Tips voor een betere meditatiehouding

Tijdens de pauze van een workshop zat ik in de lesruimte, tegen de muur, met mijn ogen dicht. Die ochtend was ik vroeger opgestaan dan normaal, en ik probeerde zo mijn gemiste meditatie in te halen voordat de les weer zou beginnen. Toen de docente de ruimte weer in kwam flapte er bij haar een opmerking uit: “Dat is geen meditatie! Je bent maar een beetje in jezelf gekeerd, je moet in een echte alerte houding gaan zitten.” Een harde snauw, zoals alleen een Iyengar docent deze kan geven. 

Maar het gaf me wel stof tot nadenken. Thuis zat ik wel iets beter, en ik had het feit dat ik probeerde te mediteren een beetje willen vermommen voor de andere studenten, maar toch had ze een punt. Waarom is het zo belangrijk dat je een goede meditatiehouding aanneemt? En hoe kun je dit het beste aanpakken? Daarover vertel ik je meer in deze blog.

Allereerst, hoe ga je zitten. Bij voorkeur op de grond of op een mat, met gekruiste benen (Sukhasana of Siddhasana) of in een Virasana houding. Als dit niet in een keer lukt, is dat geen reden om op te geven. Net zoals de yogahoudingen, wordt de zithouding beter door deze te oefenen. We zijn niet meer gewend om op de grond te zitten, en veel mensen hebben stijve heupen, wat het zitten nog moeilijker maakt. Zelf heb ik er ook een aantal jaar over gedaan voordat ik één uur pijnvrij kon zitten. Je houdingspieren hebben nu eenmaal tijd nodig om sterker te worden, en stijve heupen hebben tijd nodig om te kunnen ontspannen. Probeer geduld te hebben, geef het ook die tijd!

Probeer rechtop te zitten, los van de muur of van een stoelleuning. Zak niet in, maar houd je borst getild. Waarom is dit nu zo belangrijk? Waarom kun je beter niet gaan liggen of in een stoel gaan zitten? Het antwoord is bedrieglijk simpel. Meditatie is een staat van verlengde concentratie en hoort dus de aandacht te vergroten. Als je te comfortabel gaat zitten of je lichaam laat inzakken ga je al snel naar een droom/slaap/fantasie/geheugen – toestand met je gedachten, wat natuurlijk niet de bedoeling is. We oefenen aandacht, en dit begint in het fysieke lichaam.

Wanneer je op de grond zit, met gekruiste benen, zijn je knieën dan even hoog, of hoger dan de heupen? De kans is groot dat je knieën hoger uitkomen, en dit betekent dat je sneller inzakt in de rug. Ga zitten op een meditatiekussen, zodat je knieën even hoog zijn, of zodat je deze zelfs lager dan de heupen kunt laten zakken. Op deze manier kost het je geen energie meer om de rug recht te houden; deze energie kun je beter in de mediatie zelf stoppen!

Gebruik zoveel props (meditatiekussens, een meditatiebankje, etc.) als je nodig hebt. Ja, je bent aan het oefenen met zitten, maar dat betekent niet dat je het jezelf niet zo makkelijk mogelijk mag maken! Ondersteun wanneer nodig ook de bovenbenen of de knieën met extra kussens, zodat ook de liezen kunnen ontspannen. Dit heeft ook weer een positief effect op de positie van de rug en je rust in de houding. 

Hier wat links naar de hulpmiddelen om je op weg te helpen:
Een rond meditatiekussen
Een ‘halve maan’ meditatiekussen
Een meditatiebankje
Een meditatiemat

Tot slot nog twee tips. 1. Mocht je kussen in het begin te hoog zitten, haal dan wat van de vulling eruit. Bewaar de vulling, het kussen wordt door gebruik wat soepeler en dunner, zodat je deze eventueel later weer bij kunt vullen. 2. Schaf een fijne (meditatie)deken aan, zodat je geen last krijgt van kou door het stil zitten.

De meditatiecursus

meditatie

Wil je serieus aan de slag met je zithouding, en wil je een echte start maken met meditatie? In de tweede les van de meditatiecursus bespreken we het belang van een goede zithouding, krijg je een yogales speciaal voor een goede zithouding en leren we hoe het voelt om echt stil te zitten. Neem een kijkje in de cursus!