Hoe je van yoga een gewoonte maakt
- Yoga met Lieneke
Wanneer je iets graag wilt, maar het niet lukt, betekent dat dan dat je niet genoeg discipline hebt? Ben jij er gewoon niet goed genoeg voor? Of wil je het misschien toch niet echt, dat het daarom niet lukt?
Van deze negatieve gedachtengang wordt niemand beter. Het antwoord is, het is beide niet waar. Wanneer elke dag je mat uitrollen en oefenen voelt als een opgave, kun je dat nog zo graag willen, maar feit is dat wilskracht nu eenmaal eindig is. Wanneer je je er niet meer toe kunt zetten, houdt het op.
De sleutel tot het leven dat je graag wilt – maar laten we beginnen met een gezonde ochtendroutine met yoga – is het bouwen van goede gewoontes. Je wilt je mat uitrollen zo automatisch maken, dat je er niet eens meer over na hoeft te denken. Je doet het gewoon.
In zijn boek Atomic Habits, beschrijft James Clear, een expert op het gebied van gewoontevorming, dat je allereerst je doelen los wilt laten. Concentreer je niet langer op de resultaten die je wilt bereiken, maar over het bouwen van een systeem of een proces dat kan leiden tot deze resultaten en dat je vol kunt houden. Wil je flexibel worden? Leg je focus niet op het aanraken van je tenen (of je benen in je nek leggen – wat jij wilt), maar op het dagelijks oefenen van een serie houdingen die je hamstrings en rug soepeler maken. Elke keer als je oefent, word je 1% beter in de oefeningen en groei je in flexibiliteit. Elke kleine stap die je maakt, is waardevol. Wanneer je dit 2 (of 20) jaar doet, heb jij een ander lichaam.
Yoga is het doel en het proces richting het doel.
Heb je een doel voor ogen? Kun je dat in stappen afbreken en zie je het proces al een beetje voor je? Dan is het nu tijd om het daadwerkelijk te gaan doen! Als voorbeeld houd ik nu vooroverbuigen aan, maar je kunt de volgende 4 stappen overal voor gebruiken.
Stap 1: Maak het overduidelijk.
Vul deze zin voor jezelf in: ‘Ik ga [yoga oefenen] om [half 9 elke ochtend] in [mijn logeerkamer].’ Of, nog specifieker: ‘Ik ga [6 houdingen voor de hamstrings oefenen] om [half 9 doordeweeks en om half 10 in het weekend] in [mijn logeerkamer, zijn er gasten dan in de slaapkamer}.
Maak wat je gaat doen zo duidelijk, zo concreet en zo specifiek dat er geen twijfel aan bestaat wat je precies gaat doen.
Vul ook deze zin in: ‘Na het [tandenpoetsen] ga ik direct [mijn yogakleren aandoen].’
Door nieuwe gewoontes te verbinden aan gewoontes die al volledig automatisch zijn, vergroot je de kans dat je ze ook daadwerkelijk gaat doen. Zoek dus niet alleen een specifieke tijd op om iets te doen, maar maak van je gewoontes een keten van handelingen die je elke dag op die manier doet.
Zelf heb ik nooit de luxe gehad van een extra kamer om yoga in te kunnen doen. Mijn yogamat(ten) hebben altijd een deel van mijn woonkamer in beslag genomen. Ik rol mijn mat niet uit, mijn matten liggen er altijd. Ik draag thuis nooit jeans, maar altijd gemakkelijke kleding. Dit zijn al twee belangrijke obstakels die ik niet heb. Hoe kan jij jouw ruimte zo inrichten dat je ook echt een plek geeft aan de gewoontes die je wilt implementeren?
Stap 2: Maak het aantrekkelijk.
