Hoe doe je Parivrtta Parsvakonasana?
- Yoga met Lieneke
Hoe doe je Parivrtta Parsvakonasana, de gedraaide zij-hoekhouding? Deze intensieve staande houding kun je opdelen in 7 verschillende stappen, wat de houding geschikt maakt voor de ultieme beginner, tot gevorderde.
Stap 1
In de eerste variant van Parivrtta Parsvakonasana plaats je de linker elleboog achter de rechter knie. Plaats vervolgens de handen op elkaar, zodat één elleboog omhoog wijst en de andere elleboog naar de grond wijst. Druk de handen echt op elkaar zodat je kunt afzetten met de linker elleboog tegen de rechter knie, en zorg er daarbij voor dat de handen voor de borst (dus recht voor het borstbeen) blijven. Draai het hoofd en kijk naar achteren weg, maar zorg ervoor dat de kruin van het hoofd niet naar rechts wijst, maar recht naar voren blijft.
Stap 2
In stap 2 gaan we het element van balans toevoegen aan de houding. Krul je achterste tenen om en til je knie van de grond, maar blijf je concentreren op de positie van de schouders en armen en blijf twisten.
Stap 3
Wanneer je stap 1 en twee vaak genoeg geoefend hebt kun je hopelijk niet alleen je elleboog, maar ook je schouder achter de rechter knie plaatsen, de arm uitstrekken en de hand of vingers op de grond zetten. De verbinding tussen de schouder en de knie is heel belangrijk, zorg ervoor dat de schouder aan de zijkant van de knie is, niet aan de voorzijde, zodat de schouder niet wegglijdt naar voren en het contact met de knie verliest. Druk met de knie naar buiten tegen de schouder, en zet met de schouder af tegen de knie, zodat je de bovenste schouder – in dit geval de linker – kunt openen richting het plafond. De linker hand is op de rug en je kijkt naar achteren weg. Zorg er weer voor dat je hoofd recht naar voren blijft wijzen.
Stap 4
Wanneer je de schouders boven elkaar kunt draaien, terwijl je de linker schouder zo goed mogelijk in contact houdt met de buitenzijde van de knie, kun je de bovenste arm uitstrekken. Kijk in je handpalm en blijf werken aan je twisting.
Stap 5
De 5e stap lijkt heel simpel, maar de neiging bestaat om in te zakken in de schouders en borst wanneer je de arm langs het oor weg gaat strekken. Houd de draaiing en de opening die je creëert met het omhoog uitstrekken van de arm in stap 4 dus zo goed mogelijk vast wanneer je de bovenarm uit gaat draaien (de handpalm wijst naar voren, en houd het schouderblad goed in de rug) en vervolgens langs het oor weg gaat strekken. Kijk onder de arm door schuin omhoog en naar achteren.
Stap 6
In stap 6 voegen we weer het element van balans toe aan de houding. Krul dus je achterste tenen om, en til de knie van de grond, wanneer je werkt vanuit stap 5. Je kunt ook direct in deze houding komen, zonder eerst je achterste knie op de grond te plaatsen. Oefen dit wanneer je met meer gemak in de houding kunt komen.
Stap 7
Er zit een enorm niveauverschil tussen stap 6 en stap 7. Wanneer je de achterste hiel namelijk op de grond gaat plaatsen, wordt je twisting ineens veel en veel dieper. Dit betekent dat je harder moet werken om de schouder in verbinding te houden met de buitenzijde van de knie, zodat deze niet naar voren glijdt en je de houding verliest. Druk met je schouder heel sterk tegen de buitenzijde van de knie, en druk de knie nog sterker terug naar buiten, en vanuit dit punt van weerstand twist je zo goed mogelijk open naar het plafond. Draai je achterste been niet teveel in (deze wil meedraaien met het bovenlichaam in de twisting), maar draai deze terug naar buiten (lichte beweging van externe rotatie), zodat je de achterste hiel op de grond kunt houden. Zak bovendien met je achterste voet niet in in de enkel, maar houd de buitenzijde van de voet (kleine teen zijde van de voet en de hiel) stevig in de grond.
Stap 1 & 2
Stap 3 t/m 5
Stap 4 t/m 6
Stap 7
© 2024 Lieneke’s Yoga Company