en de vraag nog groter. Steeds meer mensen in deze hectische maatschappij zoeken verdieping en rust in de yoga. Maar in een bedrijfstak waar nauwelijks tot geen toezicht is, en veel geld te verdienen valt, gaat de kwaliteit verloren. Deze blog gaat over wat er mis is, en wat er goed gaat, met de yoga opleidingen in de westerse wereld. 

Het is bijna normaal geworden dat je in je vakantie een maandje naar Spanje gaat om daar een docentenopleiding te volgen. Deze opleidingen duren gemiddeld 3 -4 weken, en kosten duizenden euro’s. Je volgt lessen van een docent die je nog niet kende en na het afronden van de opleiding nooit meer zal zien. Aan het einde van de maand ontvang je je certificaat van deelname, ongeacht je niveau van beoefening, of lesgeven. Eenmaal thuis laat je je papiertje zien aan de manager van de dichtbijzijnste sportschool of yogastudio en start je met lesgeven.

One should not be in a hurry to make everyone a teacher. It is an experiential science. It is a lifelong process and not a short-term course. [...] One must be at an advanced level of learning before teaching the basics. Therefore, do not be in a rush.

Yoga is een vrij beroep. Dat is mooi, omdat ervaren yogi’s geen ‘opleiding’ hoeven te volgen om yoga te mogen doorgeven. Maar het is ook minder mooi, omdat iedereen zomaar een opleiding in elkaar kan zetten en diploma’s uit mag delen. Er is geen overzicht, en geen kwaliteitscontrole. 

Kwaliteit van onderwijs is een grootschalig probleem, dat zeker niet uniek is voor de yoga. Wat de yoga anders maakt dan bijvoorbeeld een cursus fotoshop, is dat yoga van oorsprong een spirituele weg is, bedoeld voor geïnitieerden. Zoals men in het Christendom in het klooster gaat en in het Boeddhisme monnik wordt, zo zegt de yogi vaarwel tegen de wereld en trekt de bergen in. 

Tegenwoordig mengen we een spirituele beoefening, een innerlijke beoefening, met wereldse praktijken van ontspanning en uiterlijke lichaamsoefeningen en verkopen dat aan elkaar als yoga. Zou de Boeddha, of Christus, nadat je een aantal weken met ze had doorgebracht in een vakantiesetting voor de prijs van slechts 2295 euro, certificaten uitdelen, zodat je thuis je eigen beweging op kon zetten? 

Tegenbewegingen

Gelukkig zijn er tegenbewegingen tegen de commercialisatie, tegen het huidige opleidingsmodel waarin aan de lopende band nieuwe yoga docenten worden geproduceerd. Een goed voorbeeld hiervan is de brief die Geeta Iyengar (de dochter van de oprichter van een van de grootste yogastromingen ter wereld, Iyengar yoga) in 2017 stuurde aan haar Iyengar yoga vereniging. Hieronder een fragment uit deze brief:

In some places, people are rushed through teacher training courses before they can become proper students. [...] Teachers cannot be produced mechanically. [...] We should recognise and encourage mentorship, and place it at its appropriate position with respect to teacher training programmes that end up creating teachers en masse from students who may not yet be ripe.

Vanwege nadruk op kwaliteit boven kwantiteit, en zo het behoud van een hoog niveau van lesgeven, mogen er geen grootschalige docentenopleidingen meer gegeven worden binnen deze stroming. Er moet plaats gemaakt worden voor een mentorschap model, met individuele begeleiding voor studenten. Er moet minimaal 6 jaar yoga worden geoefend en gestudeerd, voordat men op mag voor het eerste examen, en mag starten met lesgeven. 6 jaar! 

Dit is een nobele beweging binnen de Iyengar yoga, maar eentje met grote gevolgen voor Iyengar yoga studio’s en docenten. Want yoga opleidingen loslaten, betekent ook een vermindering van soms tienduizenden euro’s per jaar in omzet. Daarom zie je dat een groot deel van de docentenopleidingen gewoon doorgaan als vanouds, alleen dan onder een andere noemer.

The long term key to running a successful yoga business isn’t so much offering classes to working stiffs like you and me three times a day. The real engine driving the business of yoga is turning working stiffs into yoga evangelists- people who want to learn more about yoga and encourage others join in the experience of yoga.

Business en Yoga

Yoga opleidingen vormen vaak de grootste bron van inkomsten voor (grote) studio’s. Maar is dit per se negatief? Yoga studio’s zijn nu eenmaal bedrijven, waar huur betaald moet worden, en personeel betaald moet worden. Waarom geen opleiding toevoegen als dit zorgt voor goede inkomsten?

By ensuring your yoga business’s financial success, you achieve the freedom to spread whatever mission inspired you to open a yoga business in the first place.

Want zonder studio’s, en zonder de verdieping die veel opleidingen brengen, wordt de kennis en de filosofie van yoga niet verspreid. Zou ik zelf zijn begonnen met yoga, als yogalessen niet op een grote schaal toegankelijk waren geweest? Zou ik dan in aanraking zijn gekomen met yoga? 

Ik ben enorm gelukkig en dankbaar voor de yoga opleiding die ik gevolgd heb. Deze heeft (de richting van) mijn leven veranderd. Ik weet niet of ik zo intensief had geoefend, of dat ik begonnen was met dagelijks mediteren, als ik mijn leraar niet had ontmoet. Hij heeft mij jarenlang geïnspireerd om meer uit mijn beoefening te halen.

En om het plaatje nog minder zwart-wit te maken: In de maand in Spanje, doen studenten geweldige inzichten op en leren ze over zichzelf en de yoga. Het commerciële monster dat de business van yoga heet, is tegelijkertijd ook een reddende engel voor velen. 

Ik hoop dat dit artikel je inspireert om niet te snel te beginnen met lesgeven, maar om te oefenen, om student te zijn. Ik hoop dat je een opleiding uitkiest op basis van de ervaring van de docent, iemand die een voorbeeld voor jou kan zijn. En je inspireert tot werkelijk naar binnen te keren, en te ontdekken wat spiritualiteit voor jou betekent.

De kracht van de yoga zit ‘m in het in praktijk brengen van de filosofie. Het is een filosofie die geleefd moet worden, het is kennis die omgezet moet worden in ervaringskennis door jarenlange beoefening. In filosofische termen uitgedrukt, het is abhyasa (continue, ononderbroken beoefening, met respect uitgevoerd) dat vairagya (onthechting: loskomen van de gedachten, emoties en het lichaam) in werking zet, en andersom.

Werkboeken, online yogalessen,
cursussen & lesseries boeken.

info@lienekesyogacompany.nl

socials

© 2020 Lieneke’s Yoga Company