Sommige houdingen zijn heerlijk, andere zou je het liefste nooit meer oefenen. Je hoort mensen wel eens zeggen dat je juist de oefeningen moet doen die je niet fijn vindt, maar het tegenovergestelde is waar. Sterker nog, in het begin (en daarmee bedoel ik de eerste paar jaar), oefen alleen wat je fijn vindt. Stel geen doelen voor jezelf, zodat je ook niet teleurgesteld kunt zijn. Het enige wat telt is dát je oefent, niet wát je oefent. Dat komt later wel.
Maak yoga zo aantrekkelijk mogelijk voor jezelf. Oefen in je oude kleding als dit voor jou werkt, of koop een hele outfit voor jezelf waar je je goed in voelt. Steek een kaarsje aan en zet een muziekje aan waardoor je in de stemming komt. Maak er een ritueel van, of maak het simpelweg zo prettig mogelijk voor jezelf. Hoe meer je uitkijkt naar je oefeningen, hoe groter de kans is dat je er een gewoonte van kunt maken.
Stap 3: Maak het makkelijk.
Wanneer je van het oefenen van yoga een gewoonte wil maken, is het niet belangrijk hoe lang je al yoga oefent. Het gaat erom hoe vaak je oefent. Wanneer je 2 jaar lang één keer in de week één les volgt, heb je uiteindelijk 104 keer geoefend en in totaal dus 104 uur aan yoga besteed. Wanneer je elke dag een half uur oefent, heb je na 2 jaar 730 keer geoefend en in totaal 365 uur yoga gedaan.
Alle kleine beetjes tellen. Als een half uur nog veel te veel lijkt, maak er dan 10 minuten van. Of, begin bij 2 minuten en oefen één houding. Elke ochtend na het tandenpoesten buig ik even voorover. Elke avond als ik mijn pyjama heb aangetrokken ga ik even in de kindhouding liggen. Elke dag ga ik 2 minuten op mijn mat zitten. Ik hoef alleen maar te zitten en misschien doe ik dan wel.. Elke dag […] ga ik […].
Het is heel makkelijk om even op je mat te gaan zitten. Het is makkelijk om heel even in de kindhouding te gaan liggen. Het is redelijk makkelijk om 5 houdingen te oefenen. Het is moeilijk om een uur lang intensief te oefenen. Het is heel moeilijk om dagelijks een uur of meer intensief te oefenen.
Het punt is dat je iets doet, hoe klein het ook is. Zolang je de gewoonte maar vasthoudt, blijft oefenen en blijft terugkomen naar je mat. Vergeet niet dat het niet het doel is dat telt, maar het proces. Elke ademhaling die je besteedt in rust is waardevol.
Stap 4: Maak het bevredigend.
In de duizenden lessen die ik heb gegeven heb ik één ding geleerd. Iedereen is altijd ergens goed in. Er is altijd een oefening of een categorie van oefeningen die jij goed kunt. Er is die houding die als je die doet, jou het gevoel geeft dat je succesvol bent. Die houding(en) wil je oefenen.
Wanneer je je goed voelt door je beoefening, is de kans veel groter dat je deze wil herhalen. Neem dan ook de tijd om af te sluiten in een Savasana, zodat je je uitgerust voelt. Of sla deze juist over, als deze irritatie opwekt.
Om een gewoonte te kunnen maken van yoga is het belangrijk dat je je onmiddellijk succesvol voelt. Dit gevoel van succes kun je ook verkrijgen door elke keer als je hebt geoefend, een vakje van je kalender (of habit tracker) in te kleuren. Yes, weer een dag gelukt!
Wanneer je graag goede gewoontes wilt implementeren, op welk gebied van je leven dan ook, dan gaat dit boek jou helpen. Niet alleen dat, ook slechte gewoontes worden onder de loep genomen! Leer waarom jou het niet lukt om gezonder te eten / meer te bewegen / beter voor jezelf te zorgen en wat je daaraan kunt doen!
Klik hier voor de Nederlandse versie van het boek.
© 2024 Lieneke’s Yoga Company