5 tips om blessures te voorkomen tijdens de yoga
- Yoga met Lieneke
Blessures door de yoga komen helaas regelmatig voor. Pijn in de onderrug, hoofdpijn na de yogales, pijn bij je zitbotten.. In deze blog geef ik je 5 goede tips om veilig te oefenen.
1. Volg les bij een goede yogadocent
De eerste tip is een open deur, maar moet genoemd worden. Wanneer jij vragen hebt over houdingen, regelmatig pijn hebt tijdens het doen van de houdingen in de les, en jouw docent kan jou hier niet mee helpen, dan is het misschien tijd om verder te gaan kijken.
Het is heel normaal dat jouw docent niet alles weet. Als jij chronische klachten hebt waar je mee worstelt, kun je niet verlangen van jouw docent dat deze alle antwoorden heeft. Hij of zij is geen arts en geen fysiotherapeut. Het zou onredelijk zijn om dit te verwachten.
Maar jouw docent moet wel verstand hebben van de houdingen en een verkeerde alignment kunnen zien en verbeteren. Dit verkleint het risico op blessures aanzienlijk!
2. Zoek een les die aansluit bij jouw niveau
In de tijd van mijn studio kon je niet op proefles komen voor mijn gevorderdenles. Toch kwam het voor dat er eigenwijze mensen voor het eerst binnenkwamen om mee te doen met deze les. Ook al hadden ze 10 jaar ervaring, ik stuurde ze naar huis.
Op deze manier garandeerde ik de kwaliteit voor mijn leerlingen, zodat ik niet onnodig bezig zou zijn met een nieuwe student, maar vooral beschermde ik mensen tegen zichzelf. 10 jaar ervaring betekent niet dat je een gevorderd niveau hebt. En als ik jou en jouw lichaam niet ken, dan wil ik je ook geen gevorderde houdingen leren.
Zelf heb ik dit ook meegemaakt in andere goede studio’s. Hoe hoog mijn niveau ook was, ik moest beginnen bij de basis. Je leert eerst de docent en de stijl kennen en vanuit dat punt ga je steeds een stap verder.
Dus zet je ego opzij. Een docent die jou iets niet wil leren, dat is de docent waar je van wilt leren. Ga niet te snel boven je eigen macht werken. Werk aan een hele stabiele basis, aan een relatie met een docent en een stijl van yoga. Daarna kun je de diepte in!
3. Leer onderscheid maken tussen verschillende soorten pijn
Je kent de clichées. Luister naar je lichaam. Ga niet over je grenzen. Zeker waar, alleen negeren de meeste mensen signalen vanuit hun lichaam en voelen ze hun eigen grenzen niet goed aan. Hoe kan jij ervoor zorgen dat je niet dezelfde fout maakt?
Yoga is pijnlijk, heel erg zelf. Alle spanningen in je lichaam kom je tegen. Hoe weet je wanneer je verder moet of kunt gaan en hoe weet je wanneer je te ver gaat?
Naast een goede techniek in de houding, is het heel belangrijk om onderscheid te kunnen maken tussen goede pijn en échte pijn. Goede pijn kan heel heftig zijn, maar is nooit scherp, plotseling of stekend. Goede pijn is doffer, voelt niet als een speldenprik maar is breder, verspreid over de hele spier.
Wanneer je bijvoorbeeld de hamstrings strekt, rek je de buik (het midden) van de spier op. Dit voel je heel erg goed, maar het is geen scherpe of stekende pijn. Wanneer de pijn hoger zit, bij de zitbotten, dan voelt dit wel als steken. Dit kan zelfs uitstralen door de hele bil.
Goede pijn neemt af en maakt ruimte voor ontspanning. Echte pijn wordt erger en lost niet op. Probeer daarom ook niet te snel te willen vorderen in houdingen. Ontspan op het punt waar je nu bent in de houding en kom er vervolgens uit. Duw jezelf niet nog een stapje dieper of verder dan het punt waarop je nog kunt ontspannen (en doorademen).
4. Wat doe je naast de yoga?
Veel mensen onderschatten het effect van (intensieve) yoga. Er vindt daadwerkelijk een verschuiving plaats in je lichaam door het doen van de houdingen. Het maakt daarom niet alleen uit wat je in een yogales doet, maar ook wat je daarnaast allemaal doet.
Neem als voorbeeld hardlopers. Deze mensen hebben vaak hele strakke beenspieren en hebben snel last van hun knieën. Wanneer ze dit gaan combineren met yoga kan het heel goed gaan. De spanning in de benen neemt af en ze kunnen beter hardlopen.
Maar het kan ook misgaan. Doordat ze de spanning in hun benen gaan aanpakken, ontspant ook die spier die chronisch aanstond om een pijnpunt in de knie te vermijden. Dit veroorzaakt ineens juist flinke pijn in de knie.
De yogahoudingen ruimen niet alleen spierspanning op, ook mogelijke blessures en pijnpunten, beschermd door deze spanning, komen aan de oppervlakte. Het lijkt dan net alsof yoga deze blessures veroorzaakt, maar dat is niet zo.
Hetzelfde geldt voor onderrugklachten, bij iemand die 40 uur per week achter een bureau zit. Of schouderpijn van iemand die chronische stress heeft.
Yoga dwingt je om ook naar deze zaken te kijken en daarin andere keuzes te maken.
5. Yoga staat niet gelijk aan het doen van houdingen
Wanneer je een blessure hebt, kan het voelen alsof je iets verkeerd hebt gedaan. De houdingen die eerst zo fijn aanvoelden, moet je nu juist vermijden om te kunnen genezen.
Deze stap terug doen is voor veel mensen heel erg moeilijk. Maar als het gaat om echte blessures, ook heel erg nodig. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat de houdingen maar een heel klein onderdeel van yoga zijn.
De eerste stappen op het pad van yoga betekent dat je andere keuzes gaat maken. Je richt je leven anders in, meer in lijn met wie jij echt bent en wat echt belangrijk is in het leven – voor jou. Yoga betekent dat je aan zelfonderzoek doet, dat je je gedachten leert beheersen. Je onderzoekt je emoties, werkt aan zelfbewustzijn en aan vergroting van je concentratie. Dit kan op zeer veel verschillende manieren.
Dus wanneer je een blessure hebt, is dit bij uitstek een kans om andere keuzes te leren maken en goed voor jezelf te zorgen. Ben je boos of teleurgesteld in jezelf en dwing je jezelf om toch door te gaan, ook al weet je dat daardoor de pijn erger wordt? Waarom doe je dat? Wat is het in jou dat jou hiertoe zet?
Een antwoord op deze of andere vragen heeft veel meer waarde dan het wel of niet kunnen oefenen van een houding. Dus gun jezelf die rust die nodig is om te genezen.
© 2024 Lieneke’s Yoga Company