Yoga, hormonen en jouw cyclus
- Yoga met Lieneke
Elke maand pijn en ongemak, dat is best wel veel. Een groot deel van ons heeft er bijna tot geen last van – hoe fijn moet dat zijn! – maar anderen, zoals ikzelf, worden erg beïnvloed door onze cyclus.
Ik heb het dan niet alleen over fysieke pijn en ongemak, maar vooral ook de emotionele strubbelingen die elke maand weer opnieuw voorbij komen. Een studie van yoga, een spirituele beoefening of misschien alleen het verlangen om gezonder te leven, voor al deze zaken heb je kennis nodig van jouw lichaam en dus van je cyclus!
Deze blog schrijf ik volledig geïnspireerd door het boek Period Power, geschreven door Maisie Hill. Wanneer je op zoek bent naar oefeningen die je kunt doen om de menstruatie te verlichten, lees dan de blog Yoga tijdens de menstruatie. Hier zal ik me vooral richten op de effecten die de wisselende hormonen van de menstruatie cyclus hebben op hoe we ons voelen, hoe we denken en hoe we ons gedragen.
De gemiddelde menstruatie cyclus kun je onderverdelen in 4 fasen, die Maisie Hill winter, lente, zomer en herfst noemt. De eerste dag van de winter is de start van de menstruatie. Dit is een tijd voor rust, terugtrekking uit de wereld en tot jezelf komen. Mits je daar de tijd voor hebt natuurlijk. De start van de lente betekent een toename in het hormoon oestrogeen, waardoor je meer energie krijgt, zin hebt om dingen te doen en je letterlijk en figuurlijk graag naar buiten gaat. Na de energie boost van de lente is het tijd voor de zomer, waarin de ovulatie plaatsvindt, het libido stijgt en de meeste vrouwen zich over het algemeen heel goed voelen. De overgang van zomer naar herfst is een van de zwaarste overgangen. Dit betekent voor veel vrouwen één of meer ‘donkere dagen.’ Wanneer deze dagen eenmaal achter ons liggen, keren we weer naar binnen door de stijging van het hormoon progesteron. Net voor de menstruatie en de start van de winter zijn zijn de niveaus van oestrogeen en progesteron het laagst. Dit kun je ervaren als een sereen gevoel, een rust die ontbreekt in de rest van de cyclus. Een rust waar we naar uit kunnen kijken, een rust die we kunnen vinden na de menopauze.
Wat heb je aan deze informatie? Ten eerste, het kan ervoor zorgen dat je een ander perspectief ontwikkelt omtrent wat je denkt en voelt. Oestrogeen is het hormoon dat ons zorgzaam maakt, warm naar anderen laat zijn en positieve energie geeft. Het maakt jouw partner een stuk aantrekkelijker, wat precies de bedoeling is natuurlijk net voor de ovulatie! Wanneer jouw levels van oestrogeen zakken, zie je het leven heel anders in. Wanneer je ergens van baalt of als er knopen zijn die je door zou moeten hakken, dan gaan deze nu voor jou opspelen. In de herfst is het tijd om grenzen te stellen en goed voor jezelf te zorgen.
Zelf gebruik ik al jaren een app om mijn menstruatie bij te houden en deze heeft altijd heel goed voor mij gewerkt. Maar na het lezen van het boek Period Power ben ik een stap verder gegaan en houd ik nu elke dag bij hoe ik me voel, wat mijn temperatuur is, hoeveel energie ik heb, of ik hoofdpijn heb, last heb van constipatie, etc. Op deze manier heb ik al een aantal van mijn ‘donkere dagen’ in kaart kunnen brengen en geeft het me meer rust maar vooral meer inzicht in hoe ik me voel. Er zijn nu dagen waarvan ik weet dat ik niet productief zal zijn, en in plaats van proberen door te gaan, neem ik die rust ook.
Wil je dit zelf ook, meer controle over jouw cyclus, zodat je beter voor jezelf kunt zorgen? Maak dan elke nieuwe cyclus voor jezelf een schema van 28 dagen. Deze kan elke maand iets langer of korter uitvallen, dat is niet erg. Houd elke dag in een aantal woorden bij hoe je je voelt. Houd daarbij rekening in welke fase je zit, voel je je heerlijk in je zomer, of word je hier juist onzeker of onrustig van? Het zou zomaar kunnen dat je je veel prettiger voelt in de herfst. Houd vooral de overgangen (lees: hormonale schommelingen) in de gaten en kijk welke dagen voor jou moeilijk zijn. Wanneer er dan weer zo’n dag aankomt, weet je dat je extra goed voor jezelf moet zorgen!
**Gebruik je een vorm van hormonale anticonceptie? Dit betekent dat jouw cyclus niet natuurlijk is en er geen eisprong plaatsvindt. De hormonen die je slikt zijn bovendien kunstmatig en hebben niet dezelfde positieve effecten op de gezondheid. Wil je hier meer over weten, lees dan vooral het boek. Hier wil ik het alleen vermelden. Wil je jezelf beter leren kennen en werken aan je gezondheid? Overweeg dan ten sterkste om te stoppen met het nemen van kunstmatige hormonen.**
Ik hoop dat deze blog iets bijdraagt in jouw proces naar meer bewustwording en een betere gezondheid! Het hebben van een cyclus is een absolute kracht. Laat het jou niet beheersen, maar zorg ervoor dat jij het de baas blijft!
Na meer dan 25 jaar menstrueren dacht ik al redelijk thuis te zijn in mijn cyclus, maar dit boek heeft mijn ogen geopend voor alles wat ik nog niet wist. Dit boek is echt een absolute aanraden om jezelf, jouw emoties en jouw lichaam beter te leren kennen en begrijpen.
Wanneer je dit boek bestelt via mijn link dan ontvang ik een kleine affiliate vergoeding. Dankjewel!
© 2024 Lieneke’s Yoga Company