Hoe doe je Gomukhasana?

Gomukhasana is een klassieke zithouding en één van de 15 basishoudingen die worden omschreven in de Hatha Yoga Pradipika uit de 14e eeuw. Gomukhasana wordt daar als volgt omschreven:

Plaats de rechtervoet naast de linker bil en de linkervoet naast de rechter bil. Dit is Gomukhasana, en lijkt op de kop van een koe (vers 20).

De originele houding is dus alleen een zithouding, en de armpositie is een latere toevoeging. Misschien verklaart dit waarom bij sommige stromingen van yoga de armpositie verschillend is. 

gomukhasana
Bron: ghoshyoga.org

Armpositie in Gomukhasana

gomukhasana

Zoals ik de houding het fijnste vind, en zoals ik de houding altijd heb onderwezen, is het volgende: Wanneer je rechterbeen boven is, is je rechterarm onder. En wanneer je linkerbeen boven is, is je linkerarm onder. Op deze manier blijft het lichaam in balans. Je kunt het ook zien op de foto’s, in de linkerfoto zie je dat de houding meer in balans is. 

Dit principe werkt ook in andere houdingen, zoals Garudasana, Vatayanasana en Baddha Padmasana. Deze houdingen volgen allemaal dezelfde regel, wanneer het rechterbeen boven is, dan is de rechterarm onder. En andersom.

Tip: Wanneer je de handen niet vast kunt pakken, neem dan een riem tussen de handen om de afstand nog even te overbruggen.

Beenpositie in Gomukhasana

gomukhasana
Bron: Hatha Yoga Dipika

In de bovenstaande vertaling van vers 20 over Gomukhasana is gekozen voor ‘zet de voet naast de bil.’ Maar in twee klassieke stromingen van hatha yoga, Asthanga Yoga en Iyengar yoga, is de beenpositie anders. Zij zetten het onderste been en voet namelijk niet naast de bil, maar onder de bil. Deze positie is een stuk uitdagender qua flexibiliteit en balans. 

Wat is de ‘juiste’ vertaling? En wat zou de originele manier van zitten zijn geweest? Is de houding die we nu kennen als Gomukhasana wel vergelijkbaar met de houding zoals deze in de 14e eeuw werd uitgevoerd? Maar misschien nog belangrijker: Welke variant van de houding kies jij om door te geven aan de volgende generaties?

© 2024 Lieneke’s Yoga Company