Hoe teken je yogahoudingen? (stick-figures)

Je bent je les aan het voorbereiden en schrijft elke houding van je les helemaal uit. Maar tijdens het lesgeven, als je snel door je aantekeningen gaat, kun je de volgende houding niet vinden en kom je erachter dat je per ongeluk al een houding hebt overgeslagen.. Dit is niet praktisch. Lesgeven hoeft en hoort niet stressvol te zijn. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing!

Hoe handig zou het zijn als je in één overzicht je volledige yogales kon overzien? Of wanneer je zelf een les volgt, dat je deze dan snel uit kan tekenen, zodat je deze kunt bewaren voor inspiratie? In deze blog leer ik je hoe je dit doet, we gaan oefenen met de stick-figures!

Nu, waar begin je? Hoe teken je het beste deze stick-figures? Er zijn natuurlijk geen vaste regels voor, maar ik merk dat ik zelf eigenlijk altijd een vaste volgorde aanhoud, afhankelijk van welke houdingen ik teken. Hieronder een aantal voorbeelden:

Staande houdingen

In de staande houdingen: eerst de benen, dan het lichaam, het hoofd, en als laatste de armen.

virabhadrasana yoga krijger houding
Virabhadrasana II
virabhadrasana yogahouding uittekenen in stick figure

Zittende houdingen

Zittende houdingen werken net even anders, daar teken je eerst het lichaam en één van de benen, het andere been, het hoofd, en dan eventueel een of twee armen.

janu sirsasana
Janu Sirsasana
janu sirsasana yogahouding stick figures

Achteroverbuigingen

Stick-figures van achteroverbuigingen zijn bijna allemaal uniek (net als de houdingen zelf). Volg de lijn van beweging in de houding, de borst en het hoofd teken je daarom vaker als eerste.

matsyasana yogahouding
Matsyasana

Twistings

Twistings zijn de lastigste houdingen om te tekenen. Omdat er vaak veel gebeurt in de tekening teken ik soms een pijltje ernaast, waardoor ik kan zien dat het gaat om een twisting. Zittende twistings teken je uiteraard als de zittende houdingen, staande twistings als de staande houdingen.

bharadvajasana yoga twisting
Bharadvajasana
twisting yoga stick figures tekenen

Inversies

Inversies tekenen vind ik altijd erg leuk. Het is het makkelijkste om bij het hoofd te beginnen, dan het lichaam en de benen, en tot slot de armen.

karnapidasana yogahouding
Karnapidasana
karnapidasana stick figures

Armbalans

Tot slot de armbalans houdingen. Voor de simpele armbalans houdingen als Bakasana, teken ik eerst de armen, dan het lichaam en als laatste het hoofd. Bij de meer complexe armbalans houdingen zoals Astavakrasana, waar één been tussen de armen door is, teken ik eerst het lichaam, en de armen teken ik als laatste, door de benen heen.

bakasana yogahouding
Bakasana
bakasana stick figure
astavakrasana yoga armbalans houding
Astavakrasana
astavakrasana armbalans yogahouding stick figure

Yoga werkboek: oefen met tekenen!

Wil je oefenen met het tekenen van de stick-figures? En tegelijkertijd de Sanskriet namen van de yogahoudingen leren? 

In het werkboek krijg je eerst een korte tutorial en vervolgens ga je de houdingen – letterlijk -honderden keren tekenen.. Wanneer je klaar bent met het werkboek teken jij met het grootste gemak al je yogalessen uit!