Overzicht yogahoudingen: welke yogahoudingen zijn er?

Welke yogahoudingen zijn er? Heel veel! In deze blog geef ik je een overzicht van alle mogelijke yogahoudingen. 

Omdat er zo veel verschillende yogahoudingen zijn is het handig om ze in te delen in categorieën. Meestal worden de houdingen onderverdeeld in staande houdingen, zittende houdingen, achteroverbuigingen, inversies (omgekeerde houdingen) en liggende houdingen. Voor de volledigheid van deze blog voeg ik daar ook nog heupopeners, vooroverbuigingen, twistings, armbalans, buikspieren en restoratieve houdingen aan toe.  

Staande houdingen

De eerste categorie yogahoudingen zijn natuurlijk de staande houdingen. Deze houdingen zijn het beste om mee te beginnen, omdat ze toegankelijk zijn en je oefent alle andere onderdelen van yoga: balans, zijopeners, twistings, vooroverbuigingen, heupopeners en achteroverbuigingen. 

Zittende houdingen

De tweede categorie yogahoudingen zijn de zittende houdingen. Tenzij je hulpmiddelen gebruikt of de houdingen versimpeld zijn de zittende houdingen vaak moeilijker dan de staande houdingen, omdat je hier een hoger niveau van flexibiliteit voor nodig hebt. 

Achteroverbuigingen

De derde categorie houdingen zijn de achteroverbuigingen. Deze categorie gaat van een milde strekking in de staande houdingen van extreme achteroverbuigingen voor gevorderden. Niets is zo gezond voor de ruggengraat als een goede achteroverbuiging!

Inversies (omgekeerde houdingen)

Inversies zijn houdingen zoals de ploeg en de schouderstand, maar ook meer uitdagende houdingen zoals de hoofdstand en de elleboogstand vallen hieronder. De schouderstand en de hoofstand worden de koningin en de koning van de asana’s genoemd, hele belangrijke houdingen dus!

Liggende houdingen

Heerlijk, liggende houdingen. Veel van deze houdingen zijn heel ontspannend, maar vergis je niet, ook in liggende beenstrekkers of heupopeners kun je aan je buikspieren en flexibiliteit werken. 

Heupopeners

Dit is misschien wel de meest populaire categorie yogahoudingen. Hier kreeg ik altijd de meeste verzoeken voor in mijn lessen. Flexibele heupen zijn de sleutel tot een stabiele zithouding, dit maakt ze erg waardevol om te oefenen.

Vooroverbuigingen

Vooroverbuigingen zijn mijn favoriete houdingen. Ze verlengen zowel de beenspieren als de rug, nek en schouders. Niet te vergeten de kuiten, enkels en voeten. De gehele achterzijde van het lichaam dus, super fijn!

Twistings

Twistings kun je zittend, staand, liggend én in inversies doen. Ook vallen zijopeners en zijwaartse buigingen wat mij betreft onder deze categorie, zij openen immers hetzelfde gebied, de ribbenkast en de zijkant van de rug. 

Armbalans

Armbalans kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Armbalans houdingen geven zelfvertrouwen, kracht, doorzettingsvermogen en natuurlijk balans. 

Buikspieren

Yoga is natuurlijk geen fitness en je werkt met de houdingen niet aan strakke buikspieren. Toch zijn er houdingen die het buikgebied activeren en stimuleren, denk bijvoorbeeld aan Navasana of Mayurasana.

Restoratieve houdingen

De laatste categorie houdingen in deze blog zijn de restoratieve houdingen. Je vindt deze in week 12 van het Asana Program. Hoewel deze houdingen bedoeld zijn om het lichaam te laten herstellen en ontspannen, is er vaak een hoog niveau in flexibiliteit nodig om ook daadwerkelijk te kunnen ontspannen.